InfoNu.nl > Sport > Sportieve activiteiten > Trailrunning in Nederland

Trailrunning in Nederland

Trailrunning staat voor hardlopen over onverharde paden door de natuur, waarbij je zo min mogelijk ‘obstakels’, zoals heuvels, blubber of ondiepe watertjes, uit de weg gaat. Deze tak van sport is komen overwaaien uit o.a. België, Frankrijk en de Alpenlanden, waar al jaren tientallen trailrunning evenementen worden georganiseerd. In Nederland is trailrunning lange tijd een hele kleine sport geweest. Tot 2010 werden er in ons land nauwelijks trailruns georganiseerd en moest je voor trailrunning schoenen en andere accessoires nog naar buitenlandse (web)winkels. Mede dankzij platforms als Trail-running.nl en MudSweatTrails zijn steeds meer hardlopers verliefd geworden op deze offroad variant van hardlopen en neemt het aantal trailrunning evenementen in Nederland snel toe.

Trailrunning in Nederland – waar?

Trailruns zijn van oorsprong lange afstanden (15 kilometer tot meerdaagse tochten van meer dan 100 kilometer) in de natuur, waarbij je aanzienlijke hoogteverschillen overbrugt. Om die reden zijn de grootste, heuvelachtige natuurgebieden van ons land, zoals de duinen, de Veluwe en de heuvels van Zuid-Limburg, de populairste trailrunplekken voor trainingen en evenementen.

Woon je niet in de buurt van die gebieden? Geen probleem. Vrijwel alle bewegwijzerde wandelroutes, ruiterpaden en mountainbikeroutes in parken en bossen vormen een geschikt parcours voor jouw trailruns. Volg de paaltjes of bordjes en geniet van de natuur bij jou in de buurt. Waarschijnlijk ontdek je op deze manier heel veel nieuwe paden! Als je eenmaal een gebied wat beter kent, probeer dan eens – als het is toegestaan – van de paden af te gaan en je eigen route te vinden. Puur trailgeluk gegarandeerd!

Trailrunning evenementen in Nederland

Hieronder een lijstje met jaarlijks terugkerende, georganiseerde trailrunning evenementen in Nederland. De afstanden en parcoursen kunnen per jaar verschillen. Kijk voor een actuele trailagenda op de sites van Trail-running.nl of MudSweatTrails.

 • februari – Texel Trail – Texel – 25, 37 en 50 km
 • februari – Trail by the Sea – Renesse– 38 km
 • maart – SallandTrail – Nijverdal – 25 en 50 km
 • april – Limburgs Zwaarste – Heerlen – 60, 80 en 100 km
 • mei – Koning van Spanje – Gulpen – 9, 16 en 32 km
 • juni – Stuwwal Trail – Oosterbeek – 18,5 km
 • juni – Veluwezoomtrail – Rheden – 27 en 50 km
 • oktober – DuinenTrail – Schoorl – 14 en 28 km
 • november – Tis voor niks heideloop – Geldrop – 15, 21, 30 en 42 km
 • december – Voorne’s Duin Trail – Oostvoorne – 17 en 35 km

Tips bij trailrunning evenementen in Nederland

1. Schrijf je op tijd in. Omdat je vaak in (beschermde) natuurgebieden loopt en over smalle paadjes rent, is het aantal deelnemers beperkt. Met de toenemende belangstelling voor trailrunning in Nederland betekent dit dat veel evenementen heel snel vol zitten. Schrijf je op tijd in dus!

2. Bereid je goed voor. Deze evenementen zijn bewust minder ‘strak’ georganiseerd dan (grote) hardloopevenementen op de weg. Dit betekent o.a. minder drankposten en minder duidelijk aangegeven routes. Verdiep je vooraf goed in het parcours en neem voldoende eten en drinken mee. Denk ook aan een mobiele telefoon en/of GPS-apparaat (af en toe verkeerd lopen hoort bij trailrunning) en – bij langere trails c.q. in extreme omstandigheden – aan extra kleding en bescherming, zoals een isolatiedeken, zonnebril of pet en warme/droge kleding.

3. Kies geschikte schoenen. Met de groei van de populariteit van trailrunning komen steeds meer sportmerken met aparte trailschoenen. Of je - en zo ja welke - specifieke trailschoenen nodig hebt, hangt vooral af van het soort ondergrond waar je op loopt. Op zand-, duin- en heidepaden kunnen veel mensen met ‘gewone’ hardloopschoenen prima uit de voeten. Als de ondergrond blubberig, nat of glad (door sneeuw bijvoorbeeld) is, dan heb je op normale hardloopschoenen weinig grip. Met name op heuvels zul je hier last van hebben. Trailschoenen zijn dan bijna een must. Loop je op een zeer oneffen ondergrond, bijvoorbeeld rotsen, keien of veel boomwortels? Dan biedt een gewone hardloopschoen te weinig steun en heb je een steviger model nodig.
© 2013 - 2019 Michielonline, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Trailrunning schoenenSteeds meer hardlopers ontdekken trailrunning: rennen op onverharde paden door de natuur, kleinschalige evenementen over…
Trailrunning wat is het en welke schoenen heb je nodig?Trailrunning wat is het en welke schoenen heb je nodig?Trailrunning (ook wel trailrunnen) is een discipline van de hardloopsport waarbij het hardlopen door een zo ruig mogelij…
Obstacle Run - Obstakelloop of Mud RunObstacle Run - Obstakelloop of Mud RunObstacle Run of obstakelloop is een loopevenement waarbij de deelnemers obstakels tegenkomen die ze moeten overwinnen. N…
Evenementenorganisator Mojo ConcertsEvenementenorganisator Mojo ConcertsNederland is het festivalland bij uitstek. In de zomermaanden kun je elk weekend wel naar een nieuw festival. Er zijn ze…
Bronnen en referenties
 • www.mudsweattrails.nl
 • www.trail-running.nl

Reageer op het artikel "Trailrunning in Nederland"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Michielonline
Gepubliceerd: 28-03-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!