LOOP Leeuwarden - hardlopen in de Friese hoofdstad

LOOP Leeuwarden - hardlopen in de Friese hoofdstad Loop Leeuwarden is een jaarlijks georganiseerd loopevenement dat wandelend en hardlopend te volbrengen is. Het is het grootste loopfestijn van Friesland, voor kinderen en volwassenen. De route loopt door de Friese hoofdstad en de langere afstanden gaan ook buiten de stadsgrenzen in de buurt rondom Leeuwarden. LOOP Leeuwarden gaat niet alleen over hardlopen, hij is ook wandelend te doen. Er is een KidsRun voor de kleintjes en er zijn verschillende afstanden, tot en met de halve marathon, te lopen.

Lopen de Friese hoofdstad


LOOP Leeuwarden

LOOP Leeuwarden wordt sinds 2007 georganiseerd. De organisatie bestaat sinds 2005 en in een initiatief van de op 20 december 2005 opgerichte Stichting Gezonde Stad Leeuwarden. LOOP Leeuwarden heette voorheen ‘Marathon van Leeuwarden’.

Feestelijk

Sommige edities hebben een extra feestelijk karakter en de routes worden dan uitbundig aangekleed, zoals die van 2013. Het feestelijke tintje heeft met Lwd2018 te maken, met Leeuwarden die op dat moment in de race is om Culturele Hoofdstad van Europa te worden. In 2018 staat de LOOP in het teken van Culturele Hoofdstad van Europa. De wandelroutes gaan over 10, 25 en 35 kilometer. De hardlooproutes gaan over 5, 10 of 21,1 kilometer, de halve marathon. Initiatiefnemer is Stichting Gezonde Stad en organisator is Noordplan. Nieuwe partners die de routes feestelijk aankleden zijn:
Oude logo / Bron: LOOP LeeuwardenOude logo / Bron: LOOP Leeuwarden
 • KWF Kankerbestrijding;
 • Lwd2018.
Andere partners zijn:
 • Atletiekvereniging Lionitas;
 • IJsclub Kurkemeer Foarút;
 • ROC Friese Poort;
 • Toerfietsclub Frisia;
 • Wijkvereniging Bilgaard;

KWF

De opbrengst van de wandeltochten van Loop Leeuwarden zijn deels bestemd voor het Koningin Wilhelmina Fonds. De KWF zet tevens tientallen vrijwilligers in om de wandelaars bij te staan en de tocht in goede banen te leiden.

Lwd2018 en LF2018

Leeuwarden is ten tijde van editie 2013 op weg om Culturele Hoofdstad van Europa worden in 2018 en Lwd2018 zet zich daarvoor in. Lwd2018 wordt later LF2018 genoemd, omdat niet alleen Leeuwarden, maar de hele provincie Fryslân meedoet aan het Culturele Hoofdstad-spektakel. LF2018 staat voor Leeuwarden-Fryslan Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Die route verloopt succesvol en Leeuwarden wordt daadwerkelijk Culturele Hoofdstad van Europa. Duurzaamheid is in dit verband een belangrijk thema en dat sluit aan bij de visie van Loop Leeuwarden dat lopen gezond is.
LF2018 zet zich tevens om de economische, culturele en sociaal maatschappelijke vitaliteit van Leeuwarden en het Friese platteland een oppepper te geven. Tijdens LOOP Leeuwarden wordt zichtbaar hoe vitaal de stad is. Langs het hardloop- en wandelparcours zorgen tientallen acts voor ontspanning en vermaak.

Logo ter ere van LF2018 / Bron: LOOP LeeuwardenLogo ter ere van LF2018 / Bron: LOOP Leeuwarden

Bedrijvenloop

LOOP Leeuwarden kan individueel gelopen worden, maar ook door bedrijventeams, bestaande uit 3, 4 of 5 lopers. Zij lopen allemaal dezelfde route: 5, 10 of 21,1 kilometer.
De Bedrijvenloop wordt gesponsord door de Rabobank en heet Rabobank Bedrijvenloop.
Bijzonderheden van de Bedrijvenloop:
 • Bedrijven teams kunnen zichzelf in de kijker lopen door allemaal hetzelfde bedrijven T-shirt te dragen;
 • bedrijventeams krijgen een informatiepakket met trainingstips;
 • voor de bedrijventeams is er een speciaal startvak;
 • er is professionele trainer voor de warming-up;
 • onthaal in het Rabobank VIP-paviljoen;
 • voor de bedrijven is een eigen klassement en zijn er bedrijvenprijzen;
 • bedrijventeams gaan na afloop op de foto.

Sponsoren

Hoofdponsoren van het evenement zijn:
 • Leeuwarder Courant;
 • Running Center Leeuwarden;
 • De Friesland Zorgverzekeraar.
Daarnaast zijn er nog vele sponsoren.

Het nieuwe logo / Bron: LOOP LeeuwardenHet nieuwe logo / Bron: LOOP Leeuwarden

Check

Bedrijven die vijf of meer Bedrijventeams afvaardigen naar LOOP Leeuwarden krijgen een Company Check Duurzame Inzetbaarheid. De Check bekijkt hoe het duurzame beleid van het bedrijf is en wat het bedrijf doet om het personeel duurzaam aan het werk te houden. Het bedrijf wordt doorgelicht en krijgt daarna advies waar verbeteringen te scoren zijn.

KidsRun in de hoofdstad

Voor de kinderen is er de KidsRun variant van LOOP Leeuwarden. De start is bij de Oldehove en gaat over 1 kilomter of 2,5 kilometer. De kinderloop gaat na de Oldehove naar de Westerplantage, Harlingersingel en terug, voor de kinderen die 1 kilometer lopen. De 2,5 kilometer gaat na de Harlingersingel naar de Eebrug, Noorderweg en Voorstreek en dan omdraaien om terug te keren naar de Oldenhove.

T-shirt

De organisatie geeft T-shirts uit in dames- en herenmodel, waarop Loop Leeuwarden staat en de datum van de loop. De tekst is: Ik loop/ liep Loop Leeuwarden.

Ter ere van de tiende editie van LOOP Leeuwarden wordt er een nieuwe logo geïntroduceerd, waarin de omlijning van de stad Leeuwarden te herkennen is.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Culturele Hoofdstad van Europa 2018 – De thema’s van LWD2018Culturele Hoofdstad van Europa 2018 – De thema’s van LWD2018Leeuwarden en Friesland zijn in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa. Niet alleen de stad maar de hele provincie doet mee…
Leeuwarden in finale Culturele Hoofdstad 2018 en winnaarLeeuwarden in finale Culturele Hoofdstad 2018 en winnaarHet is 2013. Leeuwarden wil Culturele Hoofdstad van 2018 worden en heeft in 2013 de finale bereikt. In september van dat…
LWD2018 - Geheimen uit bidbook Leeuwarden 2018nieuws uitgelichtLWD2018 - Geheimen uit bidbook Leeuwarden 2018Leeuwarden heeft de plannen die het heeft voorbereid voor Lwd2018, het jaar waarin de Friese hoofdstad een jaar lang Cul…

Trainen met hartslagmeterTrainen met hartslagmeterDe drang naar steeds betere sportprestaties, stelt alsmaar hogere eisen aan sporters. Voor “nattevingerwerk” in de train…
Trailrunning schoenenSteeds meer hardlopers ontdekken trailrunning: rennen op onverharde paden door de natuur, kleinschalige evenementen over…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: LOOP Leeuwarden
 • www.loopleeuwarden.nl
 • Leeuwarder Courant
 • Afbeelding bron 1: LOOP Leeuwarden
 • Afbeelding bron 2: LOOP Leeuwarden
 • Afbeelding bron 3: LOOP Leeuwarden
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 25-07-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.