Trailrunning wat is het en welke schoenen heb je nodig?
Trailrunning (ook wel trailrunnen) is een discipline van de hardloopsport waarbij het hardlopen door een zo ruig mogelijk terrein centraal staat. Trailrunning doet men op onverharde paden, in een heuvelachtig of bergachtig terrein. Belangrijk is dus speciaal voor trailrunning aangepaste schoenen te dragen. Daarnaast is het ook belangrijk om voldoende energie binnen te krijgen, dus wat is voor een trailrunner goede voeding?
Wat is trailrunning
Wat is trailrunning? Om te beginnen, trailrunning is niet hetzelfde als de cross. Bij crossen wordt meestal gelopen op een afgesloten parcours, en hierbij staan de snelheid en competitie met andere deelnemers centraal. Bij het trailrunnen zijn de routes juist sporadisch aangegeven met tekens en moet er ook vaak genavigeerd worden met een kompas of GPS. Bovendien zijn de zogeheten trails waar men over loopt niet afgesloten.
Bij trailrunning staat het avontuur en de uitdaging centraal. Het behalen van een hoge gemiddelde snelheid is compleet ondergeschikt aan de ervaring van het bedwingen van lastige hellingen en moeilijk te volgen paden. Overigens heeft het trailrunnen ook een nog ruiger broertje, het fellrunning. Bij fellrunning gaat het erom dat men van het startpunt naar de finish komt, terwijl er geen routes staan aangegeven. Bij deze laatste tak van sport mag men dus iedere route kiezen om bij het eindpunt te komen, in tegenstelling tot bij trailrunning, waarbij de trails gevolgd moeten worden.
Voordelen trailrunning
Steeds meer lopers stappen over van het lopen op asfalt naar het lopen om onverhard terrein. Het lopen over onverharde paden heeft als voordeel dat het de spieren en pezen relatief veel minder belast. Hardlopen is een blessuregevoelige sport, dus zeker voor lopers die gevoelig zijn voor lopersklachten is trailrunnen een goed alternatief. Bovendien is trailrunning ook veel afwisselender en uitdagender dan lopen op asfalt, waardoor de motivatie om door te zetten hoog blijft.
Trailrunning in Nederland
Van oorsprong is trailrunning overgewaaid uit Groot-Brittannië waar men door woeste nationale parken liep. Trailrunning wint sinds half het vorige decennium ook steeds populairder in Nederland. Ons land heeft natuurlijk maar weinig reliëf, maar toch verschijnen er, vooral in de heuvelachtige gebieden, steeds meer uitgezette trails in Nederland. Enkele gebieden waar trails zijn uitgezet zijn de Bloemendaalse duinen, de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe, Zuid-Limburg en de Sallandse Heuvelrug.
Als gevolg van de toenemende populariteit ontstaan er ook steeds meer evenementen die vaak door natuurgebieden lopen. De grote belangstelling hiervoor kan echter wel problemen geven, omdat het trailrunning in principe kleinschalig van opzet is het vaak lastig de benodigde vergunningen te krijgen om door een kwetsbaar natuurgebied te mogen lopen.
Welke trailschoenen zijn geschikt bij trailrunning?
Trailrunningschoenen zijn schoenen met een iets steviger zool dan klassieke hardloopschoenen en ze hebben ook meer profiel. Dit is nodig omdat trailrunners vaak op rotsachtig terrein lopen waardoor ze extra grip en ondersteuning nodig hebben op de steile beklimmingen. Let op, de schoenen zijn wel licht en soepel genoeg om mee kunnen hardlopen. Bergschoenen of wandelschoen zijn over het algemeen te zwaar en te stug om lekker mee te kunnen rennen.
Enkele modellen die erg geschikt voor trailrunning zijn:
- Salomon S-Lab XT 6
- Salomon Speedcross 3
- Asics Gel-Fuji Trabuco 3
- Asics Gel-Trail Tambora 4
- Lafuma Speedtrail
Welke andere materialen en accessoires men nodig heeft hangt vaak af van het parcours. In Nederland is het lastig verdwalen en is het terrein relatief veilig. Naast een paar goede schoenen is er dus weinig nodig. Bij langere trails zou men kunnen overwegen om een rugzak met een camelbag of waterzak mee te torsen, maar vaak regelt de organisatie al de nodige drank.
Bij andere wedstrijden in het buitenland is er naast goede schoenen en een camelbag ook navigatieapparatuur nodig. Denk hierbij aan een GPS of een kompas en soms zelfs een kaartje van de omgeving. Omdat wedstrijden in de bergen ook gevaarlijker zijn dient men ook spullen mee te dragen die nodig zijn wanneer men in de problemen komt. Denk hierbij aan een fluitje om reddingswerkers te alarmeren, een zaklamp of hoofdlamp, isolerende folie en een extra voorraadje eten. Deze spulletjes kan men dan bewaren in een klein rugzakje of heuptasje.
Trailrunning kalender evenementen en wedstrijden
De Mescherbergloop is een zware wedstrijd over 14 km
Er worden sinds 2010 steeds meer trailrunning wedstrijden georganiseerd. Wanneer u mee wilt doen aan een evenement, kijk dan op de
trailrunning kalender om te zien welke wedstrijden er bij u in de buurt zijn en over welke afstanden de trails gelopen worden. Leuke evenementen zijn onder andere:
- Mescher bergloop in Mesch
- Nighttrail by the sea dat s’nachts in Zoutelande gelopen wordt.
- Sallandtrail in Nijverdal
- Runforestrun in Nationaal Park Dwingelderveld bij Beilen
- 3 BergenLoop in Doorn
Trailrunning en voeding
Een inspanning bij trailrunning duurt vaak meerdere uren. Om dit vol te houden is goede voeding van essentieel belang, zowel voor als tijdens het lopen. Het lichaam haalt het eenvoudigst energie uit koolhydraten (suikers). Koolhydraten zijn onder te verdelen in langzame en snelle koolhydraten. Vooraf aan een trailrun in het verstandig om veel langzame koolhydraten te nuttigen in de vorm van zetmeelrijke voedingsmiddelen. Denk hierbij aan pasta, rijst of aardappelen. Ook brood bevat veel langzame koolhydraten, maar daarnaast ook makkelijk opnaambare snelle koolhydraten.
Tijdens het lopen zelf heeft het lichaam moeite om suikers op te nemen. De doorbloeding is namelijk vooral gericht op de spieren en veel minder op de darmen. Om het lichaam een handje te helpen is het van belang om snelle, makkelijk opneembare koolhydraten te nuttigen. Denk hierbij aan druivesuiker (fructose) in tabletvorm of verwerkt in gelletjes. Veel ultralopers en trailrunners eten tijdens het lopen tumtummetje of gummibeertje. Deze suikerrijke snoepje zijn makkelijk om te eten en geven de suikers geleidelijk vrij. Ook bananen zijn zeer geschikt voor de langere afstanden. Bananen bevatten zowel langzame suikers (zetmeel) als snelle suikers. Dus zowel in de snelle energiebehoefte als in de langdurige wordt door bananen voorzien.
Eveneens erg geschikt voor tijdens de inspanning zijn mueslirepen en plakken ontbijtkoek. Deze bevatten namelijk net als bananen zowel snelle als trager vrijkomende koolhydraten.
Starten met trailrunning
Het leuke van trailrunning is dat het ontzettend laagdrempelig is! Goed, u kan speciale schoenen aanschaffen, dure gelletjes kopen en en meteen met een GPS aan de gang gaan, maar dat is allemaal niet nodig. Wie wilt beginnen met trailrunnen kan het beste gewoon zijn hardloopschoenen aantrekken en in het bos gaan rennen en genieten. De rest komt vanzelf. De paden op, de lanen in!