Veldrit Sint-Niklaas: Waaslandcross live op tv en livestream

Veldrit Sint-Niklaas: Waaslandcross live op tv en livestream In de Vlaamse plaats Sint-Niklaas wordt jaarlijks de ‘Cyclocross van het Waasland’ verreden. Het parcours van deze veldrit bevindt zich in het recreatiepark ‘De Ster’. In het verleden was de naam van deze cross ‘de Grote Prijs de Ster’. De Waaslandcross wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze Oost-Vlaamse veldrit online via een livestream te bekijken.

Geschiedenis veldrit Sint-Niklaas

In de winter van 2002-2003 werd er voor het eerst een profveldrit verreden in recreatiepark De Ster. Hoe ziet de erelijst van deze veldrit in het Waasland eruit, voorafgaand aan de editie van 2022? Sven Nys won de eerste profcross in Sint-Niklaas. Dit was de eerste van de vier zeges die Nys in Sint-Niklaas heeft behaald. Zijn tweede zege behaalde hij in het seizoen 2005-2006, zijn derde zege behaalde hij in het seizoen 2006-2007 en zijn vierde zege pakte hij in het seizoen 2012-2013. Nys is de recordhouder qua aantal zeges in deze cross.

Andere veldrijders die de cross in Sint-Niklaas wonnen zijn Peter van Santvliet (seizoen 2003-2004), Tom Vanoppen (seizoen 2004-2005), Rob Peeters (seizoen 2007-2008), Francis Mourey (seizoen 2009-2010), Niels Albert (seizoen 2013-2014), Mathieu van der Poel (seizoen 2014-2015 en 2019-2020), Laurens Sweeck (seizoen 2015-2016), Tom Meeusen (seizoen 2016-2017) en Wout van Aert (seizoen 2017-2018).

Datum van de veldrit in Sint-Niklaas

Oorspronkelijk was het de traditie dat deze cross op 2 januari (de dag na de cross in Baal) werd verreden. Indertijd heette deze veldrit ook nog de Grote Prijs de Ster. In de winter van 2010-2011 waren er diverse organisatorische problemen voor de GP de Ster. Eén daarvan was, dat men de vaste oude datum op de kalender (2 januari) verloor en in eerste instantie geen geschikte nieuwe datum kon vinden. Uiteindelijk zou de veldrit zowel in de winter van 2010-2011 als in de winter van 2011-2012 niet verreden worden. Met ingang van het seizoen 2012-2013 keerde de cross van Sint-Niklaas echter weer terug op de kalender, onder een nieuwe naam: de Cyclocross van het Waasland. In de seizoenen 2012-2013, 2013-2014 en 2014-2015 vond deze cross niet meer begin januari plaats, doch medio december.

Promotie: éénmalig bij de Bpost Bank Trofee Veldrijden in seizoen 2015-2016

Met ingang van het seizoen 2015-2016 maakte de Waaslandcross een grote promotie binnen de veldritwereld. Voorheen was het een zogenaamde 'losse cross' (een veldrit die niet bij één van de grote klassementen hoort). In 2016 is de veldrit een onderdeel van de Bpost Bank Trofee Veldrijden. Dit heeft mede te maken met het feit dat er een plek vrij kwam in de wedstrijdserie Bpost Bank Trofee Veldrijden 2015-2016. In het Vlaamse Lille, waar men doorgaans de Bpost-wedstrijd 'de Krawatencross' organiseert, werd in januari 2016 het Belgisch kampioenschap veldrijden georganiseerd door het organisatiecomité van de Krawatencross. Als gevolg daarvan ging in de winter van 2015-2016 de Krawatencross zelfs niet door. De Bpost Bank Trofee besloot daarop om de lege plek in deze wedstrijdserie aan de Waaslandcross te geven. Deze veldrit in Sint-Niklaas zal slechts eenmalig een onderdeel zijn van de Bpost Bank Trofee.

Sinds het seizoen 2016-2017: Soudal Cyclocross Classics (en later Rectavit)

Met ingang van het seizoen 2016-2017 werd de Waaslandcross echter wel een onderdeel worden van een andere wedstrijdserie van het organisatiebureau Golazo Sports: Soudal Classics. Dit is een wedstrijdserie waartoe bijvoorbeeld ook de GP Neerpelt en de Jaarmarktcross Niel behoren. De crossen van de Soudal Classics hebben allen gezamenlijk dat ze het bedrijf Soudal als hoofdsponsor hebben, dat ze allen door Golazo worden georganiseerd en dat ze allen live op tv te zien zijn. Er wordt geen apart klassement opgemaakt van de Soudal Classics (zoals wel het geval is bij de DVV Trofee en de Superprestige). Wel zijn er bij de Soudal Cyclocross Classics punten te verdienen voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden. Later heeft de wedstrijdserie 'Soudal Cyclocross Classis' een nieuwe naamsponsor gekregen: Rectavit. Sindsdien heet deze wedstrijdserie de Rectavit Cyclocross Classics.

Twee maal in één kalenderjaar

De Waaslandcross verhuisde niet alleen naar een andere wedstrijdserie, maar ook naar een andere datum in het seizoen. Tijdens het seizoen 2015-2016 werd de cross namelijk tamelijk aan het einde van het seizoen georganiseerd, in februari 2016. Tijdens het seizoen 2016-2017 wordt de cross meer aan het begin van het seizoen georganiseerd, namelijk in november 2016. Door deze wijziging wordt de Waaslandcross dus twee keer binnen één kalenderjaar georganiseerd: in februari 2016 (winter 2015-2016) en in november 2016 (winter 2016-2017). In het seizoen 2020-2021 wordt de cross weer in februari gehouden. Ook in 2021-2022 en in 2022-2023 heeft men een voorkeur om de cross in februari te houden. Zo vindt hij in 2022 gehouden op 19 februari 2022. Ook in 2023 vindt hij normaal gesproken plaats op de zaterdag voor de Sluitingsprijs.

Parcours en locatie van de Waaslandcross

Waar bevindt zich het parcours van deze cross? Het parcours van deze veldrit bevindt zich op Provinciaal Domein De Ster. De omloop gaat onder meer over het strand van de recreatieplas.

Sint-Niklaas en het Waasland

De stad Sint-Niklaas heeft anno 2022 ruim 73.000 inwoners en ligt in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Sint-Niklaas wordt beschouwd als de hoofdstad van de streek 'Land van Waas' (of ook wel: het Waasland). De stad Sint-Niklaas heeft de Heilige Nicolaas van Myra (oftewel Sinterklaas) als patroonheilige. In het centrum van de stad (aan de oostkant van de Grote Markt) staat de 13e eeuwse Sint-Nicolaaskerk.

Deelnemers: startlijst Waaslandcross Sint-Niklaas

Welke deelnemers staan op de startlijst van de Rectavit Waaslandcross Sint-Niklaas? De cross vindt bijvoorbeeld anno 2022 plaats in het laatste weekend van het veldritseizoen. De meeste subtoppers die zich puur op het veldrijden richten zullen zich graag nog eens opladen voor één van de laatste crossen van het seizoen. Coureurs die zich echter ook op het wegwielrennen richten rijden in deze periode doorgaans geen crossen meer en zullen dus ook niet op de startlijst staan in Sint-Niklaas. Ook bij de edities van 2022, 2023 en 2024 zal dit waarschijnlijk het geval zijn, indien de wedstrijd op die plek op de veldritkalender blijft staan.

Live op tv: Cyclocross Sint-Niklaas (Waaslandcross), welke zender en hoe laat?

Waaslandcross live op tv bij Sporza

Op welke zender en hoe laat is deze cross live te zien? De Waaslandcross van Sint-Niklaas wordt live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Dit geldt zowel voor de dameswedstrijd (start om 13u45) als voor de herenwedstrijd (start om 15u00). De live tv-uitzending vindt plaats op Vlaamse de zender één en begint om circa 13u30 (na het één uur journaal).

Waaslandcross live op tv bij Eurosport?

Ook Eurosport heeft de uitzendrechten van de Waaslandcross. Indien het in hun programmering past, zullen ze hem live uitzenden op Eurosport 1 (in Nederland, waarschijnlijk niet op de Vlaamse versie). Sowieso bieden zij een livestream aan van deze Waaslandcross Sint-Niklaas.

Livestream Waaslandcross Sint-Niklaas

Livestream Sporza

De officiële Vlaamse livestream wordt beschikbaar gesteld door Sporza (VRT). De livestream begint tegelijk met de tv-uitzending (om circa 13u30). Dit is een gratis livestream. Met zo'n gratis livestream kan men dus via het internet op een computer of smartphone live naar de veldrit van Sint Niklaas kijken. De gratis livestream van Sporza bij de Soudal Waaslandcross Sint-Niklaas is anno 2022 echter wel geo-restricted. Dit houdt in dat men de livestream bij Sporza van de veldrit van Sint-Niklaas officieel alleen in België mag bekijken. De livestream van de Cyclocross Sint Niklaas is op de wedstrijddag te vinden op de site van Sporza, onder meer via de rubriek 'Nu Live'. Ook is de gratis livestream van Sporza te vinden op de Sporza App.

Livestream Eurosport

Er wordt ook een livestream van de Waaslandcross Sint-Niklaas door Eurosport beschikbaar gesteld. De livestream van de damescross begint om 13u40. De livestream van de herencross begint om 14u55. In tegenstelling tot de livestream van Sporza is deze stream van Eurosport niet gratis. Men kan deze livestream bekijken als men een abonnement op die app heeft.

Livestream cyclocross Sint-Niklaas op Go App

Deze cyclocross is ook op de Go App (online tv) via een livestream te bekijken. Met die app kan men per livestream naar allerlei zenders kijken, waaronder Eurosport 1 en VRT één, waarop deze Oost-Vlaamse cyclocross wordt uitgezonden. De Go App is een livestream-dienst van VodafoneZiggo; iedereen met digitale tv bij die provider kan deze app gebruiken. De livestream van deze Oost-Vlaamse cyclocross is door alle abonnees van digitale tv van Ziggo in de hele EU te bekijken.

Livestream Waaslandcross Sint-Niklaas iTV-app

Deze Oost-Vlaamse cyclocross isook per livestream te bekijken op de iTV-app. Via die app kunnen klanten van KPN via de livestream naar tv kijken. Ook zij kunnen met deze dienst in de hele EU de livestream gebruiken. Bij hen zit ook zowel Eurosport 1 als VRT één in het basispakket, zodat men daarop dus deze Waaslandcross live per stream kan bekijken.

Livestream Waaslandcross bij NLziet? Neen

Is het ook mogelijk om deze Waaslandcross via aan livestream op de NLziet-app te bekijken? Neen, om die populaire tv-app is geen livestream voor deze veldrit te vinden.

Livestream Waaslandcross bij FloBikes?

Het Noord-Amerikaans bedrijf FloBikes stelt ook een livestream beschikbaar van de Soudal Waaslandcross Sint-Niklaas. Deze livestream heeft echter diverse beperkingen. Zo dient men allereerst een betaald abonnement op die dienst te hebben, om in te kunnen loggen bij deze livestream. Daarnaast is deze livestream echter ook 'geo-restricted'; deze stream is slechts in een beperkt aantal landen te bekijken. Men kan deze livestream van de Waaslandcross anno 2022, 2023 en 2024 onder meer wel bekijken in Duitsland, Tsjechië, Canada, Zwitserland en de Verenigde Staten. In Nederland en België mag men echter officieel niet naar deze livestream kijken. De livestream van FloBikes is dus bij deze veldrit van Sint-Niklaas niet een officiële optie voor kijkers in de lage landen.

Livestream Waaslandcross Sint-Niklaas bij GCN

Ook via een livestream van GCN wordt de Waaslandcross live uitgezonden. Om hun stream van deze Waaslandcross te kunnen bekijken, dient u wel een abonnement bij hen te hebben. Bovendien is deze stream van de veldrit van Sint-Niklaas voor de kijkers vanuit België waarschijnlijk geo-blocked.

Veldrit St. Niklaas (Waaslandcross) in 2022 en daaropvolgende jaren op Discovery+

De app Discovery+ heeft hetzelfde moederbedrijf als Eurosport. Vandaar dat Nederlandse klanten van Discovery+ met ingang van 2022 (maar in principe dus ook in 2023 en 2024) per livestream deze veldrit kunnen bekijken op die app.

Lees verder

© 2014 - 2023 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamKasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Zonnebeke wordt jaarlijks de Kasteelcross verreden. Deze veldrit is live te zien op tv. Ook wo…
Veldrit: Noordzeecross Middelkerke, live tv en livestreamVeldrit: Noordzeecross Middelkerke, live tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Middelkerke wordt jaarlijks de Noordzeecross verreden. Dit is de slotwedstrijd van de Telenet…
Brussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamIn de Belgische hoofdstad Brussel wordt jaarlijks de Brussels Universities Cyclocross verreden. De cross is een onderdee…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de X2O Trofee V…

Elfstedentocht – Startrecht voor alle ledenElfstedentocht – Startrecht voor alle ledenDe organisatie van de Elfstedentocht, de Elfstedenvereniging, wil alle leden de kans geven mee te schaatsen, mocht de to…
Premier League Darts, live op tv en livestreamPremier League Darts, live op tv en livestreamDe Premier League Darts is een prestigieuze dartscompetitie van de Professional Darts Corporation (PDC). Tot de deelneme…
Bronnen en referenties
  • http://www.gva.be/cnt/aid895712/mokerslag-voor-cyclocross-de-ster
  • http://www.cvhw.be/?page_id=355
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_Prijs_De_Ster
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Niklaas
  • http://www.gpdester.be/
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 22-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.