Wat is twirlen en waar komt het vandaan?

Wat is twirlen en waar komt het vandaan? Twirlen is een sport waarbij bewegingen worden gemaakt met een baton. De bewegingen zijn meestal dans en gymnastische bewegingen op allerlei verschillende soorten muziek. Bij de routine hoort ook een leuk en bijpassend pak. Het gebruik van de baton en de bewegingen en danspasjes op het ritme van de muziek van je routine maken twirlen zo mooi en interessant om te zien. Eigenlijk kun je het twirlen het beste omschrijven als een combinatie van turnen, ballet, ritmische gymnastiek en majorette.

De geschiedenis van twirlen

Twirlen is ontstaan vanuit een gevechtssport die populair was op de Samoa-eilanden. Vanaf deze eilanden verspreidde en ontwikkelde zich de sport in Amerika waar al snel wedstrijden en nationale kampioenschappen werden gehouden. De oorspronkelijke gevechtsattributen (grote houten stokken) werden vervangen door metalen stokken met rubber uiteinden. De bewegingen die met de stokken werden gemaakt richten zich meer op het ronddraaien ervan; vandaar de naam twirling.

De sport veranderde van een gevechtssport met als doel verdedigingskunst en techniek, in een meer sierlijke sport, waarin veel elementen uit de turnsport en het klassieke ballet worden gebruikt. Naast het fysieke gebruik van het lichaam staat nu ook de entertainment waarde centraal, door gebruik van muziek, stijl en kostuum. Baton twirlen is uitgegroeid tot een sport die een indoorsport is, waarvan de wedstrijden uitsluitend in sporthallen kunnen worden gehouden die voldoen aan de hoogte-eis van minimaal 7 meter, maar de voorkeur gaat uit naar een hoogte van meer dan 9 meter.

Eind jaren 70 breidde de sport zich ook uit tot in Europa, waaronder ook Nederland. Dit had tot gevolg dat in 1980 de eerste Wereldkampioenschappen konden worden gehouden in Seatle USA. Inmiddels worden er ieder jaar Wereldkampioenschappen baton-twirlen gehouden, en zijn maar liefst 16 landen lid van de wereldbond WBTF (World Baton Twirling Federation).

Wat is twirlen?

Een heleboel mensen denken bij twirlen... oh dat is toch met zo'n stokje gooien en dat was het. Maar het is meer. Als je de sport in teamverband doet moet je in ieder geval zorgen dat je goed op elkaar ingespeeld bent want al je bewegingen moeten tegelijk en op dezelfde manier uitgevoerd worden. Twirlen is een sport waarbij bewegingen worden gemaakt met een baton. De bewegingen zijn meestal dans en gymnastische bewegingen op allerlei verschillende soorten muziek. Bij de routine hoort ook een leuk en bijpassend pak. Het gebruik van de baton en de bewegingen en danspasjes op het ritme van de muziek van je routine maken twirlen zo mooi en intressant om te zien. Eigenlijk kun je het twirlen het beste omschrijven als een combinatie van turnen, ballet, ritmische gymnastiek en majorette.

Welke onderdelen heb je?

Je hebt super veel onderdelen met twirlen want je hebt; 1-baton, 2-baton, duotwirling, strutting, basic-strut en twirlteams in small en large. Deze onderdelen doe je op verplichte N.B.T.A.-muziek. Ook heb je dan nog dance-twirl, smallteam dance, largeteam dance en pomponteams. Bij deze onderdelen mag je zelf muziek uitkiezen.

Welke categorieën heb je?

Je hebt leeftijdscategorieën en niveau-categorieën.

Als leeftijdcategorieën heb je:

  • Peewee: dat is van 0-7 jaar
  • Juvenile: van 7-10 jaar
  • Preteen: van 11-13 jaar
  • Junior: van 14-17 jaar
  • Senior: 18 jaar en ouder

Niveau-categorieën

Dat is als eerste beginner. Als je beginner bent krijg je normaal in de 60 punten, alleen als je het super goed doet krijg je 70 punten of meer. Als je 70 punten of meer haalt promoveer je naar intermediate. In de intermediateklasse haal je normaal in de 70 punten, ook daar weer als je 80 punten of meer haalt promoveer je. Dan ga je naar advance- of kampioensklasse daar haal je in de 80 punten en kan je niet meer hoger.

Wat doe je in je routine?

Met een aantal onderdelen is er verplichte muziek en zijn er verplichte dingen die je moet doen. Zoals bij 1-baton, 2-baton, duo en twirlteams moet je beginnen met verticaal daarna ga je naar de vingertwirls, rolls, horizontaal en tot slot weer verticaal. Met die onderdelen moet je ook nog beginnen en eindigen met een saluut. Daarnaast heb je ook nog dance-twirl, smallteam dance, largeteam dance en pomponteams. Daar moet je zelf muziek voor maken en ook een dansje. Met basic-strut moet je netjes lopen en vooral op de maat van de muziek.
© 2006 - 2024 Bortjebor, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ritmische gymnastiek wat is dat?Ritmische gymnastiek wat is dat?Iedereen heeft weleens de Olympische Spelen zitten kijken en heeft daarbij vast weleens de ritmische gymnastiek voorbij…
Heb jij te veel spullen? Heb jij last van rommel?Heb jij te veel spullen? Heb jij last van rommel?Het grote voordeel van opruimen en spullen weg doen is dat het je rust geeft. Rommel in huis of rommel op kantoor zorgt…
Handbal: de basisregelsHandbal: de basisregelsHandbal is een onbekende sport in Nederland. Veel mensen weten niet wat handbal precies is. In dit artikel de algemene h…
Stelling van ThalesDe stelling van Thales is geformuleerd door Thales van Milete. De wiskundige en filosoof gebruikte deze meetkundige stel…

Curling, poetsen op het ijsCurling, poetsen op het ijsCurling is een olympische sport waarbij het de bedoeling is een schijf over het ijs te schuiven en de schijf zo dicht mo…
Bortjebor (5 artikelen)
Gepubliceerd: 04-10-2006
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.