Wat is ruiterfitheid training?

Van je paard verlang je als ruiter dat hij erg fit is en goed presteert, maar dat moet je natuurlijk ook van jezelf verlangen.

Inhoud:


Ruiterfitheid is de laatste tijd erg populair aan het worden en wordt steeds meer aangeboden. Je traint als ruiter zijnde bijna elke dag je paard om hem fit te houden en top prestaties van hem te kunnen vragen. Maar een paard kan natuurlijk niet fit worden wanneer de ruiter niet fit is. Ruiterfitheid is dus ook verschrikkelijk belangrijk. Je kunt ruiterfitheid op verschillende manieren doen, zo kun je zelf bijvoorbeeld meer gaan sporten. Maar toch zijn er een paar belangrijke aspecten die je het beste onder begeleiding van een professional kunt trainen.

Algehele conditie

Natuurlijk is je algehele conditie een belangrijke factor. Het uithoudingsvermogen moet goed zijn en dit is natuurlijk makkelijk zelf te trainen door te fietsen of hard te lopen. Het is de basis voor alle sporten en dus ook voor het paardrijden.

Stabiliteit

De belangrijkste stabiliteit die je nodig hebt op je paard is de core stability, je rompstabiliteit. Dit is dus de samenwerking tussen je buik- en rugspieren om je romp goed in balans te kunnen houden. hiermee blijf je goed recht op je paard zitten en corrigeer je jezelf als ruiter zijnde waar nodig. Voor je core stability is het ook heel erg belangrijk dat je niet scheef bent in je houding wanneer je dit gaat trainen, dan train je alleen maar in je scheefheid en kun je nooit recht op je paard zitten. Ook de stabiliteit in je benen (enkels, knieën) is erg belangrijk op paard. Deze gewrichten zorgen er ook mede voor dat je recht op je paard zit en wanneer dit niet voldoende stabiel is kun je niet goed op je paard zitten.

Lenigheid

Als ruiter zit je nagenoeg altijd in dezelfde houding op je paard. Dit heeft natuurlijk als gevolg dat spieren vrij snel in deze houding verkorten. Dit is dus een erg belangrijk aspect om in de gaten te houden. Verkorte spieren hoeven niet altijd voor problemen te zorgen maar dit kan wel gevolgen hebben voor een ruiter. Vooral als in de verkorting ook nog eens een verschil zit tussen links en rechts, dan zit je als ruiter zijnde scheef op je paard wat weer zijn uitwerking heeft op het paard.

Flexchair

Veel therapeuten die ruiterfitheid training geven maken gebruik van een flexchair. Dit is een krukje op een beweegbare stang die gekoppeld wordt aan een computer. Hierdoor kun je op de computer zien welke bewegingen je maakt op het krukje en kun je een test doen of verschillende oefeningen uitvoeren om beter te worden in het voelen wat je doet als je een beweging maakt. Het maakt visueel duidelijk wat je als ruiter zijnde doet wanneer je in het zadel zit. Het mooiste is als de therapeut vooraf de test doet en na een aantal keren oefenen nogmaals test of je ook vooruit bent gegaan op de flexchair.

Veel ruiterfitheid trainingen worden in groepsverband gegeven in een binnenmanege of sportzaal, ook zijn er therapeuten die met een kleiner aantal ruiters aan de slag gaat om ze meer persoonlijk te kunnen begeleiden. Het is voor een ruiter erg goed en belangrijk om te weten hoe het met zijn/haar eigen fitheid gesteld is.
© 2013 - 2024 Lotte90, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Instructieopleidingen paardensportOm instructeur binnen de paardensport te worden, dien je een opleiding of cursus hiertoe te volgen. De KNHS (Koninklijke…
Dressuur: wanneer moet je in het B starten?Dressuur: wanneer moet je in het B starten?Dressuur is een aantal gymnastische oefeningen voor het paard. Met dressuur wordt het paard soepel en gehoorzaam gemaakt…
Paard: boomloze zadelsIn een Engels rijzadel zit een ijzeren of kunststof boom, die het zadel zijn vorm geeft. Boomloze zadels hebben in plaat…
Een eigen paard? Het kiezen van een paardEen eigen paard? Het kiezen van een paard'Een paard, een paard, mijn koninkrijk voor een paard!' Is een wereldberoemde zin. Paarden zijn dan ook geweldige dieren…

Turnpakjes van GK tot DreamlightVroeger turnden dames nog in lange linnen broeken met een t-shirt erop. Tegenwoordig heeft elk meisje dat de sport turne…
Wielrenster: Marianne VosDe ware top in de vrouwelijke wielersport: Marianne Vos. Al op vroege leeftijd was Marianne actief in de wielersport, bi…
Lotte90 (14 artikelen)
Laatste update: 23-10-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.