Dressuur: wanneer moet je in het B starten?
Dressuur is een aantal gymnastische oefeningen voor het paard. Met dressuur wordt het paard soepel en gehoorzaam gemaakt. De laagste dressuurklasse in de wedstrijdsport is de klasse B. Wanneer mag je en wanneer moet je in de B-klasse starten?
Wat is dressuur?
Met dressuur wordt de paardensport bedoeld: gymnastische oefeningen voor het paard, begeleidt door de ruiter. Dressuur is de basis voor alle andere ruitersporten, met dressuur wordt het paard door de ruiter soepel (gymnastisch) en gehoorzaam gemaakt.
De dressuur is een ruitersport op zich. Er worden veel dressuurwedstrijden gehouden. In alle landen kent men verschillende klassen in de dressuur. In Nederland zijn dit de volgende klassen:
- B: Basis
- L: Licht, bestaande uit klasse L1 en L2
- M: Midden, bestaande uit klasse M1 en M2
- Z: Zwaar, bestaande uit klasse Z1 en Z2
- ZZ: Zeer zwaar, bestaande uit ZZ licht en ZZ zwaar
Bij 10 winstpunten mag men door naar een hogere klassen. Bij 30 winstpunten moet men over naar de volgende klasse. Een winstpunt is behaald wanneer er minimaal 180 punten zijn behaald (B, L en M) of minimaal 204 punten zijn behaald (Z1 en Z2). Meedoen aan een landelijke wedstrijd mag indien met bij de KNHS een startkaart heeft aangevraagd.
Andere proeven die in Nederland worden gereden
F1 t/m F20: FNRS-proeven voor beginnende ruiters. De FNRS is meer gericht op de ruiter die op een manegepaard rijdt. Er wordt dus gelet op de houding en zit van de ruiter, maar minder naar de combinatie. Een ruiter die meedoet aan FNRS-proeven heeft een ruiterpaspoort. Wanneer het diploma voor de F8 is behaald, kan deze ruiter meedoen aan een landelijke B-dressuurwedstrijd. F12 staat gelijk aan L1 en F20 staat gelijk aan M1.
Bixie: ingedeeld in drie klassen: AA, A en B1. Bixieproeven zijn voor jonge ruitertjes van 6 t/m 13 jaar. De ruiter moet een bixie-startstempelkaart hebben. Bij 3 stempels mag hij of zij over naar de volgende klasse, bij 10 stempels moet hij of zij over.
Wanneer moet of mag je in het B starten?
Ruitertjes die Bixie-proeven rijden, mogen ook tegelijkertijd in het B-dressuur starten. Hiervoor is wel een aparte startkaart nodig.
Ruiters die FNRS-proeven rijden, mogen bij minimaal een F8-diploma met hun ruiterpaspoort in het B-dressuur starten. Let er wel op dat in het B-dressuur strenger beoordeeld wordt, waardoor het veel moeilijker is voor de manegeruiter.
Iedereen die een startkaart bij de KNHS heeft aangevraagd en een eigen paard/pony of een leenpaard/pony heeft, mag meedoen in het B-dressuur. Je hoeft niet perfect te kunnen rijden: echter kan het wel frustrerend zijn indien je de basis nog niet beheert en wel al mee wil doen: de jury kan soms aardig streng zijn en dit werkt dan niet echt motiverend.
Combinatie ruiter-paard in B-dressuur
Een ruiter die nog nooit mee heeft gedaan aan landelijke wedstrijden, moet in het B starten, ongeacht de wedstrijdervaring van het paard. Ook een ruiter die eerder FNRS-proeven heeft gereden maar nog geen F12-diploma heeft, moet in het B starten.
Een combinatie moet in de laagste gezamenlijke klasse starten. Wanneer ruiter L1 heeft gereden en paard B, dan moet men B starten. Heeft ruiter L1 gereden en paard M2, dan moet de combinatie L1 starten. Hoewel sommigen het oneerlijk vinden, mag een B-ruiter met een Z-paard in het B starten. Sterker nog: men moet hierin starten, omdat de ruiter nog nooit L heeft gereden. Of dit oneerlijk is valt te betwisten: hoewel op een Z-paard alle knopjes zitten, moet de ruiter ook in staat zijn deze knopjes te kunnen bedienen. Een paard loopt echt niet uit zichzelf de proef.
Een ruiter die minimaal in het ZZ-licht heeft gestart, moet minimaal L1 starten met een nieuw paard, ook indien dit paard nog geheel groen is.
Met een hengst mag in het B gestart worden, indien de ruiter minimaal L1 heeft gereden en minimaal 14 jaar oud is, of indien een ponyruiter minimaal L2 heeft gereden en minimaal 12 jaar oud is.
Een paard moet minimaal drie jaar zijn om in de klasse B te starten. vanaf vier jaar mag een paard klasse L1 starten. Een driejarig paard met voldoende winstpunten in het B om over te gaan naar het L, moet toch nog in het B blijven: pas vanaf vier jaar mag dit paard door naar het L1.
Een combinatie in het L2 die 10 minpunten (verliespunten) heeft behaald, moet weer starten in de L1-klasse. In het L1 kan je niet lager dan L+0: degraderen naar het B is dus niet mogelijk. Wel is dit schriftelijk aan te vragen indien men in het L minimaal tweemaal een verliespunt heeft gescoord.