Almelose Ruiterdagen

Eenmaal per jaar worden de Almelose Ruiterdagen georganiseerd. Tien dagen lang paardensport en gezelligheid. Onderstaand verdere informatie.

Inhoud:


Wanneer?

In het Vaderdag weekend wordt vrijdags gestart met drie dagen dressuur en springen voor de pony's. In de gehele aansluitende week tot en met zondag komen de paarden aan start.

Voor wie?

Iedereen met een startkaart kan meedoen. Voor de pony's wordt dressuur gereden in de klassen B tot en met Z2. Springen voor zowel paarden als pony's worden verreden in de klassen B tot en met ZZ. Bij de paarden dressuur wordt B tot en met ZZ-licht gereden. Op nagenoeg elke dag is er de mogelijkheid om elke klasse dressuur te starten, voor het springen geldt dit niet altijd.
Voor elke klasse wordt aan het eind van de dagen een klassement opgemaakt en aan de hand daarvan mogen de beste combinaties op de laatste dag van het concours (pony's de eerste zondag, paarden de laatste zondag) nogmaals rijden voor de finale.

Programma

Zoals eerder al gezegd wordt er de eerste drie dagen door de pony combinaties gestart. Dit begint op vrijdag en eindigt op zondag met de traditionele kür op muziek (Z2 dressuur finale) en de Little trial jumping (finale Z en ZZ springen). Op de zaterdagavond is er voor de kinderen altijd een playbackshow. Op de maandag wordt er al wel begonnen met paarden dressuur, voor de springruiters is er de mogelijkheid tot oefenspringen die dag. Voor de springruiters begint het programma op dinsdag. De gehele week wordt er dus in alle klassen gestart. Ook bij de paarden wordt er een finale Z2 verreden in de vorm van een kür op muziek in het afsluitende weekend. Voor de Z en ZZ springruiters is er keuze in welke finale ze willen starten. Op zaterdagavond is er voor hun de Grote prijs van Almelo, dit is een normaal springparcours op hun niveau. Ook kan er finale gereden worden in de Trial jumping Almelo, dit is net als bij de pony's een lang, zwaar parcours met meerdere natuurlijke hindernissen. In de paarden week wordt er op vrijdagavond een ruiterbal georganiseerd, dit is een feestavond in de consumptietent met live muziek.

Meedoen

De inschrijving voor deze wedstrijd start ieder jaar weer op 1 april. Er is mogelijkheid tot het rijden van meerdere proeven of parcoursen.

Ik kom van de andere kant van Nederland

Er zijn erg veel mensen op dit concours die niet dichtbij wonen. Deze mensen stallen hun paard in een van de tijdelijke stallen die opgebouwd zijn in de twee stallententen of de binnen maneges. Zelf logeren deze mensen in een hotel of op een van de campings op het terrein.

Toeschouwers

Ook alleen kijken is natuurlijk mogelijk op de Almelose Ruiterdagen. Entree is gratis en alleen voor het parkeren van de auto wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Eten en drinken

Voor het eten staan er ieder jaar weer meerdere stands met verschillende soorten eten, van broodjes tot gehele warme maaltijden. Dit wordt gewoon met geld betaald. Het drinken wordt verzorgd door de organisatie zelf en moet betaald worden met munten.

Locatie

De Almelose Ruiterdagen worden elk jaar gehouden op de terreinen van het Twents Hippisch Centrum Almelo op het volgende adres:
Bosrand 22
7602 CH Almelo

Jubileum

De Almelose Ruiterdagen bestaan al sinds 1967, dit betekent dat ze in 2017 hun 50 jarig jubileum mogen vieren. Doordat het evenement zo lang bestaat is het erg bekend in de omgeving en komt iedereen er graag. Meerdere generaties hebben al deelgenomen aan het concours.
© 2013 - 2024 Lotte90, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
SGW - samengestelde wedstrijdSGW staat voor samengestelde wedstrijd en wordt ook wel eventing genoemd. Dit houdt in dat er drie wedstrijden op één of…
Paardensport: EventingDe eventingsport, ook wel de military of samengestelde wedstrijd (SGW) genoemd, is een Olympische paardensport die besta…
Het FjordenpaardHet FjordenpaardHet Fjordenpaard. Een krachtig, robuust, maar toch niet al te groot paard. Met deze paarden word vooral recreatief gered…
Dressuur: wanneer moet je in het B starten?Dressuur: wanneer moet je in het B starten?Dressuur is een aantal gymnastische oefeningen voor het paard. Met dressuur wordt het paard soepel en gehoorzaam gemaakt…

Koolskamp Koers, live op tv en livestreamKoolskamp Koers, live op tv en livestreamIn september wordt jaarlijks de wielerwedstrijd 'Koolskamp Koers - het Kampioenschap van Vlaanderen' verreden. Deze Vlaa…
Lotte90 (14 artikelen)
Laatste update: 21-10-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.