Koolskamp Koers, live op tv en livestream

Koolskamp Koers, live op tv en livestream In september wordt jaarlijks de wielerwedstrijd 'Koolskamp Koers - het Kampioenschap van Vlaanderen' verreden. Deze Vlaamse koers wordt live op tv uitgezonden. Ook is dit Kampioenschap van Vlaanderen online per livestream te bekijken. Koolskamp Koers is een onderdeel van zowel de UCI Europe Tour als de Bingoal Cycling Cup. Hoe ziet het parcours van dit Kampioenschap van Vlaanderen eruit? Hoe is de geschiedenis van deze Vlaamse wielerkoers verlopen?

Geschiedenis: Kampioenschap van Vlaanderen - Koolskamp Koers

Koolskamp Koers heeft een zeer rijke historie. Deze wedstrijd werd voor het eerst georganiseerd in 1908. Zowel die eerste editie als de tweede (in 1909) werden gewonnen door de Belg Robert Wancour. De derde editie van Koolskamp Koers werd gewonnen door de legendarische Odiel Defraye, die later de eerste Belgische Tourwinnaar zou worden. Op de erelijst van Koolskamp Koers staan veel grote namen uit de wielerhistorie, zoals Marcel Kint (1935), Briek Schotte (1941 en 1954), Rik van Steenbergen (1943), Rik van Looy (1959), Eddy Merckx (1966). Freddy Maertens (1974 en 1976), Johan Museeuw (1991 en 1995), Peter van Petegem (1997), Marcel Kittel (2011), Fernando Gaviria (2017) en Dylan Groenewegen (2018).

Kampioenschap van Vlaanderen - de Leeuwentrui

In de oertijd van deze wedstrijd (dat was nog voordat bijvoorbeeld de Ronde van Vlaanderen bestond), werd Koolskamp Koers gezien één van de meest aansprekende Vlaamse wielerkoersen. Het werd beschouwd als het officieuze Vlaams Kampioenschap wegwielrennen. Bij dat kampioenschap hoorde ook een officieuze kampioenstrui: de Leeuwentrui. Die trui bestaat heden ten dage nog steeds. Ook wanneer een niet-Vlaming deze wedstrijd wint, krijgt hij deze kampioenstrui omgehangen. In 2012 won bijvoorbeeld de Nederlander Ronan van Zandbeek deze kampioenstrui. Deze officieuze kampioenstrui is vooral een mooie traditie die bedoeld is om de podiumceremonie meer allure te geven. De winnaar van de Vlaamse Leeuwentrui mag deze officieuze kampioenstrui immers niet in andere koersen dragen.

Cultuurgoed

Mede door de lange en rijke historie van deze wedstrijd en ook door de tradities rondom deze koers (zoals het uitreiken van de Leeuwentrui) wordt Koolskamp Koerse door velen beschouwd als veel meer dan 'gewoon' een wielerkoers. Deze wedstrijd is voor velen een soort 'cultuurgoed' geworden. Er zijn in de loop der jaren ook diverse boeken over Koolskamp Koers geschreven, waaronder 'Koolskamp Koers - een eeuw strijd voor de leeuwentrui', door Patrick Cornillie en Jan David.

Recordhouder

Hoe ziet voorafgaand aan de editie van 2022 de erelijst eruit? Nico Eeckhout is de succesvolste coureur uit de historie van het Vlaams Kampioenschap in Koolskamp. Hij won vier keer de Leeuwentrui: in 1996, 1998, 2000 en 2006. De tweede plek op de ranglijst met meeste overwinningen in Koolskamp Koerse wordt gedeeld door Aimé Dossche en Leon van Daele. Zij slaagden er allebei drie keer in om deze koers te winnen. Dossche won in 1925, in 1928 en 1931. Van Daele won in 1956, 1957 en 1958. Recente winnaars van Koolskamp Koers zijn de Belg Jens Debusschere (2013), de Fransman Arnaud Démare (2014), de Pool Michal Golas (2015), de Belg Timothy Dupont (2016), de Colombiaan Fernando Gaviria (2017) , de Nederlander Dylan Groenewegen (2018) en de Belg Jasper Philipsen (2021).

Plek op de kalender: september

Doorgaans wordt deze race in september gehouden. De datum van Koolskamp Koers 2022 is bijvoorbeeld 16 september 2022. Ook Koolskamp Koers 2023 en de edities van 2024 en 2025 staan in die periode gepland.

Bingoal Cycling Cup

Kampioenschap van Vlaanderen Koolskamp Koers is een onderdeel van het regelmatigheidsklassement de Bingoal Cycling Cup. Dit is een bundeling van een tiental relatief kleine Belgische wielerkoersen. Deze cup is een initiatief van oud-prof Nick Nuyens. Dit klassement is vooral bedoeld als een soort kweekvijver voor jonge, talentvolle profs.

Parcours en programma Kampioenschap van Vlaanderen

De start is om 12u45 in Koolskamp. De renners moeten 17 ronden rijden van 11,1 kilometer. Het totale parcours heeft een lengte van 186 kilometer. In het parcours is een kasseistrook op de Bruggesteenweg opgenomen met een lengte van 1,7 kilometer. De route van deze koers loopt onder meer door Egem en Pittem.

Live op tv: welke zender?

Live op Sporza, niet meer op VTM

Het Kampioenschap van Vlaanderen werd enkele jaren (tot en met de editie van 2018) live op tv en online via de livestream uitgezonden door VTM. De uitzendrechten van de Bingoal Cycling Cup zijn echter met ingang van 2019 verhuisd van VTM naar Sporza. Als gevolg daarvan zijn dus ook Koolskamp Koers 2022, maar eveneens de edities van 2023, 2024 en 2025 live op tv te zien op Sporza (VRT).

Eurosport?

Eurosport heeft ook de uitzendrechten (live tv en livestream) van alle wedstrijden die meetellen voor de Bingoal Cycling Cup, waaronder dus ook dit Kampioenschap van Vlaanderen. Zij maken echter niet altijd gebruik van die uitzendrechten, aangezien ze vaak reeds een drukke programmering hebben op hun tv-zenders. In 2018 was Koolskamp Koers bijvoorbeeld niet live op tv bij Eurosport te zien, maar wel online via een livestream.

Livestream Koolskamp Koers

Livestream Sporza

Koolskamp Koers wordt ook via aan livestream uitgezonden door Sporza (VRT). Met zo'n livestream kan men dit Kampioenschap van Vlaanderen online volgen op bijvoorbeeld een tablet, smartphone of computer. Er is onder meer een livestream van dit Kampioenschap van Vlaanderen beschikbaar via de rubriek Nu Live op de site van Sporza. Ook kan men de livestream van Koolskamp Koers vinden via de gratis Sporza App. De livestream van Koolskamp Koers is bij Sporza geheel gratis, maar wel geo-restricted. Alleen kijkers in België mogen naar deze gratis livestream van het Kampioenschap van Vlaanderen kijken. Voor andere kijkers is deze livestream van deze Vlaamse koers 'geo-blocked'. (Via de app kunnen Belgen de livestream overigens wel in andere EU-landen bekijken.) De livestream begint tegelijkertijd met hun live tv-uitzending.

Livestream Eurosport?

Eurosport heeft ook een stream van Koolskamp. Die livestream bevindt zich op haar Eurosport Player App, maar die stream is alleen beschikbaar voor abonnees van die app. De livestream van Koolskamp Koers begint bij Eurosport wat later dan de tv-uitzending van Sporza. De livestream van Eurosport is vanaf circa 16u00 te zien. Eurosport is online 'The Home of Cycling'. Ook alle koersen van het WK wielrennen zijn per livestream bij hen te zien. Veel Italiaanse najaarsklassiekers kan men eveneens via een livestream bij hen bekijken.

Livestream Kampioenschap van Vlaanderen via Go App

Het is ook mogelijk om Koolskamp Koers via een livestream op de Go App te bekijken. Via die dienst kan men als klant van digitale tv bij Ziggo per livestream tv kijken. Zo kan men dus deze Vlaamse koers anno 2022 via een livestream op een smartphone of computer bekijken. Eurosport en VRT één behoren anno 2022 namelijk tot de zenders die men per livestream op die app kan bekijken. Zo'n livestream op de Go App kan men in de hele EU bekijken. Ook in diverse andere landen (waaronder Groot-Brittannië en Noorwegen) is zo'n livestream te gebruiken.

Livestream Koolskamp Koers (Kampioenschap van Vlaanderen) bij GCN

Er wordt in ook een livestream van Koolskamp Koers verzorgd door GCN (Global Cycling Network). Om hun stream live te kunnen bekijken van dit Kampioenschap van Vlaanderen dient u wel een abonnement bij hen te hebben.

Livestream Kampioenschap van Vlaanderen-Koolskamp Koers via iTV-app

Voor klanten van de KPN is het mogelijk om deze Vlaamse wielerkoers op te bekijken via een livestream op de iTV-app. (Om hierop een livestream te kunnen bekijken, dient men wel een abonnement te hebben op interactieve tv bij KPN.) Via die iTV-app kan men op een smartphone of tablet via een livestream naar Eurosport of VRT één kijken. Indien men als klant van KPN een livestream op een desktop computer of laptop wil bekijken, dan kan men hiervoor de KPN-site van 'Interactieve Tv' gebruiken. Zo'n livestream voor klanten van KPN is in de hele EU te bekijken.

Lees verder

© 2013 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EK indoor atletiek, live op tv en livestreamEK indoor atletiek, live op tv en livestreamDe Europese kampioenschappen indoor atletiek worden gehouden sinds 1970. Deze indoor kampioenschappen atletiek worden li…
Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)De Giro Rosa is de Ronde van Italië voor vrouwen. Dit wordt beschouwd als de belangrijkste rittenkoers in het dameswielr…
WK wielrennen: wegrit dames, live tv en livestreamWK wielrennen: wegrit dames, live tv en livestreamDe wegrit van de dames elite is één van de hoogtepunten van de wereldkampioenschappen wielrennen. De wegwedstrijd van de…
NK schaatsen (allround en sprint), live op tv en livestreamNK schaatsen (allround en sprint), live op tv en livestreamJaarlijks worden de Nederlandse kampioenschappen allround en sprint georganiseerd door de schaatsbond KNSB. Het NK schaa…

Beginnen met golf: de scorekaartBeginnen met golf: de scorekaartBeginnende golfers met baanpermissie zullen vroeg of laat vooruitgang merken in hun spel. Behalve meer lengte en nauwkeu…
Almelose RuiterdagenEenmaal per jaar worden de Almelose Ruiterdagen georganiseerd. Tien dagen lang paardensport en gezelligheid. Onderstaand…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://www.kampioenschapvanvlaanderen.be
  • http://www.wielerflits.nl/nieuws/19634/ronan-van-zandbeek-de-beste-in-koolskamp-koers.html
  • http://www.dewielersite.net
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 07-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.