Lusjes; een hulpmiddel bij turnen

Bij de sport turnen wordt er vaak gebruikt gemaakt van lusjes. Dit is een hulpmiddel dat wordt gebruikt op het toestel rekstok bij het dames turnen. In de voorgeschreven oefenstof van de sport is zelfs opgenomen dat deze lusjes verplicht gebruikt moeten worden. Ook tijdens wedstrijden waarbij de turnsters een oefening op de rekstok moeten laten zien. De lusjes zijn er speciaal voor de veiligheid van de turnster. Door dit hulpmiddel blijft de turnster vastzitten aan de rekstok, ook als zij per ongeluk haar handen loslaat. Lusjes kunnen alleen gebruikt worden, als de turnster ook polsbandjes gebruikt. Vroeger waren er ook al lusjes, maar tegenwoordig worden ze veel vaker gebruikt. Dit komt doordat de Koninklijke Nederlandse Gym Unie het gebruik ervan heeft opgenomen in de oefenstof.

Een veilig hulpmiddel

Lusjes zijn rekstokbandjes om de veiligheid van een turnster te garanderen. Je kunt de rekstokbandjes gebruiken met polsbandjes, maar ook met polsbandjes en handschoentjes. De lusjes zijn gemaakt van spanband. Dit spanband is aan elkaar genaaid in een cirkelvorm. Lusjes worden ook wel rekstokbandjes, lintjes of strips genoemd.

Het gebruik van lusjes

De lusjes gebruik je uitsluitend voor de rekstok. Eerst trek je polsbandjes en handschoentjes aan of alleen polsbandjes. Net wat je zelf fijner vindt. Vervolgens hang je de lusjes over de rekstok heen. Je haalt je pols door de lusjes en draait je hand een kwartslag naar binnen. Vervolgens plaats je je handen op de rekstok. De lusjes zitten nu aan je pols en de rekstok vast. Als je gaat zwaaien of draaien aan de rekstok blijven je polsen vastzitten aan de rekstok. Ook als je per ongeluk loslaat, blijf je hangen. De polsbandjes en eventueel ook handschoenen beschermen je polsen en handen. Lusjes mag je nooit tegelijk gebruiken met magnesium. Als je dit toch doet kunnen je lusjes blokkeren, doordat ze niet meer soepel rond de rekstok draaien. In het ergste geval kun je hierbij je polsen breken.

De aanschaf

Eén van de grootste leveranciers van lusjes in Nederland is Kelly Koets. Kelly is zelf trainer en weet precies aan welke eisen de lusjes moeten voldoen. In zijn webshop www.lusjes.com verkoopt hij de lusjes onder het merk Progrips. De lusjes worden gestikt met een halve draai in het spanband, zodat ze minder knellen om de polsen. In de webshop zijn de lusjes los te koop, maar ook in sets met polsbandjes en handschoentjes. Ook zijn er verenigingssets, zodat een vereniging lusjes voor ieder kind kan aanschaffen.

Verschillende maten

De lusjes bestaan in verschillende maten. In de webshop van Kelly Koets heeft elk setje lusjes een andere kleur, om de maten goed uit elkaar te kunnen houden. De kleinste maat heeft de kleur geel en wordt maat S genoemd. Voor deze lusjes kun je een polsdikte van maximaal 14 cm hebben. De gele lusjes zijn daarom ook bedoeld voor kleine en fijne (pre-)instappers. De oranje lusjes die voor maat M zijn zijn bedoeld voor de normale instapper en pupillen 1 en 2. Voor deze lusjes is een polsdikte van 17 cm maximaal. De daaropvolgende maat is L en heeft de kleur blauw. Deze lusjes zijn voor grote pupillen 2 en de kleine jeugdmeisjes. De maximale dikte van je pols voor deze lusjes is 19 cm. Maat XL heeft de kleur paars en is voor de jeugd en junioren. Grotere turnsters hebben de zwarte bandjes nodig. Dit zijn de turnsters die een polsdikte van meer dan 21 cm hebben.

Een handig hulpmiddel

De grootste reden om lusjes te gebruiken is natuurlijk de veiligheid. Bij het turnen staat veiligheid voorop en vooral bij het oefenen van nieuwe elementen is het gebruik maken van lusjes op de rekstok heel veilig. Door de lusjes blijf je altijd aan de rekstok vastzitten, ook als je tijdens het oefenen van een nieuw element per ongeluk van de rekstok afschiet. Een andere reden voor het gebruik van lusjes is om een element op een makkelijke manier te leren.

Een onderdeel als de zweefkip of pendelkip is door het gebruik van lusjes makkelijker. Als je lusjes gebruikt draaien namelijk je polsen mee doordat ze vastzitten aan de rekstok. Ook bij het onderdeel zolendraai helpen de lusjes mee om je handen rond de rekstok te draaien. Wil je snel een zweefkip of zolendraai kunnen is het daarom handig te beginnen in de lusjes.
© 2015 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beginnen met turnenBeginnen met turnenOp televisie heb je vast turner Epke Zonderland al eens gezien. Hij zwaait met grote zwaaien om de rekstok en laat de re…
Epileren met draad, hoe doe je dat?Epileren met draad, hoe doe je dat?Het klinkt misschien wat vreemd, om te epileren met draad, maar het is een techniek die best vaak wordt toegepast. De te…
Zelf een sidepull neusriem voor uw hoofdstel makenTegenwoordig zijn er veel mensen die met hun paard bitloos willen rijden. Er zijn veel verschillende bitloze optomingen.…
Handdoeken: diverse soorten en maten, meestal van badstofHanddoeken: diverse soorten en maten, meestal van badstofDe naam handdoek is eigenlijk niet geheel correct. Hoewel een handdoek dikwijls wordt gebruikt om de handen droog te mak…

Suunto Ambit3 Peak: tracker om te fietsen, lopen of zwemmenWie een veelzijdige fitnesstracker zoekt, kan kiezen voor de Suunto Ambit Peak. Dit is geen goedkope activity tracker, m…
Hoe kun je sporten tijdens een hittegolf?Hoe kun je sporten tijdens een hittegolf?Wanneer jij regelmatig wilt sporten, kan het ook goed zijn dat je te maken krijgt met een hittegolf. Hoe kun je blijven…
Bronnen en referenties
  • www.lusjes.com
  • www.kngu.nl
Anteur (147 artikelen)
Laatste update: 03-01-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.