Hoe kun je sporten tijdens een hittegolf?

Hoe kun je sporten tijdens een hittegolf? Wanneer jij regelmatig wilt sporten, kan het ook goed zijn dat je te maken krijgt met een hittegolf. Hoe kun je blijven sporten tijdens extreme hitte? Wanneer het erg warm is, is het al meteen een stuk lastiger om in beweging te komen. Toch zijn er manieren om ook met warm weer lekker in beweging te komen.

Sporten: hittegolf

Als het heel erg warm is, is sporten helemaal niet meer zo prettig. Je raakt veel sneller benauwd en de kans dat je oververhit raakt is ontzettend groot. Daarnaast voelt het eigenlijk ook niet prettig. Zo zweet je doorgaans bijvoorbeeld veel meer wanneer het warm is. Het is dus vrijwel niet te doen om te sporten tijdens een hittegolf, of zijn er toch manieren om wél actief te worden?

Het tijdstip waarop je sport

Bedenk goed dat het in de middag het warmste is van de dag. Wanneer je in de vroege ochtend of late avond gaat sporten, is het doorgaans een stuk minder warm. Dit kan gemakkelijk tien graden schelen ten opzichte van de middag. Sta dus bijvoorbeeld een uur tot een halfuur eerder op en ga dan lekker sporten. Of ren een stukje wanneer de zon al een beetje begint onder te gaan. De temperaturen zijn dan aangenamer, waardoor het sporten een heel stuk gemakkelijker zal gaan.

Zwemmen

Tijdens het zwemmen ben je flink in beweging, en houd je ondertussen je hoofd koel. Hierdoor voelt het sporten helemaal niet zo zwaar aan. Je kunt naar een strand of meer gaan met zwemmogelijkheden en het zwemmen afwisselen met lekker zonnebaden. Het is ook mogelijk om naar het zwembad te gaan. Een overdekt zwembad is tijdens een hittegolf meestal een oase van rust, omdat iedereen dan de zon opzoekt. Dit kan een groot voordeel zijn wanneer je echt flink wilt zwemmen.

Andere sporten in het water

Er zijn nog veel meer sporten die je op of in het water kan doen. Gooi met vrienden een bal over, terwijl je het water staat. Ook kun je lekker gaan kanovaren, surfen of wanneer je bijvoorbeeld op vakantie bent snorkelen. De mogelijkheden zijn eindeloos om in en op het water in beweging te komen.

Wandelen en warmte

Wandelen is doorgaans een stuk gemakkelijker vol te houden in de hitte dan bijvoorbeeld hardlopen. Vooral wanneer je de schaduw opzoekt, is het prima te doen. Maak een wandeling door een bos en neem voldoende water en wat te eten mee.

Fitnessruimte met airco

Veel sportscholen hebben een airco. Ideaal om tijdens de hitte heen te gaan. Als je hier rond het warmste moment van de dag heen gaat, ontwijk je daarbij de extreme warmte. Controleer van tevoren altijd wel goed of de sportschool inderdaad een airco heeft. Leuk is overigens ook dat veel sportscholen in de zomermaanden speciale aanbiedingen en acties hebben. Hiermee kun je een goedkoper abonnement krijgen gedurende de zomer, handig!

Niet sporten

Misschien moet je er niet aan denken, maar als het echt heel warm is, kun je ook overwegen niet te sporten. Een echte hittegolf in Nederland duurt meestal maar een paar dagen. Door in deze periode niet te sporten, voorkom je dat je oververhit of benauwd raakt. De kans op uitdroging is tijdens een hittegolf ook erg groot. Je kunt het sporten altijd later weer oppakken, indien nodig, en besluiten om het voorlopig even wat rustiger aan te doen. Luister sowieso altijd naar je lichaam, ook wanneer je besluit wél te sporten. Heb je het idee dat het toch te warm is? Stop dan tijdig.

Lees verder

© 2015 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De hittegolf in NederlandDe hittegolf in NederlandJe houdt ervan of niet: de zomer. Velen houden van de zomerse dagen, zolang er maar geen hittegolf optreedt. Een hittego…
Impact van een hittegolf op het lichaam en de natuurImpact van een hittegolf op het lichaam en de natuurHittegolven vinden in de Lage Landen steeds frequenter plaats. Dit is een duidelijk signaal dat de aarde aan het opwarme…
Astma en sportenAstma en sportenSporten is voor mensen met astma heel goed mogelijk. Wanneer de astma met medicijnen goed onder controle is te houden ho…

Lusjes; een hulpmiddel bij turnenBij de sport turnen wordt er vaak gebruikt gemaakt van lusjes. Dit is een hulpmiddel dat wordt gebruikt op het toestel r…
Snookerspeler: Stephen HendryStephen Hendry is een voormalig snookerspeler afkomstig uit Schotland. In de jaren 80 werd hij de jongste professional o…
Bronnen en referenties
Writingsuus (705 artikelen)
Gepubliceerd: 21-07-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.