Wielrennen: de Koppenberg of 'bult van Melden' in Oudenaarde

Wielrennen: de Koppenberg of 'bult van Melden' in Oudenaarde De Koppenberg is een bekende heuvel in de Vlaamse Ardennen, meer bepaald in het dorpje Melden (Oudenaarde). De top van de Koppenberg ligt op 77 meter hoogte. De straat die over de heuvel loopt, wordt eveneens de Koppenberg genoemd. De Koppenberg ligt vol met kasseien en is daarom heel gekend in het wielrennen. Ook de Ronde Van Vlaanderen passeert deze steile en moeilijke helling. Boven op de Koppenberg ligt het Koppenbergbos, dat toegankelijk is voor wandelaars. Op de kaart ligt de Koppenberg in het dorpje Melden, waardoor deze heuvel ook de ‘bult van Melden’ wordt genoemd. De lengte van de Koppenberg is ongeveer 600 meter. Het hoogteverschil tussen de voet en de top bedraagt 64 meter met een gemiddeld stijgingspercentage van 11,6% en een uitschieter tot 22%. De Koppenberg ligt midden in de Vlaamse Ardennen. De Vlaamse Ardennen is gekend omwille van de aantrekkelijke steden zoals Zottegem, Oudenaarde, Brakel, Geraardsbergen of Ronse.

De Koppenberg of de 'bult van Melden'

De Koppenberg of de ‘bult van Melden’ is een legendarische heuvel, waarvan de voet in het Oudenaardse Melden ligt. De Koppenberg is 77 meter hoog en vanuit een geografisch oogpunt zijn er twee delen te onderscheiden. De westelijke Rotelenberg en de oostelijke Koppenberg. De westelijke heuvel draagt de naam Steengat. Bovenop de Koppenberg ligt er een bos dat toegankelijk is voor wandelaars. Het Koppenbergbos is 29 hectare groot. Op geografische kaarten uit het jaar 1770 wordt de Koppenberg reeds vermeld. In het oosten is er sprake van de Coppenbergh en in het westen is er sprake van het gehucht Rotelenbergh.

De locatie van de Koppenberg in Melden, Oudenaarde


De klim naar de top van de Koppenberg

De beklimming start bij het dorpje Melden. De locatie van de Koppenberg is langs de weg heel goed aangegeven door wegwijzerborden. Indien je het niet goed vindt, dan volg je de weg richting Zulzeke. Bij het uitrijden van Melden kan je de Koppenberg niet missen. De steile heuvel in kasseien valt onmiddellijk op in het glooiende landschap. Aan de voet van de heuvel zie je in de verte de kasseistenen stevig oplopen. Met de fiets is het belangrijk om een goede snelheid op de heuvel aan te houden. Stilvallen is geen optie, want dan is het door de steiltegraad heel moeilijk om terug te vertrekken. Rechtstaan op de pedalen is eveneens geen optie, omdat je grip dreigt te verliezen. Na een licht stijgende aanloop, komt er vervolgens 400 meter hard labeur. Deze 400 meter zijn echt wel steil met een uitschieter van 22% als hellingsgraad. Na een kleine slinger in de weg bereik je de huizen. De weg is hier minder steil en gaat over in asfalt. Je hebt boven op de top een prachtig vergezicht. Aan de bosrand heb je de top bereikt.

De Koppenberg of de 'bult van Melden' is van heel ver zichtbaar in het glooiende Oudenaardse landschap  / Bron: Sjaak Kempe, Flickr (CC BY-2.0)De Koppenberg of de 'bult van Melden' is van heel ver zichtbaar in het glooiende Oudenaardse landschap / Bron: Sjaak Kempe, Flickr (CC BY-2.0)

Wielrennen: de Koppenberg in de Ronde van Vlaanderen

De Koppenberg is, samen met de Muur van Geraardsbergen en de Paterberg, één van de bekendste kasseihellingen in de Ronde van Vlaanderen. Door de kasseien en de steile hellingsgraad is de passage op de Koppenberg alvast de moeite waard. Duizenden toeschouwers staan op de Koppenberg om hun favoriet aan het werk te zien. Sinds 2014 is de Koppenberg een echte scheidsrechter in de finale van de Ronde van Vlaanderen. In 2014 werd het parcours hertekend en wordt er een parcours afgelegd in en rond Oudenaarde. De jaren vóór 2014 lag de Koppenberg te ver van de aankomst om een definitieve beslissing in de koers mogelijk te maken.

Andere Vlaamse koersen met de Koppenberg als helling

De Koppenberg wordt beschouwd als dé heuvel van de Ronde van Vlaanderen. Enkel in 1977 werd de kasseihelling ook opgenomen in de wielerwedstrijden Gent-Wevelgem en Kuurne-Brussel-Kuurne.

Veldrijden: de Koppenbergcross

De Koppenberg is in Vlaanderen ook gekend omwille van de Koppenbergcross, die jaarlijks op 1 november (Allerheiligen) wordt gereden. De wedstrijd maakt deel uit van de DVV Verzekeringen Trofee. De eerste editie vond plaats in 1988..

Titus (half mens - half paard) is een blikvanger op de Louise-Mariekaai in Oudenaarde. / Bron: Sjaak Kempe, Flickr (CC BY-2.0)Titus (half mens - half paard) is een blikvanger op de Louise-Mariekaai in Oudenaarde. / Bron: Sjaak Kempe, Flickr (CC BY-2.0)

Oudenaarde en andere steden van de Vlaamse Ardennen

De Koppenberg situeert zich in het hart van de Vlaamse Ardennen. De Vlaamse Ardennen is een landelijke, glooiende regio. Men vindt er veel kasseibanen en pittige hellingen. In de lente wordt in deze regio het Vlaamse wielervoorjaar gereden. Wandelaars kunnen genieten van prachtige landschappen langs rustige en onverharde wegen. Ook zijn er bossen en prachtige natuurgebieden. Tevens is er een rijke geschiedenis in deze regio, met een groot religieus en archeologisch erfgoed. De Vlaamse Ardennen lenen zich uitstekend voor een uitstap naar één van de prachtige steden in de regio.
  • Zottegem: Zottegem wordt ook wel de Egmontstad genoemd, en vormt als het ware de 'poort van de Vlaamse Ardennen'. Zowel natuurliefhebbers als toeristen hebben het hier naar hun zin omwille van de waaier aan mogelijke activiteiten.
  • Ronse: ga op ontdekking naar het mooie landhuis van Victor Horta. Het station van Ronse is tevens het oudste station van Europa.
  • Oudenaarde: Oudenaarde wordt ook wel de ‘parel van de Vlaamse Ardennen’ genoemd. Het centrum van Oudenaarde bruist van leven en de mooie randdorpjes zijn een bezoekje meer dan waard. In het centrum bevindt zich ook het ‘Centrum Ronde van Vlaanderen’.
  • Geraardsbergen: Geraardsbergen is uiteraard bekend door de Muur van Geraardsbergen. Daarnaast proeven toeristen graag van de heerlijke mattentaart, hét gebakje eigen aan de stad.
© 2018 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vlaamse wielerklassiekersVlaamse wielerklassiekersIn het voorjaar worden traditioneel enkele Vlaamse Wielerklassiekers verreden. Een overzicht van de bekendste Vlaamse wi…
Bijnamen van wielerwedstrijden: van Primavera tot La DoyenneBijnamen van wielerwedstrijden: van Primavera tot La DoyenneWielrennen is een sport waarbij de renners hun grenzen verleggen om tot buitengewone prestaties te komen. Die heldhaftig…
Ronde van Vlaanderen live op tv en livestreamRonde van Vlaanderen live op tv en livestreamDe Ronde van Vlaanderen behoort tot de grootste monumenten van de wielerwereld. De finish van deze mythische voorjaarskl…

Osaga: sportmerk met talrijke sportkleding en sportartikelenOsaga: sportmerk met talrijke sportkleding en sportartikelenEen aantal sportmerken is al jarenlang zeer bekend. Veel sporters zijn vertrouwd geraakt met een bepaald merk en houden…
Waarom houden Belgen en Nederlanders zo van de koers?Waarom houden Belgen en Nederlanders zo van de koers?De koers is enorm populair in de Lage Landen. De Belgen en Nederlanders zijn er gek van. De wielersport heeft er ook een…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MabelAmber, Pixabay
  • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Koppenberg
  • Koppenbergcross.be, https://www.koppenbergcross.be/
  • Oudenaarde.be, http://oudenaarde.be/
  • Afbeelding bron 1: Sjaak Kempe, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Sjaak Kempe, Flickr (CC BY-2.0)
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 30-03-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.