InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Bijnamen van wielerwedstrijden: van Primavera tot La Doyenne

Bijnamen van wielerwedstrijden: van Primavera tot La Doyenne

Bijnamen van wielerwedstrijden: van Primavera tot La Doyenne Wielrennen is een sport waarbij de renners hun grenzen verleggen om tot buitengewone prestaties te komen. Die heldhaftige prestaties hebben dan ook inspiratie geleverd tot de meest kleurrijke bijnamen. Maar het mooie is dat niet alleen de wielrenners zelf bijnamen toegekend krijgen, maar ook de wielerwedstrijden zelf. Hierbij gaat het vooral om de traditioneel belangrijke koersen als de klassiekers en de rittenwedstrijden, waaronder de Tour de France. Wat is de bijnaam van Parijs-Roubaix? En welke klassieker wordt aangeduid met "Primavera"?

Bijnamen van wielerwedstrijden

Net zoals wielrenners zelf kunnen ook de meest tot de verbeelding sprekende wielerwedstrijden aangeduid worden met bijnamen. Sommige bijnamen zijn erg kleurrijk en poëtisch (bijvoorbeeld: de Klassieker van de Vallende Bladeren), terwijl andere erg vanzelfsprekend en voor de hand liggend zijn (bv. de Ardennenklassiekers). We rangschikken de bijnamen van de belangrijkste wielerwedstrijden van het jaar overeenkomstig hun chronologische volgorde op de internationale wielerkalender.

Parijs-Nice

Parijs-Nice is de eerste belangrijke rittenwedstrijd van het seizoen en vindt meestal plaats in de tweede week van maart. Het is de ideale voorbereidingskoers op de klassiekers. Deze rittenwedstrijd van acht dagen start in de buurt van Parijs en trekt dan zuidwaarts naar de hellingen van de Provence. Eindstation van de koers is de mondaine badplaats Nice aan de Côte d'Azur. Vermits het daar meestal mooi weer is, wordt deze wedstrijd de Koers naar de Zon genoemd.

Milaan-Sanremo

Milaan-Sanremo is een Italiaanse klassieker die een week na het einde van Parijs-Nice gereden wordt. Deze wedstrijd is de eerste klassieker van het seizoen en wordt daarom ook wel de Openingsklassieker genoemd. Milaan-Sanremo wordt gereden op de zaterdag die het dichtst bij 19 maart valt, het naamfeest van St.Jozef, vandaar de naam St.Jozefsklassieker. Maar de populairste bijnaam van deze wedstrijd blijft nog altijd Primavera, letterlijk het begin van de lente. Sommige interpretaties gaan ook uit van "eerste echte" grote wedstrijd van het seizoen.

Ronde van Vlaanderen

De Ronde van Vlaanderen vindt plaats twee weken na Milaan-Sanremo en is de laatste koers van een lange reeks typische Vlaamse wedstrijden die gereden worden in de Vlaamse Ardennen. Het zijn koersen over heuvels met kasseien, over smalle wegjes, slingerend door de velden van het Vlaamse land. Van al deze gelijkaardige koersen is de Ronde van Vlaanderen onbetwistbaar de mooiste en de meest prestigieuze. Vandaar de bijnaam Vlaanderens Mooiste. Vermits dit een hoogdag is voor het Vlaamse wielrennen en zelfs voor de Vlaamse cultuur in het algemeen wordt deze koers ook wel de Vlaamse hoogmis genoemd.

Parijs-Roubaix

Amper een week na de Ronde van Vlaanderen vindt in het noorden van Frankrijk de klassieker Parijs-Roubaix plaats. Deze klassieker start even buiten Parijs en trekt dan over talrijke kasseistroken richting aankomstplaats Roubaix. Vandaar de bijnaam de Kasseiklassieker. Omdat die kasseien er nogal slecht bij liggen, spreekt men ook van de Helleklassieker of de Hel van het Noorden. De fiere Fransen spreken ook graag van de Klassieker der klassiekers of de Koningin der klassiekers.

Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik

Tien dagen na Parijs-Roubaix wordt in de Belgische Ardennen (in het Waalse landsgedeelte) de Waalse Pijl verreden. De Waalse Pijl vormt samen met Luik-Bastenaken-Luik van vijf dagen later het Ardense tweeluik. Deze twee klassiekers worden ook wel de Ardennenklassiekers, de Waalse klassiekers of de klimklassiekers genoemd.

Luik-Bastenaken-Luik

Luik-Bastenaken-Luik sluit het voorjaar van klassiekers af op de laatste zondag van april. Het is ook de oudste wielerklassieker en wordt daarom La Doyenne ("de deken", de oudste) genoemd. In de Italiaanse media en onder Italiaanse renners spreekt men ook graag van La Liegi.

Tour de France

De Ronde van Frankrijk of Tour de France maakt een grote lus door het prachtige land Frankrijk en wordt dan ook La Grande Boucle genoemd.

Parijs-Brussel

Deze klassieker wordt in de eerste helft van september gereden en verbindt de hoofdstad van Frankrijk met die van België. Vandaar de bijnaam de Klassieker van de Twee Hoofdsteden.

Parijs-Tours

In het begin van oktober, meestal een week voor het wereldkampioenschap, staat het peloton nog een mooie klassieker door het Franse binnenland te wachten. Vanuit Parijs gaat het zuidwaarts richting Tours. Daar wacht de renners een royale laatste rechte lijn van twee kilometer lang. Door het overwegend vlakke parcours eindigt deze klassieker meestal op een groepsspurt, waardoor het de bijnaam het Wereldkampioenschap van de Sprinters heeft gekregen.

Ronde van Lombardije

De Ronde van Lombardije wordt gereden in het noorden van Italië en is de laatste klassieker van het seizoen. Het is meteen ook een van de zwaarste eendagswedstrijden van het jaar. Vermits deze koers eind oktober gereden wordt, wanneer de herfst al volop bezig is, wordt ze ook wel de Klassieker van de Vallende Bladeren genoemd.

Lees verder

© 2009 - 2019 Verdanov, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tourheld: Lucien Petit-BretonDe Fransman Lucien Petit-Breton was de eerste renner die erin slaagde om twee maal de Tour de France te winnen.
Maurice Garin: winnaar eerste Tour de FranceMaurice Garin: winnaar eerste Tour de FranceMaurice Garin was een Franse wielrenner in de pionierstijd van het wielrennen. Hij koerste tussen 1892 en 1905 en hoewel…
recensieTour de France - Jean NelissenIn 1973 publiceerde Jean Nelissen een boek met de titel 'Tour de France - Hemel en hel op een stukje leer'.
Tourheld: Francois Faber, de Grote Vriendelijke ReusDe Luxemburger François Faber (1887-1915) won de Tour de France in 1909. Zijn bijnaam was ‘de Reus Colombes’.
Wielrennen: wie is Koen de Kort?Wielrennen: wie is Koen de Kort?Het zien van de Tour de France inspireerde Koen de Kort om te gaan wielrennen en hij meldde zich bij een wielerverenigin…

Reageer op het artikel "Bijnamen van wielerwedstrijden: van Primavera tot La Doyenne"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Verdanov
Laatste update: 10-04-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Wielerklassiekers
Schrijf mee!