Biografie: Laurent Fignon (1960-2010)

Biografie: Laurent Fignon (1960-2010) Laurent Fignon werd op 12 augustus 1960 geboren in Parijs. Op 31 augustu 2010 overleed hij in die Franse hoofdstad. Fignon was profwielrenner van 1982 tot en met 1993. Zijn grootste successen waren zijn twee eindzeges in de Tour de France: in 1983 en 1984. Een ander groot succes was zijn eindzege in de Giro van 1989.

1983: debutant wint de Tour de France

In 1983 reed Laurent Fignon voor het eerst de Tour de France. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Fignon in de Tour die Tour zou knechten voor zijn kopman Bernard Hinault. Toen Hinault vanwege een blessure echter niet in die Tour kon starten, kreeg Fignon als 22-jarige Tourdebutant de kans om zichzelf als kopman te bewijzen. Tot verrassing van velen was deze Parijzenaar de sterkste coureur in de Tour. Tijdens de 17e rit, die finishte op l’Alpe d’Huez, pakte Fignon de gele trui. Op 24 juli werd de renner van de Renault-ploeg in Parijs gehuldigd als winnaar van de 70e Tour de France.

Duel met Bernard Hinault

Na dit seizoen verliet Bernard Hinault de Renault-ploeg. Hij werd kopman bij La Vie Claire. Laurent Fignon bleef bij Renault. De Tour van 1984 zou het grote duel worden tussen Fignon en Hinault. Het werd een grote triomftocht voor het jonge talent. Fignon won vijf ritten. De jonge Parijzenaar stond in het eindklassement ruim tien minuten voor op Hinault.

Laurent Fignon werd toen gezien als de nieuwe Keizer van de Wielerwereld. Men verwachtte dat hij de wielersport in de komende vele jaren op kannibalistische wijze zou beheersen.

Operatie

Vervolgens raakte Fignon echter zwaar geblesseerd. Hij moest geopereerd worden aan zijn beide achillespezen. De revalidatie duurde maar liefst 260 dagen. Hierna won hij nog wel grote wedstrijden, maar hij zou nooit meer op zo'n superieure wijze rondfietsen als voor de operatie.

De Tour van 1989: duel met Greg Lemond

Het dichtst benaderde hij zijn oude niveau in 1989. Fignon won dat jaar de Giro en leek ook de Tour te gaan winnen. Het verhaal is bekend: tijdens de bloedstollendste ontknoping uit de geschiedenis van de Tour, verloor hij de wedstrijd uiteindelijk met 8 seconden verschil. Greg Lemond won.

Tot zijn grote ergernis werd Fignon in latere jaren door wielerfans en journalisten vaker herinnerd aan die ene, nipte nederlaag, dan aan zijn twee grandioze eindzeges in de Tour.

Imago van Laurent Fignon

Fignon had tijdens zijn carrière een negatief imago in de media. Dat kwam doordat hij veel heftige conflicten had met journalisten. De Parijzenaar was van mening dat wielerjournalisten vaak respectloos en opdringerig waren.

In het peloton kende men een totaal andere Fignon. Daar had hij een veel positiever imago. Veel coureurs beschouwden hem als een goede, betrouwbare collega.

Epiloog

Na zijn carrière was Fignon enige jaren de organisator van Parijs-Nice. Ook was hij tv-commentator bij wielerwedstrijden. Laurent Fignon maakte in de zomer van 2009 bekend dat hij aan kanker leed. In de Tour van 2010 was hij nog te horen als tv-commentator. Zijn stem was toen al zwaar aangetast door de kanker. Op 31 augustus 2010 overleed hij.
© 2011 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Palmares en erelijst Bernard HinaultBernard Hinault (geboren 14 november 1954) is een Franse ex-wielrenner. Eind jaren 70 en begin jaren 80 reed Hinault een…
Ronde van Frankrijk 1989Ronde van Frankrijk 1989De namen Greg Lemond en Laurent Fignon zullen bij veel mensen een belletje doen rinkelen. Elke wielerliefhebber schreeuw…
Wielrennen: wie is Greg LeMond?Wielrennen: wie is Greg LeMond?De man die bedreigd werd omdat hij de waarheid wilde vertellen, maar hij werd ook gechanteerd. Greg LeMond won drie keer…
Vergeten tourtruienIn de zomer is het altijd tijd voor ‘le Tour de France’. Vele wielrenners wagen zich jaarlijks aan deze wielerwedstrijd.…

Supplementen ter ondersteuning van krachtsport en fitnessSupplementen ter ondersteuning van krachtsport en fitnessVoor betere prestaties tijdens de krachttraining of fitness, kan je supplementen gebruiken. Sportvoeding en supplementen…
Albert Zoer, Nederlandse springruiter in de topAlbert Zoer werd geboren op 31 juli 1975. Albert en zijn vader runnen een stal in Echten. Deze springruiter behaalde vee…
Bronnen en referenties
  • De 100 beste wielrenners van de wereld - Jean Nelissen - Uitgeverij L.J. Veen
  • Kampioenen twijfelen niet - Aart Aartsbergen en Peter Nijssen - Uitgeverij de Arbeiderspers
  • Wielerjaarboek 1989 - Herman Harens e.a. - Uitgeverij Elmar Sport
  • Het laatste geel - Mart Smeets - Uitgeverij Nieuw Amsterdam
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 12-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.