Albert Zoer, Nederlandse springruiter in de top

Albert Zoer werd geboren op 31 juli 1975. Albert en zijn vader runnen een stal in Echten. Deze springruiter behaalde veel successen in de paardensport. Zowel individueel als in een team, met Okidoki, Sam, Uraguay of een van zijn andere toppers. Olympisch kampioen of Ruiter van het jaar, Albert heeft zichzelf en zijn paarden fantastisch gepresenteerd . Albert Zoer vertegenwoordigd Nederland vaak op grote wedstrijden.

Albert Zoer

Albert Zoer is een bekende Nederlandse springruiter. Albert Zoer werd op 31 juli 1975 geboren. Net als zijn twee zussen Jennie en Gina reed hij op het hoogste niveau in de springsport. Zijn vader Arend bezat een handelsstal, waardoor Albert ook al in de paarden zat.

Bedrijf

Albert en zijn vader Arend runnen een stal in Echten, een plaatsje ten westen van Hoogeveen in Drenthe. Arend neemt de handel voor zijn rekening en Albert traint de paarden. Voornamelijk springpaarden komen hier vandaan, maar ook een enkel dressuurpaard kan gekocht worden bij stal Zoer. De beste paarden worden door Albert uitgebracht in grotere wedstrijden.

Prestatie’s

Albert presteert goed. Met Okidoki werd hij in 2006 met het Nederlandse team wereldkampioen. Vanaf 2006 behoort Albert tot de beste springruiters ter wereld. In 2007 werd het Nederlandse team wederom wereldkampioen. Ook ditmaal reed hij Okidoki. Begin 2008 werd Albert uitgeroepen tot ‘Ruiter van het jaar 2007’ door Indoor Brabant. Ook werd hij in 2008 1e met Sam bij de ‘Grote Prijs van Aken’.

8 juli 2008 raakt Albert ten val tijdens een training met een van zijn jonge paarden. Hij beland in een hindernis en breekt zijn kuit- en scheenbeen. Een operatie vindt nog dezelfde dag plaats, waarbij een veertig centimeter lange pin in zijn been gezet wordt. Hij revalideert goed, maar helaas kan hij hierdoor niet deelnemen aan de Olympische Spelen.

In 2010 behaalde hij bij de Grand Prix Balve de eerste plaats met Uraguay.
In 2011 won hij met Sam het ’s-Hertogenbosch GP.

8 juli 2008 valt Albert Zoer tijdens een training met één van zijn jonge paarden in een hindernis. Hij breekt zijn kuitbeen en scheenbeen en moet worden geopereerd. De operatie vindt nog op dezelfde dag plaats, er werd een veertig centimeter lange pin in zijn been gezet. Albert kan hierdoor niet deelnemen aan de Olympische Spelen.

Paarden

Enkele paarden die door Albert Zoer zijn of worden uitgebracht:
 • Sam: Bruine KWPN-ruin uit 1999. Afstamming: Calvados x Ahorn.
 • Samurai (stamboeknaam: Sense Again): Bruine KWPN ruin, geboren in 1999. Afstamming: Iroko x Boreas.
 • Shamrock: Bruine KWPN-ruin, geboren in 1999. Afstamming: Lancelot x Cantus.
 • Tristan: Bruine KWPN-ruin, geboren in 2000. Afstamming: Kigali x Maykel.
 • Uraguay: KWPN-schimmel ruin, geboren in 2001. Afstamming: Nairobi x Colino.
 • Veliciano: KWPN-schimmel ruin, geboren in 2002. Afstamming: Andiamo x Calato.
 • Vigo: Bruine KWPN-ruin, geboren in 2002. Afstamming: Orlando x Corleone.
 • Voila: Bruine KWPN-merrie, geboren in 2002. Afstamming: Calvados.

Voorheen gereden paarden:
 • Lincoln: Bruine KWPN-hengst van Faldo, geboren in 1993. Stokmaat: 1.67 meter. Verkocht naar Italië.
 • Lowina: Bruine KWPN-merrie van Farmer, geboren in 1993. De merrie werd eind 2007 verkocht aan een Italiaanse amazone.
 • No Mercy: Bruine KWPN ruin, geboren in 1995. Afstamming: Libero H. Later zeer succesvol onder Christina Liebherr. Liep tijdens het CHIO Aken 2009 een zware blessure op.
 • Okidoki: Bruine KWPN-ruin van Jodokus, geboren op 16 april 1996. Stokmaat: 1.68 meter. Verkocht aan de Argentijnse ruiter José Larocca en overleed op 21 juli 2010.
 • Paccalonie K: Bruine KWPN-merrie, geboren in 1997. Afstamming: Voltaire.
 • Patinko: Bruine hengst, geboren in 1997. Afstamming: Kigali x Faldo.
 • Notre Dame: NRPS schimmelmerrie, geboren in 1998. Afstamming: Cassini x Quidam de Revel.
 • Uraya: Bruine KWPN-merrie, geboren in 2001. Afstamming: Farmer x Zeno.

Okidoki

Biografie

Okidoki werd geboren als Olivier. Toen hij op zijn vierde gekocht werd door Arend Zoer was het niet zijn afstamming, maar zijn vermogen dat hem interessant maakte. Okidoki is een 1,68 meter grote KWPN-ruin. Zijn moeder Kentucky (Topas x Rocord) en vader Jodokus (G.Ramiro Z x Abgar) maakten dit bruine paard, dat op 16 april 1996 werd geboren.

Dit paard heeft met Albert veel bereikt, en zo heeft ook Albert veel met dit paard bereikt. Voor velen zijn deze twee onlosmakend met elkaar verbonden. Dit duo boekte succes na succes.

Carrière

Als vierjarig paard werd hij uitgebracht in het L-springen door Albert Zoer. Het springen kon hij zeer goed, dus had hij weinig trainbelasting. Okidoki wist in 2006 tot de beste springpaarden tot de wereld te behoren, met onder andere een gouden medaille op de Wereldruiterspelen in Aken.

Eind 2006 is er tweemaal 4 miljoen euro op het paard geboden. Echter werd hij niet verkocht. Ook toen in 2007 5 miljoen euro op het paard werd geboden, bleef het paard bij Stal Zoer. Stal Zoer ontving een bedrag van €200.000,- om Okidoki niet te verkopen voor 1 september 2008. Dit hield in: Hij bleef in ieder geval onder het zadel van Zoer tot en met de Olympische Spelen.

19 juni 2008 raakte Okidoki geblesseerd doordat hij met zijn neus vast kwam te zitten tussen de tralies van de box. Hierdoor kwamen twee tanden los te zitten en brak er een stuk van zijn kaakbeen. Okidoki werd succesvol geopereerd en kreeg een beugel aangemeten. Hij herstelde goed en was weer te zien op het CHIO in Aken.

Januari 2010 werd Okidoki voor een bedrag van 4 miljoen euro verkocht aan José Larocca. Een rijke man die nog maar weinig wedstrijden reed. In juni 2010 kwam Okidoki verkeerd terecht na een sprong tijdens een wedstrijd met Larocca. Dit leverde 4 strafpunten op, maar leek goed te gaan. Larocca steeg af toen Okidoki onregelmatig liep. Er werd een operatie uitgevoerd na de beschadiging aan het been van het paard. De dag na de operatie traden onverwachte complicaties op. Okidoki overleed aan de gevolgen van een septische shock.

Okidoki heeft 14 jaar mogen worden. Een groot verlies voor de springsport.
© 2011 - 2024 Deboor, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Okidoki een klasse paardAhrend Zoer zag hem éénmaal springen en wist gelijk dat er veel mogelijkheden in dit paard zaten. Hij had het binnen de…
Paardensport: SpringenPaardensport: SpringenDe springsport is een hele bekende en populaire tak van de paardensport. Ruiter en paard springen in een snel tempo over…
De paardensport in NederlandDe paardensport in NederlandEnorm veel mensen in Nederland doen aan paardensport. De meeste mensen rijden enkel recreatief. Ongeveer 100.000 mensen…
Een eigen droom, een eigen paard!Bijna ieder meisje heeft de droom van een eigen paard. Voor velen is de aanschaf niet het probleem, een paard is dan ook…

Biografie: Laurent Fignon (1960-2010)Biografie: Laurent Fignon (1960-2010)Laurent Fignon werd op 12 augustus 1960 geboren in Parijs. Op 31 augustu 2010 overleed hij in die Franse hoofdstad. Fign…
Ongebroken trens (bit)Je hebt er misschien wel eens ooit van gehoord, een ongebroken trens. En dacht dan heel waarschijnlijk, oh, maar dat is…
Bronnen en referenties
 • http://www.bokt.nl/wiki/Albert_Zoer
 • http://www.bokt.nl/wiki/Okidoki
 • www.azoer.nl
 • Foto: http://www.stegen.net
 • Foto: http://www.reitsport.ch/
 • Foto: http://www.jumping-bordeaux.com
Deboor (5 artikelen)
Laatste update: 16-07-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.