Okidoki een klasse paard

Ahrend Zoer zag hem éénmaal springen en wist gelijk dat er veel mogelijkheden in dit paard zaten. Hij had het binnen de kortste keren gekocht. Met heel veel training en geduld is Okidoki uitgegroeid tot één van de beste springpaarden ter wereld. En dat met een niet KWPN goedgekeurde hengst Jodokus als vader. Op 21 juli 2010 komt ene eind aan het succesverhaal, Okidoki is overleden.

Okidoki

Okidoki, een bruine ruin, gefokt uit de merrie Kentucky (met Topas als vader) en met vader de AES-hengst Jodokus, geboren in de stallen van fokker Boonstra uit Oudehaske op 16 april 1996, waarna hij de naam Oliver kreeg. Boonstra koos voor de dekhengst Jodokus omdat deze als niet KWPN goedgekeurde hengst voor weinig geld ter dekking stond.

Boonstra heeft het paard gefokt voor zijn dochter, maar de combinatie ruiter en paard klikte niet. Het paard werd daarop verkocht aan Arjen Vos en nadat Ahrend Zoer het paard één keer had zien springen had hij het binnen no time gekocht. Volgens Zoer is Okidoki een krachtpatser die graag voor hem wil werken.

Prijzen

Het paard is inmiddels uitgegroeid tot een top-springpaard en geldt sinds het seizoen 2006 als één van de beste springpaarden ter wereld. Zoon Albert behaalde in 2006 een gouden medaille op de Wereldruiterspelen in Aken en heeft op diverse nationale en internationale concoursen meerdere grote prijzen weggesleept. Enkele prijzen die de combinatie heeft gewonnen zijn.
 • 25 September 2005, grand prix van de Linköping Horse Show in Zweden
 • 6 November 2005, wereldbeker Concours Hippique in Italië
 • 5 November 2005, dag eerder dan wereldbeker, Grote Prijs van Verona
 • 2006, Rabo Ranking voor springpaarden
 • maart 2007, 2e plaats Gold Cup
 • juli 2008, 1e plaats Rabo Ranking voor springpaarden

Helaas slaagde Albert met Okidoki er niet in om in december 2006 zich te plaatsen voor de barrage van de eerste grote rubriek van de Olympia Horse Show in Londen. De combinatie maakte in de eerste omloop van de Christmans stakes een fout.

In mei 2006 is Albert met zijn paard Okidoki beloont met een plaats in het A-kader omdat hij bewezen had zijn vorm, die de combinatie in 2005 had, vast te houden. Het A-kader bestaat uit combinaties die op grond van de door de bondscoach ingeschatte mogelijkheden in aanmerking kunnen komen om Nederland in het huidige jaar te kunnen vertegenwoordigen op het Internationale Kampioenschap. Tot deze groep behoren:
 • Leopold van Asten
 • Jeroen Dubbeldam
 • Gerco Schröder
 • Harry Smolders
 • Leon Thijssen
 • Albert Zoer

Nederlandse equipe

Het paard is na een jarenlange opleiding en geduld en geloof in het kunnen van het paard en de ruiter uitgegroeid tot één van de steunpilaren van de springequipe. Okidoki behoort tot één van de vier paarden van de Nederlandse herenequipe:
 • Albert Zoer met Okidoki
 • Jeroen Dubbeldam met Up and Down
 • Gerco Schröder met Eurocommerce Berlin
 • Piet Raijmakers met Curtis

Mogelijkheid tot verkoop

In november van 2006 is er vanuit de Verenigde Staten en vanuit Rusland een bod op het paard Okidoki gedaan van ongeveer 4.000.000,--. De eigenaar heeft echter gekozen om het paard te behouden, de loopbaan van zijn zoon binnen de sport vindt hij belangrijker dan het geld (daarvan gaat volgens Zoer toch de helft naar de belasting).

Laatste Nieuws

Op 24 januari 2010 is bekend gemaakt dat het klasse paard Okidoki dan toch is verkocht. De nieuwe eigenaar is José Larocca uit Argentinië. Het paard is verkocht voor 4.000.000,--. De Argentijn wil in de zomer 2010 met Okidoki meedoen aan de WK in Amerika. Op 21 juli 2010 word bekend dat Okidoki is overleden door een septische shock.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Albert Zoer, Nederlandse springruiter in de topAlbert Zoer werd geboren op 31 juli 1975. Albert en zijn vader runnen een stal in Echten. Deze springruiter behaalde vee…
Paardenras: HolsteinerDe Holsteiner is het oudste rijpaard uit Duitsland. Rond de 17e eeuw werd de Holsteiner voornamelijk als koetspaard gebr…
Voltige; een tak in de paardensportVoltige is een tak in de paardensport. Je kunt het omschrijven als 'turnen op het paard'. Hierbij zijn er verschillende…

Geveld door de hongerklopGeveld door de hongerklopHongerklop. De vrees van iedere wielrenner. Het bloedsuikergehalte is dan zo laag dat je de pedalen nauwelijks meer rond…
Nordic walking nieuwe sportNordic Walking is sinds 2003 de meest groeiende buitensport van Nederland. Bij Nordic wordt gebruik gemaakt van benen, a…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 22-07-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.