Biografie: Lucien Petit-Breton

Biografie: Lucien Petit-Breton De Fransman Lucien Petit-Breton (1882-1917) behoorde in de beginjaren van de 20e eeuw tot de beste wielrenners ter wereld. Hij was de eerste renner die erin slaagde om twee maal het eindklassement van de Tour de France te winnen. Hij won de Tour in 1907 en 1908. Ook brak hij het werelduurrecord. Eveneens won hij diverse klassiekers. Hij overleed tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Pseudoniem

'Petit-Breton' was een pseudoniem. Eigenlijk heette hij Lucien Mazan. In 1882 was hij geboren in het Bretonse dorpje Plessé.
Zijn vader had politieke ambities en was lid van de Republikeinse partij. Nadat die vader bij de parlementsverkiezingen van 1889 een smadelijke nederlaag had geleden, besloot hij om met zijn hele gezin naar Argentinië te emigreren, om daar een nieuw bestaan op te bouwen.

In zijn puberjaren was oorspronkelijk tangodansen de grote passie van Lucien. Dat veranderde, toen hij op zín zestiende een racefiets won bij een loterij. Voortaan was het zijn grote ambitie om wielrenner te worden. Zijn vader verbood hem echter om wedstrijden te rijden. Hij vond wielrennen een veel te ordinaire sport. Lucien Mazan nam daarom aan wedstrijden deel onder de schuilnaam 'Bretoní. Later veranderde hij dat in 'Petit-Breton'. Al snel werd duidelijk dat Lucien een groot talent was. Hij won onder meer een Argentijnse titel op de baan.

Naar Frankrijk

In 1902 keerde Lucien terug naar zijn vaderland. Frankrijk was indertijd het Mekka van de wielersport en Petit-Breton droomde ervan om daar een profwielercarrière op te bouwen.

Baanwielrenner

In eerste instantie blonk hij vooral uit als baanwielrenner. In 1904 won hij op de 'Vélodrome Buffalo' de Bol d'Or, wat indertijd één van de belangrijkste wielerwedstrijden ter wereld was. Deze marathonwedstrijd duurde maar liefst 24 uur. In 1905 pakte Petit-Breton het werelduurrecord, door in een uur 41 kilometer en 110 meter af te leggen.

Wegwielrennen: Tour de France en klassiekers

Later richtte hij zich meer op het wegwielrennen. Petit-Breton bouwde een geweldige erelijst op. Hij won onder meer Parijs-Tours, Milaan-San Remo, Parijs-Brussel en de Ronde van België. Zijn grootste faam dankte hij aan de eindoverwinningen die hij in 1907 en 1908 boekte in de Tour de France. In de Tour van 1907 won hij twee etappes en in de Tour van 1908 won hij vijf etappes.

Spectaculair

Lucien Petit-Breton was in die jaren de populairste wegwielrenner ter wereld. Dat kwam niet alleen door zijn geweldige resultaten, maar ook door zijn spectaculaire, agressieve manier van koersen.

Eerste wereldoorlog

Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, kwam er een einde aan de wielercarrière van Petit-Breton. Hij nam dienst in het elfde legerkorps. Aan het front raakte hij meermaals gewond. Op 20 december 1917 overleed de voormalige wielerkampioen, toen de auto waarin hij als ordonnans reed, frontaal botste op een tegenligger.

Erelijst: belangrijkste overwinningen van Lucien Petit-Breton:

  • 1904: Bol díOr
  • 1906: Parijs-Tours
  • 1907: Tour de France + Milaan-SanRemo
  • 1908: Tour de France + Parijs-Brussel + Ronde van België
  • 1909: Vuelta a Cataluna
© 2011 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Biografie: Philippe Thys, drievoudige winnaar van de TourBiografie: Philippe Thys, drievoudige winnaar van de TourAls er een ranglijst wordt gemaakt van de beste Belgische wielrenners aller tijden, dan zal iedereen Eddy Merckx op numm…
Bretagne: Callac, bakermat van de épagneul bretonBretagne: Callac, bakermat van de épagneul bretonEen klein dorpje in het midden van Bretagne. En toch is het gekend in de hele wereld! We spreken over Callac, de bakerma…
Biografie: Francois Faber, de Grote Vriendelijke ReusBiografie: Francois Faber, de Grote Vriendelijke ReusOp 26 januari 1887 werd Francois Faber geboren in Aulnay-sur-Iton (Frankrijk). Omdat zijn vader echter de Luxemburgse na…
Biografie: Thierry Marie, proloogspecialistBiografie: Thierry Marie, proloogspecialistThierry Marie werd geboren op 25 juni 1963 in Bénouville (Frankrijk). Hij debuteerde als profwielrenner in 1985 bij het…

Biografie Mario Cipollini: Sprintkoning en glamourkoningBiografie Mario Cipollini: Sprintkoning en glamourkoningOp 22 maart 1967 werd Marcio Cippollini geboren in Lucca (Italië). In 1989 werd hij profwielrenner. De flamboyante Cipol…
Dodelijke ongevallen tijdens wielerwedstrijdenDodelijke ongevallen tijdens wielerwedstrijdenOp 9 mei 2011 maakte de Belgische wielrenner Wouter Weylandt een dodelijke val in de Ronde van Italië. Een noodlottig on…
Bronnen en referenties
  • Een eeuw onderweg - Robert Janssens - Uitgeverij Globe/Bzztoh
  • Kampioenen twijfelen niet - Aart Aarsbergen & Peter Nijssen -Uitgeverij de Arbeiderspers
  • De 100 beste wielrenners van de wereld - Jean Nelissen - Uitgeverij L.J. Veen
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 12-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.