Biografie: Francois Faber, de Grote Vriendelijke Reus

Biografie: Francois Faber, de Grote Vriendelijke Reus Op 26 januari 1887 werd Francois Faber geboren in Aulnay-sur-Iton (Frankrijk). Omdat zijn vader echter de Luxemburgse nationaliteit had, kreeg ook Francois Faber het Luxemburgse paspoort. Hij was daardoor in 1909 de eerste niet-Fansman die de Tour won. De bijnaam van Francois Faber was ‘de Reus Colombes’. Die bijnaam had hij al voordat hij profwielrenner werd. Faber werkte toen in de haven van Colombes. Hij was erg breed en lang, en maakte veel indruk op zijn collega's, omdat hij verschrikkelijk zware dingen kon tillen en urenlang achter elkaar onvermoeibaar kon werken.

Tijdens zijn wielercarrière was zijn enorme uithoudingsvermogen zijn grootste kwaliteit. Daarnaast kon Faber ook zeer goed sprinten. Hoewel ‘de Reus van Colombes’ vergeleken met de meeste wielrenners opvallend zwaargebouwd en lang was, behoorde hij ook bergop tot de betere coureurs.

De Tour van 1909

Fancois Faber won verschillende klassiekers, waaronder Parijs-Roubaix, Parijs-Tours, de Ronde van Lombardije en Bordeaux-Parijs, maar zijn indrukwekkendste prestatie was zonder twijfel zijn Tourzege in 1909.

Record aantal etappezeges op rij

Tijdens die Tour van 1909 heerste Faber op ongekende wijze. Hij won niet alleen het eindklassement, maar ook zes etappes. Daarvan won hij er vijf op rij (de tweede tot en met de zesde etappe), wat een prestatie is, die tot op heden door niemand is geëvenaard.

Zingend op zijn Fiets

Over Faber wordt verteld dat zelfs wanneer hij extreem zware inspanningen moest leveren, of wanneer hij door grote tegenslagen werd getroffen, hij toch bijna altijd vrolijk bleef. Tijdens verschrikkelijk noodweer zat hij vaak te zingen op z'n fiets.

Luxemburg of Frankrijk?

Faber had een Luxemburgse vader en een Franse moeder. Hij was in Frankrijk geboren, maar toen hij meerderjarig werd en moest kiezen wat zijn officiële nationaliteit werd, koos hij toch voor de nationaliteit van zijn vader. Daardoor werd hij de eerste Tourwinnaar die niet de Franse nationaliteit had. Desondanks beschouwde hij zichzelf gevoelsmatig minstens zoveel een Fransman als een Luxemburger.

Eerste Wereldoorlog

Toen in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak, voelde Faber zich solidair met Frankrijk. Hij besloot zich aan te melden bij het Franse leger. De wielerheld werd opgenomen in het Vreemdelingenlegioen.

Overleden op de dag dat zijn dochter werd geboren

Op 9 mei 1915 verliet Faber zijn loopgraaf, omdat hij een gewonde kameraad wilde redden, die in niemandsland lag. Een kogel van een Duitse soldaat doorboorde toen het hoofd van de wielerkampioen. Vervolgens explodeerde vlak bij het lijk van Faber een enorme Duitse bom. De stoffelijke resten van de eerste niet-Franse Tourwinnaar zijn nooit teruggevonden. Op de dag dat Francois Faber stierf, beviel zijn vrouw van hun dochter.

De belangrijkste overwinningen van Francois Faber

  • 1908: De Ronde van Lombardije en 4 etappes in de Tour de France
  • 1909: Parijs-Tours, Parijs-Brussel, eindklassement in de Tour de France + 6 Touretappes
  • 1910: Parijs-Tours en 3 etappes in de Tour de France
  • 1911: Bordeaux-Parijs en 2 etappes in de Tour de France
  • 1913: Parijs-Roubaix en 2 etappes in de Tour de France
  • 1914: 2 etappes in de Tour de France
© 2011 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nederlandse winnaars Tour de FranceNederlandse winnaars Tour de FranceIn de lange geschiedenis van de Tour de France kent men maar twee nederlandse winnaars. De namen Jan Janssen (1968) en J…
Biografie: Lucien Petit-BretonBiografie: Lucien Petit-BretonDe Fransman Lucien Petit-Breton (1882-1917) behoorde in de beginjaren van de 20e eeuw tot de beste wielrenners ter werel…
Biografie: Philippe Thys, drievoudige winnaar van de TourBiografie: Philippe Thys, drievoudige winnaar van de TourAls er een ranglijst wordt gemaakt van de beste Belgische wielrenners aller tijden, dan zal iedereen Eddy Merckx op numm…
Biografie: Mart SmeetsMart Smeets is een Nederlandse radio- en televisiepresentator, (sport)journalist, sportcommentator van de NOS, columnist…

Biografie: Thierry Marie, proloogspecialistBiografie: Thierry Marie, proloogspecialistThierry Marie werd geboren op 25 juni 1963 in Bénouville (Frankrijk). Hij debuteerde als profwielrenner in 1985 bij het…
Dodelijke ongevallen tijdens wielerwedstrijdenDodelijke ongevallen tijdens wielerwedstrijdenOp 9 mei 2011 maakte de Belgische wielrenner Wouter Weylandt een dodelijke val in de Ronde van Italië. Een noodlottig on…
Bronnen en referenties
  • Wielermonumenten - Jac Zwart - Uitgeverij de Arbeiderspers
  • Kampioenen twijfelen niet - Aart Aarsbergen & Peter Nijssen - Uitgeverij de Arbeiderspers
  • Het intrigerende wielerleven van Jean Nelissen - Jean Nelissen - Uitgeverij A.W. Bruna
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 14-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.