Waarom houden Belgen en Nederlanders zo van de koers?

Waarom houden Belgen en Nederlanders zo van de koers? De koers is enorm populair in de Lage Landen. De Belgen en Nederlanders zijn er gek van. De wielersport heeft er ook een grote traditie. Enkele van de betere renners ter wereld komen ook uit deze twee landen, denk maar aan Eddy Merckx, Rik Van Steenbergen, Johan Museeuw, Joop Zoetemelk, Peter Post, Jan Raas enzovoort. Waarom houdt men zo van de koers en is er men gek van? Het antwoord is eenvoudig. Sport brengt mensen samen en zorgt voor een gezellige ontspanning. De competitie tussen de renners en de zwaartegraad van het parcours maakt klassiekers zoals De Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix heel eerlijk. De beste renner in koers heeft een grote kans om te winnen. Het wielrennen is erg toegankelijk. De koers passeert aan de voordeur en supporteren kan in een volkskroeg, in een supporterstent of gewoon op televisie.

Belgen en Nederlanders houden van de koers

De wielersport leeft in België en Nederland. Niet alleen in de winter tijdens het veldrijden, maar ook in de lente, zomer en herfst tijdens het wegseizoen. België en Nederland hebben een rijke wielergeschiedenis met heel wat bekende wielrenners die grote koersen hebben gewonnen. Tijdens de gezellige zondagnamiddagen wordt binnen heel wat families en vriendenkringen over de koers gepraat. De uitslag van de wedstrijd wordt voorspeld ('pronostiek'), en de wedstrijd wordt samen op televisie of ter plaatse gevolgd. Samen wordt er genoten van een spannend wedstrijdverloop. Een Nederlandse of Belgische winnaar maakt het feest compleet.

Wielrennen is een volkssport en renners worden op straat aangemoedigd door supporters. / Bron: JuniorMp, PixabayWielrennen is een volkssport en renners worden op straat aangemoedigd door supporters. / Bron: JuniorMp, Pixabay

Waarom is het wielrennen zo toegankelijk? Het volkse karakter van de koers

De koers en in het bijzonder de voorjaarskoersen zijn een waar volksfeest. Tienduizenden mensen staan aan de straatkant om de koers te volgen. Barbecuefeestjes en mobiele drankstanden duiken op in het straatbeeld en iedereen loopt blij gezind rond: de koers is in het land. De koers is toegankelijk voor een breed publiek. Langs de weg kan je live het spektakel meemaken en aan de start of aankomst kan je de wielrenners in levende lijve ontmoeten. Je kan zelfs, indien het mogelijk is, samen op de foto met je favoriete wielrenner. Dit maakt de koers ook zo leuk. Met een pintje en een hamburger erbij kan je wielerdag alvast niet meer stuk. Tijdens de grote koersen worden er ook heel wat VIP-tenten geplaatst. Bedrijven kunnen hierop inschrijven en hun beste klanten uitnodigen. In een informele sfeer kunnen zij bijpraten met hun klanten, en tegelijkertijd genieten van de wedstrijd en de supersfeer die ermee gepaard gaat.

Zelf de wielersport beoefenen

Een dag voor de wedstrijd, kunnen wielertoeristen eveneens de wedstrijd van de profwielrenners afleggen. In de meeste gevallen gaat het over een korte rit, een middellange rit of zelfs de volledige afstand van de wedstrijd. De laatste wielersnufjes op gebied van techniek en vergelijkingen van wielerprestaties op Strava maakt de wielersport ook populair. Er komt bij koersen zoveel kijken dat er voor ieder wat wils is.

Technische snufjes aan de fiets

Heel wat wielerfanaten zijn enorm gepassioneerd door het technisch vernuft van hun koersfiets. Zo zijn er enorme verschillen in kwaliteit in versnellingsapparaten, materiaal van het kader, remsystemen, zadels, wielen, enzovoort. De veelvoud aan keuze van materialen maakt het voor de wielerfanaat ook boeiend. De vergelijking tussen de technische snufjes van de profwielrenners en de goedkopere amateurfietsen wordt heel snel gemaakt. Heel vaak wordt dan ook al lachend verteld: ‘Als ik een dergelijk type kwaliteitsfiets zou hebben, dan zou ik wel 5 kilometer per uur sneller kunnen rijden’. De realiteit is uiteraard anders. Vergelijken van materiaal tussen de liefhebbers, maakt de sport ook boeiend.

Vergelijking van prestaties op Strava

Strava is een website waar wielrenners kunnen zien welke routes ze hebben gefietst en hoe snel ze gereden hebben op een welbepaald traject. De route wordt geregistreerd met behulp van een GPS-apparaat. Op deze manier kunnen je volgers je prestaties op de fiets opvolgen, en kan jij ook kijken hoeveel bijvoorbeeld een collega-fietser heeft getraind. Leuk op Strava: je kan meten met andere fietsers hoe snel je een bepaalde helling (Keutenberg) of bergcol (Tourmalet) bent opgereden. Strava geeft een overzicht van de tijd die je over het traject hebt gedaan en houdt bovendien een stand bij. Strava is te downloaden via Google Play en iOS.

De wielersport is heel eerlijk bij een zware koers. De beste renner heeft een grote kans om te winnen. / Bron: 673440, PixabayDe wielersport is heel eerlijk bij een zware koers. De beste renner heeft een grote kans om te winnen. / Bron: 673440, Pixabay

Het menselijke en eerlijke aspect van de koers

Waarom houden mensen zo van wielrennen of koers? Het antwoord is heel eenvoudig. Een zware koers is eerlijk en de beste wielrenner haalt het aan de finish. In tegenstelling tot een voetbalmatch kan een wielrenner die slecht rijdt, de koers niet meer winnen. In het voetbal kan je door een gelukje toch nog de match winnen. Dat maakt de koers zo eerlijk. Ook de zware prestaties kunnen liefhebbers wel appreciëren. Mensen hebben respect voor de zware fysieke inspanningen die geleverd worden. Het wordt allemaal nog meer tastbaar als je zelf wielertoerist bent. Je kan dan heel goed inschatten hoe zwaar een Ronde van Vlaanderen wel moet zijn met een resem hellingen en kasseistroken aan een gemiddelde snelheid van ongeveer 43 kilometer per uur.

Koersen is de kinderdroom van vele wielerliefhebbers

Wielrenner of coureur worden was een kinderdroom van heel wat wielerliefhebbers. ‘Ik word Eddy Merckx’, ‘Ik word de beste coureur van België’ of ‘Ooit word ik wereldkampioen’, zijn slogans die veel kinderen, direct betrokken bij de wielersport, ook zullen gezegd hebben. Idolen als Eddy Merckx, Johan Museeuw of Joop Zoetemelk spraken het publiek erg aan en vergelijkingen met deze idolen waren schering en inslag. Het is ook daarom dat heel wat mensen houden van de sport wielrennen omdat het heel wat nostalgie naar boven brengt.
© 2018 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WK wielrennen: wegrit dames, live tv en livestreamWK wielrennen: wegrit dames, live tv en livestreamDe wegrit van de dames elite is één van de hoogtepunten van de wereldkampioenschappen wielrennen. De wegwedstrijd van de…
Wielrennen bij Sporza via een livestream bekijkenWielrennen bij Sporza via een livestream bekijkenDe Vlaamse publieke omroep zendt veel wielerwedstrijden live uit op tv. Dat geldt zowel voor wegwielerwedstrijden als vo…
Wielrennen: UAE Tour live op tv en livestreamWielrennen: UAE Tour live op tv en livestreamIn de Verenigde Arabische Emiraten wordt jaarlijks de UAE Tour verreden. Deze wielerkoers is het resultaat van een fusie…
De bijnamen van de NederlandersDe bijnamen van de NederlandersNederlanders hebben een aantal bijnamen in het buitenland. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld kaaskoppen. Sinds wanne…

Wielrennen: de Koppenberg of 'bult van Melden' in OudenaardeWielrennen: de Koppenberg of 'bult van Melden' in OudenaardeDe Koppenberg is een bekende heuvel in de Vlaamse Ardennen, meer bepaald in het dorpje Melden (Oudenaarde). De top van d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 673440, Pixabay
  • Demorgen.be, https://www.demorgen.be/opinie/waarom-wij-zo-van-wielrennen-houden-b6678c80/
  • Gpsshop.be, https://www.gpsshop.be/advies/strava.html
  • Nieuwsblad.be, https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20100330_091
  • Afbeelding bron 1: JuniorMp, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: 673440, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Gepubliceerd: 13-03-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.