Fietsuitrusting: kledij en accessoires
De geoefende fietser heeft heel wat fietsuitrusting nodig om aan een fietstocht te kunnen beginnen. Om zich comfortabel te voelen en doelgericht te kunnen trainen zijn heeft hij heel wat kledij en accessoires nodig. Het gaat dan over een valhelm, een drinkbus, een fietscomputer, fietsschoenen, een hartslagmeter of kledij speciaal voor in de winter of bij regenweer. Uiteraard is er heel wat verschil in kwaliteit en prijs tussen de verschillende fietsaccessoires. In ieder geval is het geen overbodige luxe om de juiste fietsuitrusting te kopen. Het zal je fietscomfort enkel ten goede komen.
Fietscomputer
Een fietscomputer is een handig instrument tijdens je fietstocht. Met een fietscomputer kan je heel wat zaken bijhouden: je afgelegde kilometers, je topsnelheid, je gemiddelde snelheid, je calorieverbruik, je hartslag en nog vele andere nuttige meetmogelijkheden. Fietscomputers kunnen je helpen om je fysieke conditie naar een hoger niveau te tillen. Je kan immers heel goed evalueren hoe je conditie er op vooruit gaat. Deze fietscomputers zijn heel eenvoudig te monteren en kan je verkrijgen in een fietsenwinkel.
Hartslagmeter
Een hartslagmeter is voor de meeste sporters een zeer belangrijk hulpmiddel om de conditie ‘gezond’ op te bouwen of verder aan te scherpen. Niet enkel professionele sporters maken van een hartslagmeter gebruik, maar ook de recreatieve sporter. Met een hartslagmeter kan je perfect nagaan hoe groot de inspanning is die je levert, en hoe je lichaam hierop reageert. Op deze manier kan je je conditie bijschaven en de trainingsintensiteit verhogen of verlagen. Dit vooral met de bedoeling om optimaal je conditie naar een hoger niveau te tillen. Er bestaan verschillende modellen van hartslagmeters. Ondervind zelf welke meter het best bij jou past. Vrouwen kunnen de plastic bandjes heel erg vervelend vinden in combinatie met een sport bh. Hiervoor zijn er speciale stoffen banden ontworpen.
Valhelm
Een valhelm is heel erg belangrijk voor de veiligheid. Geen enkele fietser op de openbare weg zou mogen fietsen zonder een valhelm. Er bestaan immers genoeg voorbeelden van dodelijke ongevallen die konden voorkomen worden indien men een valhelm droeg. De kosten voor het aanschaffen van een valhelm zijn niet zo hoog, in vergelijking met de veiligheid die het met zich meebrengt. Een valhelm dragen is een must, zowel voor zondagsfietsers of professionele wielrenners. Bij het aanschaffen van een valhelm moet je heel goed kijken of de helm aan de nodige veiligheidseisen voldoet. Een raadgever in de fietsenwinkel kan je alvast goed op weg zetten.
Zonnebril
Een zonnebril is een zeer handig accessoire om je te beschermen tegen een lage zon. Door de lage zon kan het zijn dat je verblind wordt, waardoor je geen goed overzicht meer hebt op de openbare weg. Een zonnebril kan je ook helpen tegen vervelende insecten die in je gezichtsveld komen vliegen. Ook kan het preventief werken tegen het stof dat opvliegt tijdens droge dagen.
Fietsschoenen
Speciale fietsschoenen zijn geen overbodige luxe indien je gaat fietsen. Je moet schoenen kiezen die passen bij je pedalen. Voor de recreatieve fietser zijn er schoenen beschikbaar die werken op het systeem van “toeclips”. Het volstaat om het bandje wat groter of kleiner te maken. De geoefende fietser kiest meestal voor de zogenaamde “klikpedalen” waarbij je, met een kliksysteem dat bevestigd is op je schoen, in je pedaal inklikt. Dit soort pedalen is aan te raden indien je geregeld gaat fietsen. Voor echte beginners zijn deze pedalen soms wat gevaarlijk omdat het risico bestaat dat je niet snel genoeg uit je klikpedalen geraakt. Je zit immers vast en het gevaar bestaat dat je bij stilstand gewoonweg omver valt.
Drinkbus of bidon
Tijdens het fietsen verbruik je heel wat vocht. Dit vochtverlies moet uiteraard terug aangevuld worden via de opname van dranken. Er bestaan twee mogelijkheden. Enerzijds kies je voor een bidon die je kan wegsteken op de voorziene plaats op het fietskader. Anderzijds kan je kiezen voor een waterzak die als rugzak kan gedragen worden. De meest praktische periode is uiteraard een bidon die je kan wegsteken op je fietskader. Standaard is er op de koersfiets wel een drinkbushouder voorzien. Het is heel belangrijk dat je voldoende drinkt tijdens het fietsen bij warm weer. Op deze manier kan uitdroging worden voorkomen. Indien je binnen fietst op de hometrainer of op fietsrollen, dan kan een eenvoudige fles water volstaan.
Wielerbroek met zeem en fietstrui
Een pijnlijk zitvlak op de fiets moet je absoluut vermijden. Een pijnlijk zitvlak kan als oorzaak een verkeerde houding op de fiets hebben. Vaak heeft het ook te maken met verkeerde kledij. Kies zeker en vast voor een zeembroek die deze zitvlakklachten kan voorkomen. Een fietstrui is ook belangrijk. Deze zijn gemaakt uit ademend materiaal en zorgen dus voor de nodige verkoeling. Bovendien zullen automobilisten je kunnen herkennen indien je een felle kleur van fietstrui draagt.
Handschoenen
Je handen kunnen in de winter veel te lijden hebben tijdens het fietsen. Je handen kunnen bevriezen waardoor het fietsen echt onaangenaam wordt. Bij mountainbikers kunnen je handpalmen het ook zwaar te verduren krijgen door het trillen en schuren van je handpalmen op het stuur. Door handschoenen te dragen kan je op deze manier blaren voorkomen.
Fietsuitrusting voor regen-en winterweer
Indien je besluit om tijdens de winter of met regenweer te fietsen, kan je alvast de nodige extra kledij voorzien.
Regenweer
Kies voor een waterdichte broek en jas. Veel wielrenners dragen enkel een regenjas maar beseffen pas later dat een regenbroek ook noodzakelijk is. Tijdens het trappen maak je immers een cyclische beweging met je benen, waarbij je benen uiteraard ook nat zullen worden. Je kan ook waterdichte schoenen afschaffen. Deze zijn altijd handig en bovendien kan een beetje extra warmte nooit kwaad.
Winterweer
Indien je over de juiste kleding beschikt, hoef je je niet te laten afschrikken door het koude winterweer. Er bestaat immers genoeg kledij om je warm te kleden. Winterfietsbroeken, winterfietstruien, handschoenen en oorwarmers komen goed van pas. Heb je het te kou aan je voeten, dan kan je ook schoenovertrekjes aanschaffen.