Fietsblessures: Oorzaken en behandeling

Fietsblessures: Oorzaken en behandeling Fietsers krijgen op regelmatige basis af te rekenen met vervelende pijntjes en kwaaltjes. De meeste van deze problemen kunnen opgelost worden door eenvoudigweg rust te nemen. Af en toe kunnen deze kwaaltjes uitgroeien tot echte blessures. Fietsblessures kunnen vele oorzaken hebben en zullen elk afzonderlijk worden bekeken en behandeld worden. Wie tijdig blessures aanpakt, maakt een veel grotere kans op een snel herstel. Bij fietsen worden de knieën, benen, rug en schouders het meest belast. Blessures aan het bovenlichaam ontstaan door de grote druk die tijdens het fietsen op het bovenlichaam ontstaat. Fietsblessures zijn in vele gevallen een zaak van: “Beter voorkomen dan genezen”.

Soorten fietsblessures

Schouder- en nekpijn

Bij schouderpijn zal je hinder ondervinden door een overactieve monnikskapspier, en door de spieren tussen je schouderbladen die niet getraind zijn. Indien je je nek vaak vooruit steekt bij het fietsen, dan kunnen je nekspieren overbelast geraken. Als preventie kan je je schouderbladen terugtrekken. Om je nekpijn te verhelpen, kan je je nek trachten te strekken.

Pijn in de onderrug

Een slechte houding op de fiets of ongetrainde onderrugspieren kunnen zorgen voor een vervelende pijn in de onderrug. Tracht een goede houding aan te nemen op de fiets en laat je eventueel volledig uitmeten om de juiste fietshouding na te streven. Je zal vaststellen dat de pijn zal verdwijnen en je bovendien een veel hoger fietsrendement haalt.

Blaren op de voeten

Blaren kan je krijgen indien je te lang in dezelfde houding op je fiets zit. Je kan blaren voorkomen door fietshandschoenen te dragen.

Vervelende zadelpijn

Niets vervelender als wanneer het zitvlak begint pijn te doen op de fiets. Een goed zadel en een goede fietsbroek met zeem kunnen deze klachten alvast vermijden. Indien je toch een geïrriteerd zitvlak hebt, dan dien je dit goed te verzorgen met een aangepaste zalf. Laat je alvast goed adviseren welke soort zadel het beste is voor jou.

Kniepijn

Kniepijn is een vaak voorkomende blessure. Dit valt vaak voor bij wielrenners die een zware versnelling duwen, waardoor de knieën extra belast geraken. Kniepijn kan je ook krijgen als gevolg van een slechte afstelling van je (klik)pedalen of zadel. Je kan alvast preventief kniepijn vermijden door een soepele versnelling rond te draaien. Laat je ook elke twee jaar opmeten. Het zou kunnen dat je zadel, door het heen-en weer schokken, wat gezakt is en dit een negatief effect heeft op de ideale zitpositie.

Oorzaken van fietsblessures

Om fietsblessures te vermijden dient je hele lichaam perfect in balans te zijn. Een slechte zitpositie kan immers een negatief effect hebben op de overbelasting van bepaalde lichaamsdelen. Omdat je lichaam niet in balans is, zullen bepaalde spiergroepen dubbel zo hard moeten werken om andere spieren te compenseren. Uiteraard zorgt dit voor overbelasting met blessureleed als gevolg.

Meest voorkomende oorzaken:
  • Een slechte opwarming waardoor je spieren veel sneller gaan scheuren als bij een stevige “warm-up”.
  • Geen valhelm dragen waardoor je hoofdletsels oploopt. Bepaalde fietsers dragen geen valhelm omdat het niet mooi oogt.
  • Een lichaamshouding op de fiets die niet perfect in harmonie is, waardoor er overbelasting van spieren ontstaat.
  • Kledij die niet goed aansluit en eventueel tussen je spaken of ketting geraakt.
  • Onvoorzichtigheid en onalertheid waarbij je putjes of bultjes in de openbare weg niet of onvoldoende ziet. Ook fietsen zonder je handen aan het stuur, leidt vaak tot ongelukken met blessures als gevolg.

Behandeling van fietsblessures

Er bestaan verschillende methoden om tal van blessures te behandelen. Eenvoudige blessures, die je nog als eens hebt gehad, kan je eventueel zelf behandelen. Vaak kan drie tot vier keer ijs op de blessure wonderen doen. Een pijnstiller kan dan weer de pijn of ontsteking van een blessure wegwerken. Uiteraard moet je bij een blessure minder hard gaan trainen. Rust is heel erg belangrijk. Het is ook fout om bij een blessure te blijven verder trainen. Uiteindelijk maak je het alleen maar erger. Indien de blessure na een week nog niet over is, dien je toch een dokter of een specialist in te schakelen. Ook bij blessures waarvan je denkt dat het heel ernstig is, raadpleeg je het best een specialist. Hij kan de juiste diagnose stellen en je een juiste behandeling voorschrijven.

Zorg voor je eigen veiligheid bij het fietsen

Beginnende fietsers fietsen het best op fietspaden. Waar het kan en mag, kunnen geoefende fietsers op de openbare weg fietsen. Het is aan te raden om druk verkeer te vermijden indien je niet gewend bent om veel te fietsen. Beginnende fietsers worden ook aangeraden om overdag te fietsen wanneer het licht is. Wie toch ‘s avonds of ‘s nachts fietst, dient gereflecteerde kledij te voorzien en uiteraard de nodige lampjes vooraan en achteraan op de fiets. Voetgangers zijn uiteraard aanwezig op de openbare weg. Kijk goed uit en rij bijvoorbeeld niet met hoge snelheid langs een school. Een fietsbel kan een handig instrument zijn om voetgangers te verwittigen. Voor fietsers zijn auto’s, bussen en moto’s gevaarlijke objecten op de weg. Wees zeer alert in het verkeer en tracht oogcontact te maken met andere bestuurders van voertuigen.
© 2014 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoofdpijn door nekklachtenHoofdpijn door nekklachtenAan het ontstaan van nekklachten kunnen allerlei oorzaken ontleend worden, zoals een ongeval waardoor een whiplash ontst…
Hoe kun je het beste een blaar behandelen?Hoe kun je het beste een blaar behandelen?Bijna iedereen heeft wel eens last gehad van één of meerdere blaren. Je kunt blaren krijgen als je bijvoorbeeld nieuwe s…
Pijn in onderrug, rugklachten: wat kunnen de oorzaken zijn?Pijn in onderrug, rugklachten: wat kunnen de oorzaken zijn?Pijn in de rug, onderrug kunnen verschillende oorzaken hebben. Je kunt last hebben van acute pijnsteken of een zeurende…
Vlinderziekte, de ziekte Epidermolysis BullosaVlinderziekte, de ziekte Epidermolysis BullosaDe naam Epidermolysis Bullosa zegt het eigenlijk al: Epi(dermis) (opperhuid), dermis (lederhuid), lysis (loslaten) en bu…

Hardlopen om gezond ouder te wordenHardlopen om gezond ouder te wordenEen belangrijke peiler voor het vaststellen van fitheid is het energieverbruik tijdens het lopen. Een fit persoon verbru…
Fietsuitrusting: kledij en accessoiresFietsuitrusting: kledij en accessoiresDe geoefende fietser heeft heel wat fietsuitrusting nodig om aan een fietstocht te kunnen beginnen. Om zich comfortabel…
Bronnen en referenties
  • Wielersportinfo.nl, http://www.wielersportinfo.nl/fietsblessures.htm, 2 december 2014
  • Sportzorg.nl, http://www.sportzorg.nl/sporttakken/wielrennen/fietsblessures-van-hoofd-tot-teen, 2 december 2014
  • Viasana.nl, http://www.viasana.nl/vs-ik-ben/recreatief-of-topsporter/fietser.aspx, 2 december 2014
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 03-03-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.