Hardlopen om gezond ouder te worden

Hardlopen om gezond ouder te worden Een belangrijke peiler voor het vaststellen van fitheid is het energieverbruik tijdens het lopen. Een fit persoon verbruikt minder energie per gelopen kilometer dan iemand die in minder goede vorm is. Ouderen die nog regelmatig hardlopen blijken opvallend goed te scoren op dit gebied, evengoed zelfs als de gemiddelde onsportieve twintiger. Betekent dit dat ouderen massaal zouden moeten gaan hardlopen?

Honderdjarige hardloper

Op 89-jarige leeftijd rende Fauja Singh zijn eerste marathon. Drie jaar later verbrak hij het wereldrecord van zijn leeftijdsgroep door een marathon te lopen in 5 uur en 40 minuten. Zelfs op 100-jarige leeftijd heeft Singh nog een marathon voltooid. Sing, een opvallende verschijning met zijn tulband en lange puntbaard, kreeg veel aandacht van de media voor zijn prestaties. Wellicht is hij een inspiratie voor andere senioren die fit willen worden of blijven.

Hardlopen beter tegen veroudering dan wandelen

Onderzoekers aan de University of Colorado hebben een verband gevonden tussen fit oud worden en hardlopen. Nu is dit op zich niet verrassend; het ligt voor de hand dat fitte ouderen eerder zullen hardlopen dan ouderen die niet fit zijn. Wat wel verrassend is: hardlopen blijkt een veel effectiever middel te zijn dan wandelen voor het tegengaan van lichamelijke veroudering. Het onderzoek vergeleek twee groepen ouderen: een groep die regelmatig wandelde, en een groep die regelmatig hardliep. De fitheid werd vastgesteld door te meten hoeveel energie een persoon gebruikte tijdens het wandelen in een bepaald tempo op een lopende band.

Onderzoeker Owen Beck: "Het was verrassend om te ontdekken dat ouderen die regelmatig hardlopen efficiëntere wandelaars zijn dan ouderen die regelmatig wandelen. De belangrijkste conclusie die we uit onze bevindingen kunnen trekken is dat regelmatig hardlopen het verouderingsproces vertraagt en ouderen toestaat makkelijker te bewegen. Dit is bevorderlijk voor hun zelfstandigheid en levenskwaliteit."

De oudere hardlopers, gemiddelde leeftijd 69 jaar, bleken even efficiënt te bewegen als een gemiddelde niet-sportende twintiger. Het verschil tussen oudere wandelaars en hardlopers bleek niet te liggen aan de loop-techniek, die gelijk was. De oorzaak moet volgens onderzoeker Rodger Kram gezocht worden in de spieren. Kram vermoedt dat de spieren van de hardlopers meer mitochondria bevatten. Mitochondria zijn cellen die de spieren van chemische energie (ATP) voorzien.

Op latere leeftijd beginnen met hardlopen

Is het verstandig om op latere leeftijd nog te beginnen met hardlopen? Natuurlijk is dat in de eerste plaats afhankelijk van de individuele lichamelijke gesteldheid, en moet eerst advies gevraagd worden aan de huisarts. Volgens onderzoeker Justus Ortega, die eveneens medewerker bij het bovenstaande onderzoek, is hardlopen gerelateerd aan lichamelijke fitheid, maar geldt dit ook voor andere cardio-activiteiten. In stevig tempo zwemmen, of snelwandelen, zal dus een soortgelijk effect hebben.

Hardlopen is een sport die relatief snel tot blessures leidt. Tussen de 39 en 56 procent van de hardlopers raakt jaarlijks geblesseerd. Er zijn enkele eenvoudige richtlijnen die de kans op blessures ene stuk kleiner maken:
  • bouw de afstand langzaam op. Loop nooit een afstand die meer dan tien procent langer is dan een voorgaande, recent gelopen, afstand. En loop per week nooit een totale afstand van meer dan tien procent langer dan de totale afstand van voorgaande week.
  • voor de snelheid geldt hetzelfde als voor afstand: bouw langzaam op.
  • neem veel kleine pasjes in plaats van minder, grotere passen. Het nemen van te grote passen, 'overstriding' genoemd in het Engels, is een van de meest voorkomende oorzaken van hardloopblessures. Het is ook iets waar bijna elke beginnende hardloper zich schuldig aan maakt. Een tempo van 180 passen per minuut gebruikt de natuurlijke elasticiteit van de pezen optimaal, om zo efficiënt mogelijk te bewegen.
  • hardloop niet te vaak. Zeker in het begin is het verstandig om tussen elke hardloopsessie het lichaam een dag tijd te geven om te herstellen. Op die dag kan wel een andere lichamelijke activiteit worden gedaan, zoals zwemmen, yoga, of wandelen.
  • hardloop niet te weinig. De spieren en conditie passen zich aan aan het hardlopen, maar die aanpassing gaat weer verloren als er te veel tijd tussen de hardloopsessies ziet. Twee maal per week is zo'n beetje het minimum om de gewonnen fitheid in stand te houden.
© 2014 - 2024 Isayah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beginnen met hardlopen met het C25K-programmaBeginnen met hardlopen met het C25K-programmaC25K staat voor Couch To 5 Kilometer, of in het Nederlands ‘van de bank naar 5 kilometer hardlopen'. Het is speciaal bed…
Autoverzekering voor ouderenVeel verzekeraars blijken een hogere premie te vragen aan de ouderen, indien de regelmatige bestuurder een man of vrouw…
Hardlopen: voordelen voor de mentale gezondheidVeel mensen die ervaring hebben met een langere periode regelmatig hardlopen geven aan dat ze zich sterker voelen, minde…
Beginnen met hardlopenBeginnen met hardlopenHardlopen is een zeer populaire sport, het is zelfs de meest beoefende sport in Nederland. Er zijn veel verschillende re…

Meer gaan sporten: 8 redenenMeer gaan sporten: 8 redenenEen gezonde geest in een gezond lichaam. Dit moet het uitgangspunt zijn om je te overtuigen om te gaan sporten. Zij die…
Fietsblessures: Oorzaken en behandelingFietsblessures: Oorzaken en behandelingFietsers krijgen op regelmatige basis af te rekenen met vervelende pijntjes en kwaaltjes. De meeste van deze problemen k…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Mzacha, Rgbstock
 • Plos One, http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0113471, bezocht op 4 december 2014
 • Wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Fauja_Singh, bezocht op 4 december 2014
 • Be Boulder, http://www.colorado.edu/news/releases/2014/11/20/running-really-can-keep-you-young-says-cu-boulder-humboldt-state-study, bezocht op 4 december 2014
 • PubMed, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1439399, bezocht op 4 december 2014
 • Natural Running Center, http://naturalrunningcenter.com/2013/05/06/video-the-principles-natural-running/
Isayah (2 artikelen)
Gepubliceerd: 04-12-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.