Meer gaan sporten: 8 redenen

Meer gaan sporten: 8 redenen Een gezonde geest in een gezond lichaam. Dit moet het uitgangspunt zijn om je te overtuigen om te gaan sporten. Zij die tegen sporten zijn, zullen argumenten kunnen aanhalen zoals botbreuken of overbelastingsletsels. Toch heeft meer gaan sporten in het algemeen meer voordelen dan nadelen. Zo zal het de kans op hartziekten fel verkleinen. Indien je veel sport, dan krijg je meer energie en worden je batterijen terug opgeladen. Tevens maakt het je geheugen sterker en heeft sporten een gunstig effect op je intimiteit met je partner. Wie minimum twee keer per week sport, zal heel snel de positieve effecten op lichaam en geest waarnemen. Voor de hand liggende sporten zijn de aerobe sporten zoals wandelen, lopen, fietsen of zwemmen.

Verminder de kans op hartziekten

Personen die veel bewegen, zullen een kleinere kans hebben om hartziekten te ontwikkelen. Sporten heeft immers een effect op de oorzaken van verschillende hartaandoeningen. Bij het sporten zal je op een natuurlijke manier je bloeddruk verlagen. Ook kan je via het sporten ervoor zorgen dat je aders niet gaan dichtslibben. Wie veel sport, zal automatisch ook andere risicos zoals diabetes, overgewicht en aderverkalking, gaan uitsluiten. Af en toe sporten of flink bewegen vermindert dus de kans op hartziekten.

Meer gaan sporten laadt je batterijen terug op

Bij het sporten zal je snel merken dat je meer energie krijgt. Je hoeft daarvoor echter niet veel te sporten. Minimaal twee keer per week volstaat om je energiecapaciteit op te krikken. De reden hiervoor is eigenlijk een wetenschappelijk gegeven. Wie zich in het zweet gaat werken, zal automatisch de stofwisseling gaan verhogen. Tegelijkertijd zal het lichaam ook meer dopamine gaan aanmaken. En laat nu net dopamine de stof zijn, waarvan je je minder moe zal gaan voelen.

Sporten zorgt voor een beter intiem leven

Sporten brengt je meer energie, je voelt je beter in je vel en uiteraard krijg je door dat slanke lichaam een boost aan zelfvertrouwen. Wie zich goed in zijn vel voelt en fit is, zal uiteraard meer appetijt hebben in intimiteit. Sporten draagt dus ook bij aan een gezonde intimiteit tussen jou en je partner. Vrouwen die regelmatig sporten, zouden automatisch meer zin krijgen in intimiteit doordat ze meer opgewonden zullen geraken. Bij mannen zal sporten een effect hebben op de fysieke paraatheid in bed. Problemen met de erectie, buiten medische problemen om, kunnen door sport en ontspanning verholpen worden.

Sporten als anti-stressmiddel

Sporten na een drukke werkdag kan alle spanning en stress even van je afzetten. Sport is op deze manier de ideale weg om stoom af te blazen. Tijdens de sportbeoefening komen er lichaamsstoffen vrij, waarvan je heel ontspannen zal worden. Bewegen is ook een goed hulpmiddeltje om een depressie te voorkomen. Door actief te sporten in de gezonde buitenlucht, heb je geen kans om te gaan doemdenken wat het risico op een depressie fors verkleint.

Het beste dieet is sportbeoefening

Vele personen die willen gaan vermageren zullen hierbij denken aan sport. En dat is uiteraard een goed idee. Sporten zal immers je gewicht mee onder controle gaan houden. Een actief sportend persoon verbruikt immers meer calorieën dan een stilzittend persoon. Zij die sporten, zullen meer spiermassa gaan ontwikkelen. Spieren verbranden meer calorieën dan vetten waardoor het logisch is dat je zal afvallen. Daarenboven krijg je er nog een strak lichaam bovenop. Dit is uiteraard mooi meegenomen en dit zorgt ervoor dat je nog meer zin in sporten zal gaan krijgen. Als je het gewoon bent om veel te gaan sporten, dan zal je tijdens feestdagen ook wat meer kunnen verorberen. Je traint deze extra kilootjes er toch af. Geen angst dus voor de weegschaal.

Sporten om je geheugen te trainen

Sporten of regelmatig bewegen heeft een gunstig effect op je geheugen. De oorzaak van een beter geheugen moet je eerder zoeken in een wetenschappelijke verklaring. Sport of beweging zorgt immers voor een betere doorbloeding van het menselijk lichaam. Ook je hersenen zullen beter doorbloed worden, wat op zijn beurt de aanmaak van bloedvaatjes en hersencellen vooraan in de hersenen zal stimuleren. Het is net dat voorste deel in de hersenstructuur die verantwoordelijk is voor een sterk geheugen.

Bron: U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Jonathan Steffen, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Jonathan Steffen, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Stevige ontwikkeling van botten en spieren

Sporten heeft een gunstig effect op de ontwikkeling van je botten en spieren. Het zal je spieren sterker maken, waardoor je gewrichten beter ondersteund zullen worden. Daarnaast zal je gewicht ook onder controle blijven, waardoor je gewrichten veel minder gewicht moeten dragen. Ook zullen je kraakbeen en botten heel gezond blijven. Osteoporose is een heel erg vervelende ziekte en kan reeds verholpen worden door op regelmatige basis je spieren te gaan trainen. Beweging heeft dus heel wat positieve effecten op je spieren en botten. Daarnaast moet het ook gezegd worden dat sporten bij zeer hoge intensiteit ook nadelen kan hebben. Overbelasting en botbreuken komen vaak voor bij professionele sporters. Dit hoort er gewoon bij. In het algemeen kan je wel gerust zeggen dat regelmatig bewegen alvast meer voordelen dan nadelen heeft.

Een zachtere overgang naar de menopauze voor vrouwen

Regelmatig sport beoefenen is voor vrouwen een pluspunt tijdens de overgang naar de menopauze. De vervelende kwaaltjes zoals opvliegers, zweten of een slecht humeur kunnen minder fel worden waargenomen als je regelmatig sport. Tijdens de menopauze zal de spieraanmaak gaan verminderen en bovendien zal het lichaamsgewicht moeilijker onder controle te houden zijn. Sporten kan hier uiteraard ook flink bij helpen.
© 2014 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sport jezelf gelukkig en stressvrij!Sport jezelf gelukkig en stressvrij!Een goede manier tegen stress is sporten en bewegen. Iedereen die regelmatig met te veel stress in zijn leven te maken k…
Sporten: waarom het echt moet!Sporten: waarom het echt moet!Natuurlijk weet iedereen dat sporten gezond is, maar dat is niet genoeg om de meeste mensen over te halen. Beginnen met…
11 redenen waarom sporten zo goed is11 redenen waarom sporten zo goed isSporten heeft een positieve invloed op ons lichaam. Niet alleen is het goed voor de algehele gezondheid, maar het heeft…
Slaap: Beter slapen door sporten en bewegenSlaap: Beter slapen door sporten en bewegenSporten en bewegen zorgen ervoor dat je beter kunt slapen. Regelmatig bewegen bevordert snel inslapen en een diepere sla…
Hardlopen om gezond ouder te wordenHardlopen om gezond ouder te wordenEen belangrijke peiler voor het vaststellen van fitheid is het energieverbruik tijdens het lopen. Een fit persoon verbru…
Bronnen en referenties
  • Womenshealth, http://www.womenshealthmag.nl/Fitness/10-redenen-om-te-sporten-die-niets-met-je-uiterlijk-te-maken-hebben, 7 december 2014
  • 30minutenbewegen, http://www.30minutenbewegen.nl/home-ik-wil-bewegen/over-30/beweegredenen.html, 7 december 2014
  • Gezondheidsnet.nl, http://www.gezondheidsnet.nl/spieren-gewrichten/10-redenen-om-meer-te-bewegen, 7 december 2014
  • Afbeelding bron 1: U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Jonathan Steffen, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.