Sporten: waarom het echt moet!

Sporten: waarom het echt moet! Natuurlijk weet iedereen dat sporten gezond is, maar dat is niet genoeg om de meeste mensen over te halen. Beginnen met sporten is vaak een hele opgave waar erg tegenop wordt gezien. Het kost veel tijd, veel energie en in sommige gevallen zelfs geld. Allemaal redenen om niet te gaan sporten; daar weegt dat ene gezondheidsargument niet tegenop. Nader bekeken zijn er echter nog veel meer voordelen van wel sporten! Het is namelijk niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook voor je huid en zelfvertrouwen.

Sporten werkt positief op humeur en stress

Sporten is een goede manier om even van alle (werk)stress af te komen. Door even nergens anders mee bezig te zijn dan met je sport, kun je de minder leuke dingen aan de kant zetten. Tijdens het sporten komen er in ons lichaam stofjes vrij en worden er processen opgestart waardoor we ons meer ontspannen en zelfs gelukkiger voelen.

Sporten is goed voor de huid en gezondheid

Regelmatig sporten helpt je de algemene gezondheid hoog te houden. Onderzoeken hebben uitgewezen dat sporten de kans op ziekten zoals hart- en vaatziekten verlaagt. Bovendien kan sporten een positief effect hebben op een hoge bloeddruk en pijnklachten. Door het versterken van de spieren verdwijnen pijnklachten en komen ze niet snel meer terug. Je lichaam is in goede conditie! Tijdens het sporten moet er extra zuurstof naar de spieren; je bloedcirculatie verbetert dus ook. Doordat je tijdens het sporten veel vocht verliest in de vorm van zweet, wordt de huid eens extra goed gereinigd van alle afvalstoffen die zich in de poriën bevinden.

Sporten geeft je meer zelfvertrouwen

Over het algemeen verbetert sporten niet alleen de conditie, maar ook het uiterlijk. Je bent fitter en zit beter in je vel. Dit kan ervoor zorgen dat je meer zelfvertrouwen krijgt en dat je dat ook werkelijk gaat uitstralen. Je ziet er immers goed uit!

Sporten geeft je meer energie

In plaats van dat sporten alleen maar energie kost, geeft sporten je juist ook meer energie. Tijdens het sporten worden er extra voedingsstoffen en zuurstof aangevoerd, waardoor je lichaam optimaal actief wordt. Bovendien worden cellen aangespoord om meer energie te maken. Een hele tijd nadat je hebt gesport, voel je je nog steeds energieker dan wanneer je niet het gesport!

Sporten is goed voor je gewicht

Sporten helpt je om je gewicht onder controle te houden. Vooral voor mensen die willen afvallen, is dit de voornaamste reden om te gaan sporten. En dat is een goede reden, want sporten doet je daadwerkelijk afvallen! Tijdens het sporten verbrand je calorieën en je ontwikkelt spiermassa. Het grote voordeel van spiermassa is dat het sneller ingenomen calorieën verbrandt dan dat lichaamsvet dat doet. Met meer spiermassa verbruik je dus, ook als je niets doet, meer calorieën op een dag en kun je je gewicht dus beter onder controle houden!

Sporten is goed voor de hersenen

Tijdens het sporten wordt bijna het hele lichaam actiever, zo ook de hersenen. Tijdens het sporten komt er serotonine in de hersenen vrij. Dit zorgt ervoor dat je beter en helderder kunt denken.

Sporten zorgt voor een betere nachtrust

Sporten draagt ook bij aan het verbeteren van de nachtrust. Door het sporten wordt je meer ontspannen en is het lichaam ook gewoonweg moe. Dit heeft als vanzelfsprekend positieve invloed op de nachtrust. Vlak voor het slapengaan is het niet verstandig om te sporten, doordat je lichaam dan juist weer meer energie krijgt. Het is dan moeilijk om in slaap te komen!

Sporten is positief voor je sociale contacten

Tijdens het sporten in de sportschool kunnen er zomaar nieuwe sociale contacten worden opgedaan. Je bent daar immers allemaal voor hetzelfde: sporten! Maar ook als je niet naar de sportschool gaat, kun je een goede vriend, je buurman of je partner meenemen om eens een uurtje flink te gaan sporten! Ontzettend gezellig natuurlijk; vooral als je samen naar hetzelfde doel toewerkt!
© 2014 - 2024 Trude, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Calorieverbruik sportDat sporten het calorieverbruik aanzienlijk verhoogt, is algemeen bekend. Maar hoeveel kcal verbrand je nu eigenlijk per…
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Afvallen of aankomen: calorieën, sporten en voedingAfvallen of aankomen: calorieën, sporten en voedingOm af te vallen of aan te komen is voeding het belangrijkste aspect. Veel mensen weten dit maar vragen zich nog steeds a…
BMI uitrekenen: Body Mass Index en Quetelet index berekenenOm te bepalen wat je ideale lichaamsgewicht is, kun je gebruik maken van de Body Mass Index of BMI berekening. Met een e…

Mijn Ervaring: Innerfire Workshop met Wim Hof (The Iceman)recensieMijn Ervaring: Innerfire Workshop met Wim Hof (The Iceman)Vrijdagmiddag was het dan eindelijk zover. Ik zou Wim Hof, alias The Iceman, in het echt ontmoeten en van hem in levende…
Trampolinespringen: spieren trainenTrampolinespringen is een leuke bezigheid en ook nog eens goed voor je lijf! Tijdens het springen gebruik je verschillen…
Bronnen en referenties
  • www.30minutenbewegen.nl
Trude (38 artikelen)
Gepubliceerd: 05-09-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.