Trampolinespringen: spieren trainen

Trampolinespringen is een leuke bezigheid en ook nog eens goed voor je lijf! Tijdens het springen gebruik je verschillende spieren, waardoor je de trampoline goed kunt gebruiken om ze te trainen. Een groot voordeel van de trampoline is dat een kans op blessures niet groot is. Daarom is het voor bijna iedereen geschikt!

Sprongen

Je kunt op een trampoline natuurlijk recht omhoog springen en weer terug, maar je kunt er ook veel andere leuke sprongen op doen! Er is veel variatie mogelijk, en bij elke sprong gebruik je weer andere spieren.

Gewone sprong

Het leuke van een trampoline is dat het er ontspannen uitziet, maar het niet is. Om te voorkomen dat je ergens doorheen zakt zul je voortdurend spieren aangespannen moeten houden. Bij de gewone sprong houd je automatisch je rug recht en spieren in de benen aangespannen, anders zak je in elkaar.

Tip Ga touwtje springen op de trampoline. Dit is leuk om te doen, verveelt minder snel en je gebruikt gelijk je armspieren!

Sprong met draai

Dit is een variatie op de gewone sprong. Je springt in de lucht, draait een aantal graden naar links of rechts en komt weer neer. Tijdens deze sprong is een rechte rug belangrijk en wordt er een beroep op je evenwicht gedaan.

Zitsprong

Dit is een eenvoudige sprong die vrijwel iedereen kan. Je springt in de lucht en doet vervolgens alsof je gaat zitten. Dan kom je op de billen neer, met de benen naar voren gestrekt. Meestal leunen mensen automatisch op hun armen en duwen ze zich daarmee weer omhoog. Je kunt ook je armen optrekken. Door het recht houden van de rug kom je dan weer omhoog.

Kniesprong

Nog een voor de hand liggende sprong is de kniesprong. Je komt dan op de knieën neer. Deze houding is erg kwetsbaar. Zeker met meerdere mensen op de trampoline is de kans van door de rug gaan aanwezig. Om het stabieler te maken kun je de handen voor je op de mat zetten. Maar er wordt dan erg veel kracht op de armen uitgeoefend. Nog een nadeel is dat het rode knieën veroorzaakt, of een slijtplek op de broek.

Rugsprong

Een iets gewaagdere sprong is de rugsprong. Zoals de naam al zegt land je bij deze sprong op de rug, met de benen omhoog wijzend. Dit een geschikte sprong om de buikspieren te trainen, hij is in het begin ook zwaar om vaak te doen. Belangrijk in het begin is het naar voren kijken, tussen de benen door. Anders kan de nek gemakkelijk naar achteren klappen.

Buiksprong

Deze sprong is redelijk onbekend. Het is belangrijk om helemaal recht op de springmat te landen en niet met een duik. Spring in de lucht, laat je lichaam horizontaal in de lucht hangen en val naar beneden. Wanneer de juiste houding is aangenomen is het vallen erg ontspannen.

Salto

Het is leuk om dit uit te proberen. Begin met een koprol en voer deze steeds hoger uit. Je kunt zittend of staand neerkomen.

Veiligheid

Het is wel belangrijk op de veiligheid te letten. Doe ten eerste niks wat je niet durft. Als je het eng vindt is er een grote kans dat het mis gaat. Ook op een verende trampoline kun je lelijk terechtkomen.

Spring ook niet met grote ballen op de trampoline. Als je deze opeens moet ontwijken kun je zomaar van de trampoline springen. Als deze niet ingegraven is kan je pijnlijk op je rug neerkomen. Bij een ingegraven trampoline is er minder kans dat je eraf valt. Zeker met kleine kinderen is dit aan te raden.

Spring verder liever niet als je alleen thuis bent. Er kunnen altijd ongelukken gebeuren, het is dan fijn als er iemand is die je kan ondersteunen, verzorgen of een ambulance kan bellen.

Bind als laatst je haar vast (als je lang haar hebt). Dit kan gevaarlijk voor je ogen springen en bovendien helemaal in de klit raken.

Opgelet

Mensen met hypermobiele spieren kunnen beter oppassen met een trampoline. Zij hebben een grote kans om door hun enkels te zakken.

Trek ook niet je mooiste kleding aan, maar soepele kleding. Je broek zou kunnen scheuren en sommige truitjes hebben de neiging om te gaan pluizen door de wrijving met het springdoek.

Trampolinespringen is dus niet helemaal zonder risico’s, maar wel een erg leuke bezigheid met een zeker effect voor je lichaam. Veel plezier!
© 2014 - 2024 Lhas98, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Buikspieroefeningen: buikspieren trainen voor een sixpackBuikspieroefeningen: buikspieren trainen voor een sixpackIedereen wil graag een strakke buik of een sixpack. Een goedgetrainde buik ziet er niet alleen mooi uit, maar de buik is…
Afvallen met Miami Life trampolineMiami Life is een fitnessapparaat dat bestaat uit een trampoline met een handvat. Je kunt hier minstens 1200 calorieën p…
Hardlopen: train je techniek - voorkom blessuresHardlopen: train je techniek - voorkom blessuresHardlopen lijkt een makkelijke sport: het is goedkoop, je hebt niets nodig, je kan het alleen doen, je kan het buiten do…
Veiligheid van trampolines in de tuinVeiligheid van trampolines in de tuinEen paar jaar geleden werden ze ineens populair, trampolines in de tuin. Kinderen kunnen er uren op spelen. Een uitsteke…

Sporten: waarom het echt moet!Sporten: waarom het echt moet!Natuurlijk weet iedereen dat sporten gezond is, maar dat is niet genoeg om de meeste mensen over te halen. Beginnen met…
Luc Costermans: vlieg-, rally- en speedbootpiloot en blindLuc Costermans: vlieg-, rally- en speedbootpiloot en blindOok blinden en slechtzienden kunnen een breed scala aan sporten beoefenen. Voor deze doelgroep zijn er veel mogelijkhede…
Lhas98 (13 artikelen)
Laatste update: 10-07-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.