Buikspieroefeningen: buikspieren trainen voor een sixpack

Buikspieroefeningen: buikspieren trainen voor een sixpack Iedereen wil graag een strakke buik of een sixpack. Een goedgetrainde buik ziet er niet alleen mooi uit, maar de buik is ook een onderdeel van de ‘core’ van het lichaam. Hierdoor zorgen de buikspieren ook voor een goede houding in het dagelijkse leven. Met behulp van een aantal buikspieroefeningen is het mogelijk om een sixpack of een strakke buik te krijgen. Deze buikspieroefeningen zijn vaak thuis uit te voeren. Naast de verschillende oefeningen is het aantal herhalingen ook erg belangrijk bij het trainen van de buikspieren.

Buikspieren, welke zijn er?

De buikspieren bestaan uit vier delen. Deze delen kunnen allemaal apart getraind worden.

 • De rechte buikspier.
 • De buitenste schuine buikspier.
 • De binnenste schuine buikspier.
 • De dwarse buikspier.

Voor een mooi figuur of een sterk lichaam zijn al deze spieren van belang. Er wordt dan ook aangeraden om al deze spieren in gelijke mate te trainen. De rechte buikspier is de spier die wordt aangeduid als ‘de sixpack’. De binnenste en buitenste buikspieren zorgen ervoor dat de sixpack een mooie rand heeft. Deze bevinden zich dan ook aan de zijkant van de buik. De dwarse buikspier is niet goed zichtbaar, maar zorgt voor een goede houding en ademhaling.

Zichtbare sixpack of een strakke buik

Een zogenaamde sixpack of een strakke buik krijg je niet alleen maar door de buikspieren te trainen. Het grootste probleem dat de meeste mensen hebben is dat er een laag(je) vet op de buik zit. Door buikspieren te trainen verbrand je niet specifiek dit vet. Plaatselijk vet verbranden kan namelijk niet. Om tot een echt resultaat te komen moet er, naast de buikspieren te trainen, ook op het calorieverbruik worden gelet.

Buikspieroefeningen

Thuis buikspieren trainen kan heel eenvoudig zonder materiaal. Daarnaast kunnen de buikspieren ook goed met behulp van materiaal worden getraind, bijvoorbeeld in de sportschool. Er zijn verschillende buikspieroefeningen mogelijk om tot een sterke en strakke buik te komen. Met elke oefening train je een ander deel van je buikspieren.

Buikspieroefeningen voor thuis

De buikspieren zijn zonder materiaal goed thuis te trainen. Voor alleen een strakke buik of een sixpack is het niet nodig om naar de sportschool te gaan. Met buikspieroefeningen en de juiste voeding is er al veel te bereiken. Een aantal van deze oefeningen zijn:
 • Crunches
 • Sit-ups
 • Russian twists
 • V-ups
 • Knee raises
 • Hip raises
 • Leg raises

Buikspieroefeningen voor in de sportschool

De buikspieren zijn goed te trainen in de sportschool. Naast de oefeningen die je ook thuis kunt doen, zijn er verschillende oefeningen voor buikspieren die alleen met behulp van materiaal kunnen worden gedaan. Een aantal van deze buikspieroefeningen zijn:
 • Hanging leg raises
 • Cable crunches
 • Haning knee raises
 • Side bend
 • Incline/decline crunches variaties
 • High woodchopper

Herhalingen bij het trainen van buikspieren

Het aantal herhalingen is niet heel belangrijk bij buikspieroefeningen, regelmaat wel. Rust is daarbij erg belangrijk. Het wordt aangeraden om buikspieroefeningen te doen met één dag rust tussen elke trainingsdag. Het aantal herhalingen is niet belangrijk, maar probeer toch om elke keer meer herhalingen te doen (bijvoorbeeld sit-ups). Hierdoor worden de buikspieren sterker maar wordt ook het uithoudingsvermogen getraind.

Lees verder

© 2014 - 2024 Schrijversblock, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De beste buikspieroefeningen voor een strakke buik!De beste buikspieroefeningen voor een strakke buik!Wie wilt nou niet een strak lichaam? Veel mensen willen graag een strak lichaam of een strakke buik, maar ze weten niet…
Buikspieren of sixpack trainen, vet verbranden en afvallenBuikspieren of sixpack trainen, vet verbranden en afvallenStrakke buikspieren trainen. Een sixpack trainen. Buikvet verbranden of ander lichaamsvet verbranden. Welke oefeningen m…
Elektrisch buikspieren trainenElektrisch buikspieren trainenWilt u uw buikspieren trainen en een strakke buik krijgen? Wilt u de kans op blessures bij buikspieroefeningen verminder…
Hoe krijg je een sixpack/wasbordje?Natuurlijk zie je ze wel op het strand: mannen en dames met mooie strakke buikjes en keiharde sixpacks oftewel een wasbo…

4 goede oefeningen om thuis beenspieren te trainen4 goede oefeningen om thuis beenspieren te trainenWil je gewoon strakkere benen? Je benen trainen om de vierdaagse in Nijmegen uit te lopen, je voorbereiden op het wieler…
Hoe stel je een skateboard samen?Je skateboard graag en met veel plezier. Toch heb je het idee dat het skateboard wat je gebruikt niet bij je past. Het i…
Schrijversblock (55 artikelen)
Laatste update: 20-06-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.