Pull up bar maken: materiaal, gereedschap en kosten
Thuis trainen kan leuk en makkelijk zijn. Voor de meeste oefeningen is helemaal geen materiaal nodig. Optrekken, ofwel pull up, is een essentiële oefening bij krachttraining. Het is natuurlijk mogelijk op een pull up bar te kopen voor aan de muur, maar het kan ook leuk zijn om er zelf een te maken. Om een pull up bar te maken heb je verschillende materialen en gereedschap nodig. Het hoeft helemaal niet duur te zijn.
Oefeningen eigengemaakte pull up bar
Met een eigen gemaakte pull up bar zijn verschillende oefeningen te doen. Een aantal oefeningen worden hier opgesomd. Het is natuurlijk mogelijk om allerlei varianten te verzinnen.
Pull up
Pull ups, ook wel optrekken genoemd, worden gedaan door de bar vast te pakken met de palmen van de hand van je af. Hierbij kunnen verschillende variaties worden gedaan. Enkele variaties zijn:
- Typewriter pull ups;
- Clapping pull ups;
- Wide grip pull ups.
Chin up
Deze oefening is vergelijkbaar met de pull up, alleen wordt deze oefening gedaan met de palmen van de hand richting jezelf. Deze vorm is vaak minder zwaar dan de ‘echte’ pull up.
Muscle up
Deze oefening is een pull up, alleen komt de persoon nu helemaal met het bovenlichaam boven de bar uit. Deze oefening zwaarder en moeilijker dan de normale pull up.
Hanging raises
Om de buikspieren te trainen met pull up bar is het mogelijk om hanging leg raises of hanging knee raises te doen. Een andere oefening voor de buikspieren heet ‘around the world’.
Materiaal en kosten pull up bar
Voor het zelf maken van een pull-up bar zijn er een aantal materialen nodig. De geschatte kosten voor het aanschaffen van deze materialen zijn achter elk materiaal weergegeven.
- Twee vierkante balken van ongeveer drie meter lang en 5 tot 10 centimeter breed (2 x 30 euro).
- Een metalen staaf met een doorsnede van 2 centimeter en een lengte van 2 meter (18 euro).
- Twee emmers van 10 liter (2 x 2 euro)
- Twee 25 liter zakken kant-en-klaar beton (2 x 7 euro).
De totale kosten voor het maken van een pull-up bar zijn dus ongeveer €96 indien alle materialen nieuw worden aangeschaft. Met tweedehands materiaal kan het goedkoper worden.
Gereedschap
Voor het maken van de pull-up bar zijn er een aantal gereedschappen nodig:
- Waterpas
- Meetlint
- Boormachine met kop van 2 centimeter breed
- Schep.
Uitvoering maken pull up bar
Allereerst moet je de gaten in de balken boren. Ongeveer 5 centimeter van de bovenkant. Zorg ervoor dat de gaten bij beide balken op dezelfde hoogte en breedte worden geboord zodat de bar recht wordt. Meet alles na met het meetlint. Beide palen moeten precies gelijk aan elkaar zijn. Hierna steek je de metalen staaf door de twee gaten. De pull up bar is nu af. Hij moet alleen nog in de grond worden gezet.
Hiervoor moeten er twee gaten in de grond worden gegraven van één meter diep. In de gaten komen de emmers met het beton. Je legt de pull up bar voor de gaten en tilt, samen met iemand anders, de twee palen in de emmers. Als de palen staan giet je het overige beton rond de twee emmers.
Als het beton nog nat is meet je met de waterpas of de palen recht staan en de staaf precies parallel is aan de grond. Dit is het moment om de bar precies recht te zetten. Dit is erg belangrijk aangezien het niet makkelijk trainen is met een scheve pull up bar.
Voor- en nadelen van zelf een pull up bar maken
Zelf een pull up bar maken heeft voor- en nadelen. Vaak kan er met een pull up bar die aan de muur gemonteerd kan worden alleen pull ups gedaan worden omdat de muur anders in de weg zit. Met een eigengemaakte pull up bar zijn er meer mogelijkheden, maar het kost ook meer tijd en geld. Met een pull up bar voor aan de muur kan er echter wel binnen worden getraind terwijl een eigengemaakte pull up bar altijd buiten staat.
Voordelen
- Meer verschillende oefeningen.
- Het is niet nodig om iets aan een muur te schroeven.
- Het is leuk om er zelf een te bouwen.
Nadelen
- Altijd buiten trainen.
- Kost meer tijd en geld.
Veel plezier met het bouwen en thuis trainen!
Lees verder