Pull up bar maken: materiaal, gereedschap en kosten

Pull up bar maken: materiaal, gereedschap en kosten Thuis trainen kan leuk en makkelijk zijn. Voor de meeste oefeningen is helemaal geen materiaal nodig. Optrekken, ofwel pull up, is een essentiële oefening bij krachttraining. Het is natuurlijk mogelijk op een pull up bar te kopen voor aan de muur, maar het kan ook leuk zijn om er zelf een te maken. Om een pull up bar te maken heb je verschillende materialen en gereedschap nodig. Het hoeft helemaal niet duur te zijn.

Oefeningen eigengemaakte pull up bar

Met een eigen gemaakte pull up bar zijn verschillende oefeningen te doen. Een aantal oefeningen worden hier opgesomd. Het is natuurlijk mogelijk om allerlei varianten te verzinnen.

Pull up

Pull ups, ook wel optrekken genoemd, worden gedaan door de bar vast te pakken met de palmen van de hand van je af. Hierbij kunnen verschillende variaties worden gedaan. Enkele variaties zijn:
 • Typewriter pull ups;
 • Clapping pull ups;
 • Wide grip pull ups.

Chin up

Deze oefening is vergelijkbaar met de pull up, alleen wordt deze oefening gedaan met de palmen van de hand richting jezelf. Deze vorm is vaak minder zwaar dan de ‘echte’ pull up.

Muscle up

Deze oefening is een pull up, alleen komt de persoon nu helemaal met het bovenlichaam boven de bar uit. Deze oefening zwaarder en moeilijker dan de normale pull up.

Hanging raises

Om de buikspieren te trainen met pull up bar is het mogelijk om hanging leg raises of hanging knee raises te doen. Een andere oefening voor de buikspieren heet ‘around the world’.

Materiaal en kosten pull up bar

Voor het zelf maken van een pull-up bar zijn er een aantal materialen nodig. De geschatte kosten voor het aanschaffen van deze materialen zijn achter elk materiaal weergegeven.
 • Twee vierkante balken van ongeveer drie meter lang en 5 tot 10 centimeter breed (2 x 30 euro).
 • Een metalen staaf met een doorsnede van 2 centimeter en een lengte van 2 meter (18 euro).
 • Twee emmers van 10 liter (2 x 2 euro)
 • Twee 25 liter zakken kant-en-klaar beton (2 x 7 euro).

De totale kosten voor het maken van een pull-up bar zijn dus ongeveer €96 indien alle materialen nieuw worden aangeschaft. Met tweedehands materiaal kan het goedkoper worden.

Gereedschap

Voor het maken van de pull-up bar zijn er een aantal gereedschappen nodig:
 • Waterpas
 • Meetlint
 • Boormachine met kop van 2 centimeter breed
 • Schep.

Uitvoering maken pull up bar

Allereerst moet je de gaten in de balken boren. Ongeveer 5 centimeter van de bovenkant. Zorg ervoor dat de gaten bij beide balken op dezelfde hoogte en breedte worden geboord zodat de bar recht wordt. Meet alles na met het meetlint. Beide palen moeten precies gelijk aan elkaar zijn. Hierna steek je de metalen staaf door de twee gaten. De pull up bar is nu af. Hij moet alleen nog in de grond worden gezet.

Hiervoor moeten er twee gaten in de grond worden gegraven van één meter diep. In de gaten komen de emmers met het beton. Je legt de pull up bar voor de gaten en tilt, samen met iemand anders, de twee palen in de emmers. Als de palen staan giet je het overige beton rond de twee emmers.

Als het beton nog nat is meet je met de waterpas of de palen recht staan en de staaf precies parallel is aan de grond. Dit is het moment om de bar precies recht te zetten. Dit is erg belangrijk aangezien het niet makkelijk trainen is met een scheve pull up bar.

Voor- en nadelen van zelf een pull up bar maken

Zelf een pull up bar maken heeft voor- en nadelen. Vaak kan er met een pull up bar die aan de muur gemonteerd kan worden alleen pull ups gedaan worden omdat de muur anders in de weg zit. Met een eigengemaakte pull up bar zijn er meer mogelijkheden, maar het kost ook meer tijd en geld. Met een pull up bar voor aan de muur kan er echter wel binnen worden getraind terwijl een eigengemaakte pull up bar altijd buiten staat.

Voordelen

 • Meer verschillende oefeningen.
 • Het is niet nodig om iets aan een muur te schroeven.
 • Het is leuk om er zelf een te bouwen.

Nadelen

 • Altijd buiten trainen.
 • Kost meer tijd en geld.

Veel plezier met het bouwen en thuis trainen!

Lees verder

© 2014 - 2024 Schrijversblock, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trainen met je eigen lichaamsgewicht; Pull-upDe pull-up is een oefening waarbij men het eigen lichaam gebruikt als weerstand. Vooral de rug en de armen worden bij de…
De PT Pyramide, om je kracht-uithoudingsvermogen te trainenDe PT Pyramide is een workout waarbij men kracht-uithoudingsvermogen traint. In deze workout zit een warming-up en een c…
Rugspieren trainen, zo doe je dat!De rug is één van de grootste spiergroepen in het lichaam, daarom zijn ze ook belangrijk om goed te trainen. Er zijn mee…
Hammer-on, pull-off, slides en palm-mutes op je gitaarIn veel liedjes komen special technieken voor: Hammer-on, pull-off, slides en palm-mutes. Veel mensen weten niet hoe je…

4 goede oefeningen om thuis beenspieren te trainen4 goede oefeningen om thuis beenspieren te trainenWil je gewoon strakkere benen? Je benen trainen om de vierdaagse in Nijmegen uit te lopen, je voorbereiden op het wieler…
Hoe stel je een skateboard samen?Je skateboard graag en met veel plezier. Toch heb je het idee dat het skateboard wat je gebruikt niet bij je past. Het i…
Bronnen en referenties
Reactie

Mohamed, 27-07-2017
Beste,
Waar kan ik de pull up bar materialen kopen om pull up bar zelf in de tuin te maken of kan ik dit ergens bestellen? Reactie infoteur, 05-08-2017
Hoi Mohamed,

Ik heb niet een specifieke plek waar je het kunt bestellen, maar ik denk dat je bij een bouwmarkt (Gamma o.i.d.) al heel ver komt. Succes!

Met vriendelijke groet,
Schrijversblock

Schrijversblock (55 artikelen)
Laatste update: 20-06-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.