Start to Fitness: Begin met fitnessen

Start to Fitness: Begin met fitnessen Fitnessen is een populaire sport. Je kan er een mooi afgetraind lichaam door krijgen en je kan het in alle weersomstandigheden uitoefenen. Wil je ook graag die platte buik of wil je meer spierkracht krijgen? Misschien is Start to Fitness dan wel iets voor jou.

Start to fitness

De doelstelling van Start to Fitness is om in 10 weken je conditie op een verantwoorde manier op te bouwen, zonder je lichaam over te belasten. Door aangepaste stretchoefeningen te doen voorkom je stramme spieren. Uiteraard is een gezonde en evenwichtige voeding belangrijk.

Wat wil je bereiken

Als je begint met fitness is het belangrijk dat je langzaam opbouwt om blessures te vermijden. Overtrain je lichaam niet. Probeer ook voor jezelf uit te maken wat je juist wil bereiken: wil je afslanken, je conditie opbouwen, spiermassa aankweken of gewoon een leuke sport beoefenen? Wees realistisch in je doelstelling.

Opwarmen en ademhalen

Vóór je aan een fitness-sessie begint moet je je spieren opwarmen. Dit kan je doen door een kwartiertje licht te lopen of te fietsen (eventueel op een hometrainer of loopband). Na de opwarming doe je enkele stretchoefeningen.
Een juiste ademhaling is belangrijk wanneer je aan fitness doet. Pas je de juiste techniek toe, dan zal er minder druk op je longen en je hoofd komen te staan waardoor je de oefeningen efficiënter kan uitvoeren.

Trainingsschema’s

De trainingsschema’s verschillen naargelang je doelstelling:

Afslanken

Als je wil afvallen is je trainingsschema gericht op het verstevigen van je spieren. De bedoeling is zo veel mogelijk lichaamsvet te verbranden. Dit kan door oefeningen met lichte gewichten in een hoog tempo uit te voeren en steeds te herhalen. Er wordt tussendoor best niet te veel rust genomen. Bij deze trainingsvorm is het ook aangewezen om naast het fitnessen nog een andere sport te beoefenen, zoals lopen, fietsen of zwemmen.

Conditie opbouwen

Als je een goede conditie wil opbouwen, kan je een krachttrainingsschema volgen. Hierbij train je met relatief zware gewichten. Je zal de oefeningen zowel in hoog als in laag tempo uitvoeren.

Spiermassa aankweken

Sommige mensen willen graag pronken met hun ‘spierballen’. Je kan dan trainen om je spieren zoveel mogelijk in massa te laten toenemen. Hiervoor zal je met zwaardere gewichten moeten werken en aan een laag tempo. Het is afgeraden om naast het fitnessen nog veel aan andere sporten te doen omdat hierdoor lichaamsvetten verbrand worden en de spiermassa eerder afneemt.

Sportieve uitlaatklep

Wil je fitnessen omdat dit voor jou gewoon de leukste sport lijkt? Je hebt echter specifiek doel voor ogen? Dan kan je een combinatie van verschillende trainingsschema’s toepassen.

Thuis of in een fitnesscentrum?

Veel oefeningen kunnen thuis uitgevoerd worden, als je weet hoe je ze correct moet uitvoeren. Je kan natuurlijk zelf toestellen en gewichten aankopen, maar dit brengt snel een grote kost met zich mee. In een fitness-centrum zijn vaak de nieuwste toestellen ter beschikking en kan je professionele begeleiding krijgen. Thuis kan je uiteraard trainen wanneer het je uitkomt. Er zijn voor beide een aantal voor- en nadelen en aan beide zit een bepaald kostenplaatje: iedereen kan best voor zichzelf uitmaken wat voor hem de juiste keuze is.

Enkele tips

 • Een belangrijke regel als je wil volhouden, is om je fitnesstraining een ‘vaste plaats’ te geven in je weekbesteding. Leg op voorhand vast op welke dagen je gaat trainen en hou je daaraan, dit voorkomt excuses dat je geen tijd hebt.
 • Begin niet met té intensieve trainingen, hierdoor zal je sneller blessures oplopen.
 • Deel je sessies op in korte trainingsmomenten: je kan een half uur fitness evengoed opdelen in 3 keer tien minuten bijvoorbeeld.
 • Zorg voor voldoende afwisseling: probeer eens aerobics, spinning, of ga eens een dag hardlopen, fietsen of zwemmen.
 • Zorg dat je iets gegeten hebt voor je gaat fitnessen: je lichaam verbrandt vet en je verbruikt veel energie. Drink ook voldoende tijdens de training.

Concreet

 • Je kan fitness-schema's vinden in het boek Start to Fitness met Evy Gruyaert
 • Je gaat langs in een fitness-centrum in de buurt om je te laten begeleiden

Lees verder

© 2012 - 2024 Wapiti, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Afvallen: tips voor afslanken zonder dieet: bewegen en sportAfvallen: tips voor afslanken zonder dieet: bewegen en sportAfvallen of afslanken is vaak niet makkelijk. Het is moeilijk om je aan een dieet te houden en veel mensen lukt het niet…
Afvallen, welke sport is de beste keus?Afvallen, welke sport is de beste keus?De helft van de Nederlanders wil graag afvallen. Afvallen is een lange en moeilijke weg, waarbij motivatie en vechtlust…
Afvallen door te gamen?Afvallen door te gamen?De laatste jaren zijn games steeds populairder geworden als echt afvalmethodes. Wil jij afvallen? Dan is het helemaal ni…

Fit worden en blijven zonder sportschoolFit worden en blijven zonder sportschoolWe willen er allemaal goed uitzien en een gezond lichaam hebben. Af en toe hebben we het idee dat we alleen maar zitten…
Het nut van een warming-up bij sportenHet nut van een warming-up bij sportenIn een goed trainingsschema is een warming-up onmisbaar. Dit stimuleert de bloedsomloop en zo bereidt het lichaam zich v…
Bronnen en referenties
 • http://www.fitnessinformatie.be
 • http://www.fitness-island.com
 • http://www.fitnessschema.nl/
 • www.lannoo.be
Wapiti (39 artikelen)
Laatste update: 26-02-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.