Fit worden en blijven zonder sportschool

Fit worden en blijven zonder sportschool We willen er allemaal goed uitzien en een gezond lichaam hebben. Af en toe hebben we het idee dat we alleen maar zitten en totaal niet fit zijn. We zitten op ons werk en in de auto, op weg naar ons werk. Thuis zitten we achter de computer of op de bank naar een film te kijken. Misschien zitten we iets teveel. Voor degene die geen zin, tijd of geld hebben om naar de sportschool te gaan, volgt hier het doe-het-zelf plan.

De sportschool

Sommige mensen doen niets liever dan naar de sportschool gaan. Ze lopen in strakke pakjes en trainingspakken. Trainen op apparaten waarvan je de naam niet eens uit kunt spreken en laten hun strakke lijven aan het werk gaan. Je vraagt je af waarom deze mensen nog trainen, zo goed zien ze eruit. Dan komen wij de zaal binnenlopen, in een oude trainingsbroek en een T-shirt. We hebben het gevoel dat iedereen naar ons kijkt en we voelen ons verre van fit en strak. De ‘personal trainer’ kijkt ons hoofdschuddend aan en zegt dat we er samen hard aan gaan trekken. Dan krijgen we een trainingssessie waarvan we weken erna nog steeds niet kunnen lopen zonder te voelen waar de spieren zitten. Overdreven? Ja, toch wel een beetje, maar toch zijn er mensen die liever niet naar een sportschool gaan.

Thuis fit worden en blijven

Tegenwoordig is het helemaal niet nodig om de deur uit te gaan als we willen sporten en fit willen worden. Ook hebben we niet allerlei speciale apparaten nodig om oefeningen op te doen. Een dvd-speler en een computer heeft iedereen wel in huis en dat is een heel goed begin. In het dagelijkse leven zijn er genoeg mogelijkheden om op een gezonde manier te bewegen. Een aantal simpele ouderwetse attributen, waar we vroeger mee buiten speelden, is ook al genoeg. Je kunt eventueel een fitnessbal aanschaffen voor bepaalde oefeningen. Gewichtheffen om de armspieren te oefenen, kan net zo goed met waterflessen als met gewichten. Een ding is zeker, als we blijven zitten, gebeurt er niets.

Creatieve sporten

Je kunt op allerlei verschillende manieren creatief bewegen.Je weet vast al wel dat de trap nemen in plaats van de lift een hele goede is. Waarom doen we het dan nog steeds niet? De fiets nemen in plaats van de auto, als de afstand te doen is uiteraard. Je kunt moeilijk van Den Haag naar Amsterdam fietsen. Aangezien we ongeveer twaalf kilometer per uur kunnen fietsen, zul je wel heel vroeg op moeten staan wil je op tijd op je werk zijn. Dus een normale afstand naar je werk kun je fietsen. In je lunchpauze een korte wandeling maken in plaats van op je werk te blijven zitten. Of een extra rondje wandelen als je boodschappen hebt gedaan, dan oefen je meteen je armspieren.

Dvd en TV

Als je een dvd-speler en een televisie hebt, kun je ook aan de slag. Je kunt een dvd met oefeningen kopen, er zijn allerlei verschillende soorten dvd’s met allerlei verschillende soorten oefeningen. Je hoeft alleen maar even na te denken welke oefeningen het beste zijn voor jou. Misschien heb je al eens van ‘Gaiam’ gehoord en de dvd’s van deze organisatie al eens gezien. De naam ‘Gaiam’ is een combinatie van het Griekse woord ‘Gaia’, wat aarde betekent en het Engelse ‘I am’. Deze organisatie richt zich vooral op het welzijn en de gezondheid van de mens. Ook innerlijke rust en in balans zijn, speelt een grote rol bij ‘Gaiam’. Ze hebben een grote variatie aan dvd’s met verschillende oefeningen. Zo zijn er dvd’s voor pilates, yoga, wandelen, dansen, body-balance en afslankprogramma’s. Voor meer informatie kijk je op www.gaiam.nl. Ook op tv zijn regelmatig programma’s waarbij je kunt meedoen. Een voorbeeld hiervan is Nederland in beweging. Het programma is geschikt voor volwassenen en in het bijzonder de 55-plussers onder ons. Kunt u het programma nooit zien omdat de tijden u niet uitkomen, geen probleem, op uitzending gemist kunt u de herhalingen zien wanneer u maar wilt.

Spelcomputer

Ook zijn er spelen voor de spelcomputer ‘Nintendo Wii’ te koop. Deze spelen zijn er speciaal voor gemaakt om de mens te laten bewegen. Deze populaire spelcomputer heeft een groot assortiment die je sportief bezig houden. Zo kun je bijvoorbeeld dansen, tennissen en golven, maar er is ook het ‘balanceboard’. Deze registreert je bewegingen waardoor je je eigen programma kunt samenstellen. Voor meer informatie kijk je op www.nintendo.nl.

Fitness online

We kunnen zelfs een fitnessprogramma volgen via het internet. De internet sportschool is er voor iedereen die wel een programma wil volgen, maar zonder naar de sportschool te gaan. Je kunt trainen wanneer je maar wilt en in je eigen woon- of slaapkamer. Met ‘Virtufit’ is het allemaal mogelijk. Er zijn verschillende abonnementen die in ieder geval een stuk goedkoper zijn dan de sportschool. Je hoeft er de deur niet voor uit, dus ook als het buiten twaalf graden vriest, kunt je gewoon sporten. Voor meer informatie kijk je op www.virtufit.nl. Natuurlijk kun je ook gewoon allerlei gratis filmpjes met oefeningen op ‘youtube’ vinden.

In de tuin als het niet regent

Misschien is je woon- of slaapkamer groot genoeg, dan kun je binnen blijven. Toch heeft touwtjespringen wel iets als je dat in de buitenlucht doet, net als vroeger. Wanneer het regen,t kun je altijd nog binnenblijven of touwtjespringen in je garage. Touwtjespringen bouw je langzaam op. Je begint met een kwartier per dag en dan bouw het langzaam op. Het is vooral erg goed voor de benen en de billen. Uiteraard verbrand je ook de nodige calorieën. Touwtjespringen is zeer intensief, het is dus aan te raden om het af te wisselen met wandelen en buikspieroefeningen. Een ander nostalgisch attribuut is de hoelahoep. Met hoelahoepen verbrandt je maar liefst honderd calorieën per tien minuten. Hoelahoepen is goed voor het hele lichaam: voor de spieren, het uithoudingsvermogen en de wervelkolom. Ook wordt je taille dunner door de ronddraaiende heupbewegingen.

Tot slot

Ga er voor deze ene keer eens rustig bij zitten en denk goed na voordat je een besluit neemt over wat je wilt gaan doen. Surf even over het internet en bekijk de mogelijkheden. Welke oefeningen liggen jou het best, welke richting wil je op? Is het rustige yoga iets voor jou of heb je liever iets met meer actie, zoals een tennis- of dansspel? Misschien ga je liever voor de ‘fitness online’ of de gratis oefeningen van ‘youtube’. Lekker touwtjesspringen of hoelahoepen is misschien ook wel erg leuk. Maar wat je ook kiest, geef niet zomaar geld uit voordat je zeker weet dat dit hetgeen is wat je echt leuk vindt.
© 2012 - 2024 Alephschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tijdschriften over krachtraining, fitness en bodybuildingTijdschriften over krachtraining, fitness en bodybuildingEr zijn verschillende tijdschriften over krachttraining, fitness en bodybuilding. Wie aan deze sport doet, kan zijn pres…
Sportschool: Health CitySportschool: Health CityVeel mensen houden hun conditie of gewicht op peil door te gaan sporten bij een sportschool. Een van de grotere ketens v…
Sportschool in Rotterdam: Welke past het beste bij u?Sportschool in Rotterdam: Welke past het beste bij u?Welke Sportschool in Rotterdam is nu het meest geschikt voor het bereiken van uw persoonlijk fitnessdoelen? In Rotterdam…
Fitness, de soorten en het resultaatWanneer een nieuw jaar van start gaat, grijpen veel mensen dit aan om hun leven te beteren. Afvallen, gezond eten en spo…

Mooiste klassieke toertochten op natuurijs per provincieMooiste klassieke toertochten op natuurijs per provincieVorige winter was er eindelijk weer eentje waarin we de ijzers konden onderbinden voor prachtige toertochten op natuurij…
Start to Bike: Begin met fietsenStart to Bike: Begin met fietsenDat Nederlanders en Vlamingen een fietsvolk zijn is algemeen bekend. Fietsen zit ons in het bloed. Zou jij ook graag je…
Bronnen en referenties
  • Bron: Healthy nummer 29
Alephschrijft (93 artikelen)
Laatste update: 01-05-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.