Start to Bike: Begin met fietsen

Start to Bike: Begin met fietsen Dat Nederlanders en Vlamingen een fietsvolk zijn is algemeen bekend. Fietsen zit ons in het bloed. Zou jij ook graag je stalen ros van stal halen, maar is je conditie nog niet top? Met Start to Bike kan je in 10 weken je fietsconditie opkrikken en zo naar de 100 kilometer fietsen.

Fietsen

Heeft de fietsmicrobe jou ook te pakken? Fietsen vraagt een inspanning, maar is tegelijkertijd ontspannend. Wil je op een verantwoorde en gezonde manier sporten? Wil je graag weten wat een juiste fietshouding is? Hoe kan je je ademhaling controleren? Welke stretchoefeningen moet je doen? Wat is een goede fiets? Je komt het allemaal te weten in het programma van Start to Bike.

Wat is Start to Bike

Met vooropgestelde trainingsprogramma’s kan je in 10 weken je conditie opbouwen om 50km of 100km te fietsen. Je traint 3 keer per week

50km fietsen:

Je eerste training begint met 10km fietsen, 15 minuten rust en vervolgens weer 10km fietsen. Elke training is een afwisseling van een aantal kilometers fietsen en rust of een aantal minuten fietsen met rustpauzes. Je bouwt de tijd dat je fietst op doorheen de verschillende weken. Het einddoel is om na 10 weken 50km te kunnen fietsen, wat gemiddeld 2,5 à 3 uur duurt.

100km fietsen:

Heb je al wat fietservaring, of heb je het programma van 50km met succes doorlopen, dan kan je trainen voor 100km fietsen.
Je eerste training begint met 20km fietsen, 15 minuten rust en weer 15km fietsen. Op het einde van week vier zit je al aan 50km. Daarna komt er elke week gemiddeld 10km bij zodat je na 10 weken 100km aankan, wat overeen komt met ongeveer 5 uur fietsen.

Tips voor op de fiets

  • Zorg voor een correcte fietshouding: pas de hoogte van je zadel en stuur aan
  • Gebruik de eerste weken eenzelfde versnelling
  • Stretch en drink voldoende gedurende de pauzes
  • Ben je té moe: neem dan een extra rustdag tussendoor
  • Neem een gezond tussendoortje (stuk fruit, koekje of energiereep) mee wanneer je een lange rit maakt
  • Neem steeds herstelmateriaal mee voor een lekke band
  • Wanneer de weersomstandigheden slecht zijn kan je je training vervangen door dezelfde training op de hometrainer of 1 uur fitnessen.
  • Heb je een training zonder rustpauzes: hou eenzelfde tempo aan.
  • In de laatste weken is het een goed idee om een heuvelachtiger parcours te zoeken of naar zwaardere versnellingen te schakelen
  • Fiets veilig: draag een fluohesje en fietshelm

Lees verder

© 2012 - 2024 Wapiti, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Elektrische fietsenWas het fietsen maar wat makkelijker, sneller en minder vermoeiend. Dit denken/dachten veel mensen. Daar is nu de oploss…
Ervaringen met de e-bike: duurzame mobiliteitElke dag via school naar het werk en vice versa. Ca. 100 km per week aan milieu, energie, tijd en geld besparen en grati…
E-bike of pedelec: verschillen en voordelenE-bike of pedelec: verschillen en voordelenDe e-bike heeft zijn imago als vervoermiddel voor gepensioneerden en senioren al lang van zich afgeworpen en bewijst zic…
Voedingsadapter of oplader e-bike kopen: waar op te letten?Voedingsadapter of oplader e-bike kopen: waar op te letten?Om de accu van je e-bike of speed pedelec op te laden moet je deze middels een oplader of voedingsadapter verbinden met…

Fit worden en blijven zonder sportschoolFit worden en blijven zonder sportschoolWe willen er allemaal goed uitzien en een gezond lichaam hebben. Af en toe hebben we het idee dat we alleen maar zitten…
Het nut van een warming-up bij sportenHet nut van een warming-up bij sportenIn een goed trainingsschema is een warming-up onmisbaar. Dit stimuleert de bloedsomloop en zo bereidt het lichaam zich v…
Bronnen en referenties
  • Start to Bike, uitgeverij Lannoo
  • www.sint-truiden.be
  • http://www.ladies-only.be
Wapiti (39 artikelen)
Laatste update: 26-02-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.