Mooiste klassieke toertochten op natuurijs per provincie

Mooiste klassieke toertochten op natuurijs per provincie Vorige winter was er eindelijk weer eentje waarin we de ijzers konden onderbinden voor prachtige toertochten op natuurijs. Welke klassieke tochten op natuurijs bij strenge vorst verreden worden is niet altijd duidelijk. In dit artikel staan de mooiste klassieke schaatstochten op natuurijs voor u gerangschikt, zodat u ook in 2016 weet waar u het ijs op kan. Hieronder vindt u de mooiste schaatstochten per provincie. Of een tocht in de nabije toekomst verreden wordt kunt u het beste bekijken op de site van de KBSB; schaatsen.nl. De tochten die daar vermeldt staan zijn allen goedgekeurd door de KNSB en mogen dus veilig worden verondersteld.

Mooiste schaatstochten per provincie


Toertochten in Friesland

Ronde van de Kleine Wielen

De Ronde van de Kleine wielen wordt geschaatst in het mooie natuurgebied de Kleine Wielen dat zo’n 2 km ten oosten van Leeuwarden ligt en iets ten zuiden van de oude rijksweg naar Groningen. In totaal bestaat de tocht uit een goed aangegeven ronde van 6 km langs de randen van de Kleine Wielen. De route passeert mooie boomwallen en enkele molens. Na de finish kan men een medaille afhalen, tenminste wanneer men een volle stempelkaart heeft.
Startplaats: Camping De Kleine Wielen, De Groene Ster 14 in Leeuwarden.

De Jan Durkspolder toertocht, zal waarschijnlijk de eerste toertocht zijn die u in 2016 kunt schaatsen. De tocht wordt verreden in het mooie veenplassen gebied van de Alde Faenen. Het gebied bestaat vooral uit ondiepe vaarten en daardoor bevriezen de ijswegen snel en is het schaatsen veilig. Als u aan de toertocht mee wilt doen dan is de startplaats in Earnewâld bij Horeca Buitenplaats It Wiid aan Koaidyk 8.

Toertochten in Groningen

De Elfdorpentocht

Elfdorpentocht, een gevarieerde toertocht die verreden wordt vanaf Appingedam. Vervolgens wordt er gereden over het Damsterdiep in de richting van Delfzijl. Via de prachtige meren verder naar onder meer Holwierde, Losdorp en Oosterwijtwerd verder weer terug naar Appingedam.
Afstanden: 25 tot 100 km
Startplaats: Stadshaven 2 in Appingedam

Toertochten in Drenthe

De bruggentocht

De Bruggentocht is een schaatstocht waar men op 3 afstanden kan starten vanuit 3 verschillende plaatsen. Vanuit Beilen start men over 13, 26 of 54 km. Vanuit Venesluis doet men 13, 34of 54 km en als laatste kan men starten vanaf Kloosterveen en Bovensmilde vanwaar men 9, 34 en 54 kmrijdt. De tocht is erg gezinsvriendelijk. Hij loopt grotendeels over de Drentse Hoofdvaart. Vervolgens gaat men over de Beilervaart en ziet om langs de route voornamelijk lintbebouwing staan.
Startplaatsen: Assen (Zwarteweg 1 te Kloosterveen), Beilen (haven), Venesluis (Sluis) en Bovensmilde (Meesterbrug)

Toertochten in Overijssel

Weerribbentocht

Deze natuurijsklassieker is een van de bekendste en mooiste schaatstochten op natuurijs. Het is een prachtige gebied waar u schaats langs de molen en rietkragen van nationaal park de weerribben. U kunt starten over de afstanden 20 en 40 km.
Startplaats: Starten kan op 3 plaatsen: Recreatie– en rondvaartbedrijf De Vrijstate aan het Kalenbergerpad 4 in Kalenberg. Verder in Ossenzijl en Café restaurant De Weerribben, Hoogeweg 9 te Kalenberg.

Blokzijler Merentocht

De Blokzijler Merentocht is een toertocht die zoals de naam al suggereert, start in Blokzijl. Bij deze tocht kan er gestart worden op 2 afstanden; 15 en 35km. Naast Blokzijl kan men ook starten bij de Otterkooi en de Thijssengracht. De eerste editie van deze toertocht werd door IJsclub V.V.V. Blokzijl georganiseerd in 1978. De route van de tocht loopt langs de prachtige plassen en meren die Blokzijl omgeven. Na de start in Blokzijl passeert men onder andere het pittoreske dorp Giethoorn, de Weerribben en de Belter - en Beukelaarwijde. Kortom een zeer afwisselend parcours, die vaak vele schaatsers trekt. In 2013 is dit de eerste tocht die officieel verreden zal worden.

Toertochten in Gelderland

Veluwemeertocht

De bekendste klassieke schaatstocht in Gelderland is misschien wel de Veluwemeertocht. Deze tocht die geschaatst wordt over afstanden van 40 tot 65 km loopt volledig over het Veluwemeer. Het veluwemeer is een grote ijsvlakte en het is vaak prachtig om de ijszeilers iets naast de schaatsroute bezig te zien.
Startplaatsen: Kampen, Elburg, Nunspeet, Harderwijk

Toertochten in Noord-Holland

De omgeving van Kortehoef is een geweldige omgeving om in te schaatsenDe omgeving van Kortehoef is een geweldige omgeving om in te schaatsen

Plassentocht Kortehoef

De Plassentocht Kortehoef loopt door het mooie laagveengebied rondom Kortehoef. De grootste plas Het Hol ligt s’winters vaak iets later dicht, maar in de watergangen eromheen kan men vaak vrij snel schaatsen. Qua landschap een van Nederlands mooiste schaatstochten.
Startplaats: IJsbaan Kattenbrug, ´t Kraaiennest in Kortehoef.

Toertochten in Zuid-Holland

Molentocht Albasserwaard.

De molentocht Alblasserwaard is een van de bekendste schaatstochten van Nederland. Deze toertocht loopt onder andere langs Kinderdijk. Wereldberoemd om zijn molen. Wat is er nu een mooier plaatje dan te schaatsen langs de wereldberoemde molen en intussen genietend van het ijs onder de schaatsen? De afstanden zijn 25, 50 en 75 km.
Startplaats: Er zijn verschillende startplaatsen, onder andere bij Het Wapen van Alblasserdam, Dam 24 Alblasserdam en IJsclubgebouw De Telegraaf aan de Ammerskade 6 in Groot Ammers

Toertochten in Flevoland

Oostvaardersplassen

Op de Oostvaardersplassen kan er gestart worden vanaf Bovenwater in Lelystad. Afstanden zijn 15, 20 of 30 km.

Zeewoldertocht

De Zeewoldertocht start zoals de naam al suggereert vanaf Zeewolde. Het is een plassentocht over de Randmeren Wolderwijd en het Nijkerkernauw. Afstanden die gereden kunnen worden zijn: 20,40,60,80 km. De tocht is kindvriendelijk en er hoeft niet te worden gekluund.
Startplaats: jachthaven nabij raadhuis, Strandweg 125, 3891AJ, Zeewolde of Erkdemederstrand, jachthaven De Kaart, Erkemederweg 79, 3896 LB, Zeewolde

Toertochten in Utrecht

Rondetocht Henschotermeer

Rondetocht over het Henschotermeer / Bron: PernambucoRondetocht over het Henschotermeer / Bron: Pernambuco
De Rondetocht Henschotermeer is een van de schaatstochten die het eerste verreden kunnen worden. De ronde loopt alleen over het Henschotermeer gelegen in de buurt van Woudenberg. Per ronde schaatst u 2 km en de maximale afstand waarvoor u een aandenken krijgt is 40 km.
Startplaats: Henschotermeer bij Woudenberg, Heygraeff 2

Toertochten in Zeeland

Sluis-Brugge-Sluis

Sluis-Brugge-Sluis is de enige Zeeuwse toertocht en volgt de Damse vaart,dit is de waterverbinding van Sluis met Damme en Brugge. Het is de enige schaatstocht die van Nederland naar België loopt. Totale afstand is 34 km.
Startplaats: Het Eetcafe, Kaai 10, 4524CK, Sluis

Toertochten in Noord-Brabant

Toertocht de Biesbosch.

Zoals de meeste provincies ten zuiden van de rivieren heeft Noord-Brabant maar weinig toertochten. Bekendste schaatstocht in Brabant is de Biesbosch tocht. Er wordt gestart vanaf Hank en er kunnen afstanden gereden worden van 15, 30, 45 en 60 km.
Startplaats: Boerderij Jannenzand, Kille-Nieuwendijk, Hank

Toertochten in Limburg

Griendtsveen

Limburg is niet beroemd om zijn schaatstochten en de enige toertocht die ze hebben ligt op de grens met Noord-Brabant . De tocht gaat over kanalen en vennen in de omgeving van Griendtsveen. De ronde is 10 km maar kan meerdere malen herhaald worden.
Startplaats: Herberg De Morgenstond aan de St. Barbarastraat 35 te 5766 PC Griendtsveen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Pernambuco, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veilig schaatsen op natuurijsVeilig schaatsen op natuurijsNederland noemt zich een echt schaatsland. Grotendeels komt dit door de goede prestaties van onze schaatsers en schaatss…
Bekende schaatstoertochten op natuurijs van A tot ZBekende schaatstoertochten op natuurijs van A tot ZNatuurijs in Nederland: er ontstaat onrust in de schaatsliefhebber, want de schaatstoertochten kunnen worden gereden. To…
Schaatsen op natuurijsZodra het 's nacht gaat vriezen willen Nederlanders graag gaan schaatsen. In de middeleeuwen werd waarschijnlijk al gesc…
Natuurijs, hoe dik moet het ijs zijn om erop te schaatsen?Natuurijs, hoe dik moet het ijs zijn om erop te schaatsen?Zodra de meteorologen vorst beginnen te voorspellen, begint de schaatskoorts in Nederland vaak alweer snel te stijgen. D…

De workout in huisDe workout in huisDe workout in de sportschool is voor de meeste mensen wel bekend en toch is er ook een grote groep mensen die het massal…
Fit worden en blijven zonder sportschoolFit worden en blijven zonder sportschoolWe willen er allemaal goed uitzien en een gezond lichaam hebben. Af en toe hebben we het idee dat we alleen maar zitten…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Pernambuco
Pernambuco (62 artikelen)
Laatste update: 25-02-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.