Top 10 beste plekken om te schaatsen op natuurijs

Top 10 beste plekken om te schaatsen op natuurijs Zodra het eerste dunne vliesje ijs het water bedekt gaat bij veel Nederlanders het hart iets sneller kloppen. IJs betekent immers schaatsen en tegen schaatskoorts bestaat er nog geen medicijn. Om de symptomen van deze aandoening te verlichten hebben we een top 10 opgesteld met daarin de top 10 van beste plekken om te schaatsen op natuurijs. Met een beetje hoop schaatsen we dan komende winter weer een toertocht op de Molenpolder of door de Weerribben. De winter van 2014 was gemiddeld een van de warmste winters van de eeuw. Erg jammer natuurlijk voor de liefhebbers van natuurijs. Die hebben nog niet veel kunnen genieten van onvervalst schaatsen tussen de rietkragen en knotwilgen. Op het moment dat de Russische beer toeslaat en de temperatuur tot onder het vriespunt daalt willen de natuurijsliefhebbers natuurlijk zo snel mogelijk het ijs op om toertochten te rijden. De vraag is dan op welke plaatsen vriest het water snel dicht en ligt er een mooie dikke ijsvloer?

De plekken in deze top 10 zijn voor het grootste gedeelte afgegraven veenplassen. Deze hebben vaak een geringe diepte en liggen beschut door rietskragen. Daardoor vriezen ze snel dicht. De relatieve ondiepte van deze plassen maakt ze ook behoorlijk veilig indien men toch door het ijs mocht zakken.

Top 10 beste locaties voor natuurijs


1 Molenpolder (provincie Utrecht)

Molenpolder in de mist.Molenpolder in de mist.
De Molenpolder is een veenafgraving in handen van Staatsbosbeheer. Het gebied bestaat voor het grootste gedeelte uit lange ondiepe kanalen gescheiden door langwerpige landengtes en trilveen. Het gebied gelegen tussen Utrecht en het dorpje Westbroek grenst bijna aan de Maarsseveense Plassen. De polder is een paradijs voor schaatsers uit het westen van Nederland, omdat het meestal het eerste grootschalige gebied is waar men goed kan schaatsen op natuurijs. De kanalen zijn zeer ondiep, dus waaghalzen die iets te vroeg het ijs verkennen lopen meestal alleen een natte voet op, wanneer ze door het ijs trappen. Mocht u hier willen gaan schaatsen, dan kunt u het beste uw auto of fiets parkeren aan de Oudedijk of aan de Westbroekse Binnenweg.

2 Henschotermeer (Utrecht)

Toertocht op het Henschotermeer in 2010 / Bron: PernambucoToertocht op het Henschotermeer in 2010 / Bron: Pernambuco
Op het Henschotermeer werd menig maal de eerste schaatstocht van het jaar georganiseerd. Deze trekt dan vaak landelijke aandacht. Het Henschotermeer is een recreatieplas gelegen bij de Utrechtse plaats Woudenberg. Het geheim van het Henschoterbos zit hem in de zandgrond die snel afkoelt en de beschutte ligging tussen het dennenbos van de Utrechtse Heuvelrug.
’s Winters wanneer de lokale schaatsvereniging zijn schaatstocht op natuurijs organiseert kan het hier zeer druk worden. Gelukkig is er ook veel parkeerplaats te vinden. Weliswaar tegen een kleine vergoeding waarmee de organisatie van de toch bekostigd wordt. Wanneer er geen tocht wordt geschaatst valt het met de drukte erg mee.
Wanneer u met de auto komt, dan kunt u parkeren aan de Heygraeff 2 in Woudenberg.

3 Weerribben (Overijssel)

Nationaal park de Weeribben is zowel in de zomer als in de winter een schitterend nationaal park. Waar men 's zomers prachtige kanotochten kan maken schaatst men 's winters over diezelfde routes in dit mooie natuurgebied. Zoals de meeste veenplassen liggen de Weerribben erg beschut en zijn ze vrij ondiep. Hierdoor is er bij voldoende vorst al snel de mogelijkheid om de beroemde Weerribbentocht te schaatsen. De laatste keer dat deze toertocht verreden werd was op 30 december 2010. Deze start vanaf Café restaurant De Weerribben aan de Hoogeweg 9 in Kalenberg. Ook als er geen tocht geschaatst wordt is dit een goede plek om het ijs op te gaan. Ook de Blokzijler Merentocht passeert door de Weerribben, maar dan dient men op te stappen in Blokzijl.

4 Alblasserwaard – Kinderdijk (Zuid-Holland) - Molentocht

Een van de absolute toppers onder de liefhebbers van toertochten is de Molentocht. De Molentocht loopt onder andere langs de wereldberoemde molens van Kinderdijk. Helaas is het niet ieder jaar mogelijk om de volledige tocht te schaatsen, maar wanneer dit wel kan, vergeet dan vooral niet uw camera mee te nemen. Veel mooier wordt schaatsen in Nederland niet.

5 Oostvaardersplassen (Flevoland)

De Oostvaarderseplassen liggen tussen Almere en Lelystad. Ze vormen een relatief jong natuurgebied, ontstaan tijdens de inpoldering van Flevoland. Onder schaatsers genieten de Oostvaardersplassen enige faam. In 2009 werd hier voor de eerste maal in 12 jaar het NK marathonschaatsen georganiseerd. Wanneer u zich rustig gedraagt en het ijs niet verlaat, is het toegestaan om hier te schaatsen. De boswachters houden goed in de gaten of de fauna in het gebied niet door de schaatsers wordt verstoord. U schaatst hier op eigen risico. Mocht u hier willen schaatsen op natuurijs, dan kunt u het ijs op vanaf de Knardijk bij Lelystad.

6 Alde Feanen/Jan Durkspolder (Friesland)

Wie denkt aan schaatsen op natuurijs denkt natuurlijk aan Friesland. Ook in jaren dat er van een Elfstedentocht geen sprake is, zijn er talloze mogelijkheden om op natuurijs te schaatsen wanneer het kwik onder 0 daalt. Een van onze favorieten is de Jan Durkspolder in het Nationaal Park De Alde Feanen bij Earnewâld. In 2010 kon hier al op 4 december een toertocht geschaatst worden. Ook de Alde Faenen zijn weer ondiepe veenafgravingen. Vanaf Earnewâld zijn er verschillende mogelijkheden om hier het ijs op te gaan.

7 IJzeren Man (Noord-Brabant)

De IJzeren man in Vught is voor de schaatsers uit Brabant en bekende plek. De recreatieplas vriest bijna ieder jaar snel dicht. De lokale ijsvereniging zet een baan uit en zorgt zelfs voor verlichting zodat schaatsers die overdag werken ook 's avonds na werktijd nog hun rondjes kunnen draaien. Vanaf het centraal station in Den Bosch is De IJzeren Man te bereiken met buslijn 140 richting Tilburg.

8 Ankeveense plassen en Loosdrechtse plassen (Noord-Holland)

Schaatsen in AnkeveenSchaatsen in Ankeveen
De Ankeveense Plaasen en de Loosdrechtse Plassen delen door hun vele overeenkomsten de achtste positie in deze top 10. Beide zijn afgegraven veengebieden, gelegen in het Gooi. Op beiden worden onder de juiste omstandigheden ook toertochten georganiseerd. Vooral de toertocht over de Ankeveenseplaasen is erg populair. Doordat de Ankeveenseplassen iets beschutter liggen dan de Loosdrechtse Plassen kan er vroeger en langer op natuurijs geschaatst worden. De Loosdrechtse Plassen zijn onderverdeeld in verschillende kleinere plassen die worden doorsneden door wegen. De beste plek om te schaatsen is op de plas die Vuntus heet. Aan deze plas is “IJsclub de Loosdrechtse plassen gevestigd” die het ijs in optimale staat probeert te brengen. Vanaf Oud-Loosdrecht kunt u zo het ijs op stappen.

Bij de Ankeveense Plassen is het beste om op te stappen bij restaurant De Molen (Loodijk 30) of aan de andere kant van Ankeveen bij het Bergse pad. Op beide locaties is er gelegenheid om te parkeren. Als er echt op natuurijs geschaatst kan worden dan wordt er een weiland opengesteld als parkeerplaats waar je voor een paar euro een hele dag kan parkeren.

9 Leersumse Veld (Utrecht)

Schaatsers schaatsen op het Leersumse VeldSchaatsers schaatsen op het Leersumse Veld
De absolute geheimtipp voor liefhebbers van vroeg natuurijs is het Leersumseveld. Het Leersumse Veld ligt zeer beschut op de Utrechtse Heuvelrug, het meertje is erg ondiep en bovendiep ligt het op zandgrond zie sneller afkoelt dan bijvoorbeeld klei. Het meertje is niet heel erg groot, maar meer dan groot genoeg om lekker op te kunnen schaatsen. Bovendien is het vaak de allereerste plek waar men in Nederland op natuurijs kan schaatsen.

Mocht u hier willen schaatsen dan kunt u parkeren op het terrein van Valkenheide aan de Woudenbergseweg. Een andere mogelijkheid is te parkeren bij de nabijgelegen VVV aan de Maarsbergseweg 20 in Leersum.

10 Eijsder Beemden (Limburg)

Tussen Maastricht en Oost-Maarland, gelegen aan de Maas met een schitterend uitzicht op de Sint-Pietersberg liggen de Eijsder Beemden. In dit natuurgebied liggen enkele grindafgravingen die snel dichtvriezen. In vergelijking met veel van bovenstaande natuurijsplekken zijn de Eijsder Beemden niet spectaculair van omvang, maar dat wordt goed gemaakt door het mooie uitzicht op de Limburgse heuvels. Bovendien is het de enige plek in het uiterste zuiden van Nederland waar men op natuurijs kan schaatsen. Parkeren van auto en fiets kan bij de kanoverhuur aan de Oosterweg te Oost-Maarland of bij de Kasteelweg.

Lees verder

© 2012 - 2024 Pernambuco, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veilig schaatsen op natuurijsVeilig schaatsen op natuurijsNederland noemt zich een echt schaatsland. Grotendeels komt dit door de goede prestaties van onze schaatsers en schaatss…
Natuurijs, hoe dik moet het ijs zijn om erop te schaatsen?Natuurijs, hoe dik moet het ijs zijn om erop te schaatsen?Zodra de meteorologen vorst beginnen te voorspellen, begint de schaatskoorts in Nederland vaak alweer snel te stijgen. D…
Schaatsen op natuurijsZodra het 's nacht gaat vriezen willen Nederlanders graag gaan schaatsen. In de middeleeuwen werd waarschijnlijk al gesc…
Na hoeveel dagen vorst kun je schaatsen?Na hoeveel dagen vorst kun je schaatsen?Er zijn veel sporten. Veel bekende sporten worden ook als hobby beoefend. In de winter is dat het schaatsen. Nederland w…
Paardensport: EventingDe eventingsport, ook wel de military of samengestelde wedstrijd (SGW) genoemd, is een Olympische paardensport die besta…
Bronnen en referenties
  • http://www.ekkel.com/
  • Afbeelding bron 1: Pernambuco
Pernambuco (62 artikelen)
Laatste update: 28-10-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.