Na hoeveel dagen vorst kun je schaatsen?

Na hoeveel dagen vorst kun je schaatsen? Er zijn veel sporten. Veel bekende sporten worden ook als hobby beoefend. In de winter is dat het schaatsen. Nederland wordt gezien als een echt schaatsland. Zodra de wintermaanden zich aandienen, wordt er veel gespeculeerd over een eventuele strenge winter. Daarbij is de hoop dat er veel geschaatst kan worden op natuurijs. Zodra ook de meteorologen en weerpresentatoren beginnen over vorst, dan is schaatsliefhebbend Nederland niet meer te houden. Toch is de kans op schaatsen op natuurijs in Nederland relatief klein. Om te schaatsen op natuurijs moet het ijs volgens deskundigen minimaal 7 cm dik zijn en natuurlijk ook van een goede kwaliteit. Om goed schaatsijs op natuurijs te kunnen krijgen, moet het vrij lang heel stevig vriezen. Een alternatief voor schaatsliefhebbers om te kunnen schaatsen kan dan het schaatsen op een landijsbaan of combi ijsbaan zijn.

Schaatsen op natuurijs

Schaatsen is in Nederland al heel erg lang erg populair. Zodra de winter in aantocht is, dromen veel schaatsliefhebbers alweer van schaatsen op natuurijs en verheugen zich dan ook aan het maken van lange schaatstoertochten. De ultieme droom voor vele schaatsliefhebbers is dan ook het doorgaan van de Friese Elfstedentocht. Een veel voorkomende vraag in Nederland is dan ook: Hoe dik moet het ijs daarvoor dan zijn, maar ook de vraag hoe dik het ijs moet zijn om er veilig op te kunnen schaatsen?

Dikte van het ijs

Wanneer het gaat om het schaatsen op natuurijs, dan moet het ijs minimaal 7 centimeter dik zijn. Wanneer het gaat om het doorgaan van de Elfstedentocht, dan moet het ijs zelfs minimaal 16 centimeter dik zijn. Om deze dikte te kunnen bereiken, dan moet het gedurende een langere periode matig tot streng gevroren hebben. Wanneer er gekeken wordt naar het aantal vorst- en ijsdagen per jaar, dan is de kans op schaatsijs echter gering. Groter is dan ook de kans op het schaatsen op combi ijsbanen of landijsbanen. Echter, ook hiervoor zijn enkele vorst en ijsdagen nodig.

Vorstdagen

In Nederland zijn er per jaar gemiddeld 50 vorstdagen. Op de vraag wat een vorstdag is, kan gezegd worden dat een vorstdag een dag is waarbij de temperatuur op een bepaald moment binnen een tijdsbestek van 24 uur beneden de 0 graden Celsius komt en blijft.

Verschil per provincie

Ondanks dat Nederland, met zijn totale oppervlakte van 37.354 km², een relatief klein land is, verschilt het gemiddelde aantal vorstdagen per provincie heel erg sterk. In de onderstaande tabel zijn het gemiddelde aantal vorstdagen per jaar en per provincie weergegeven. Daarin valt op en is ook te zien dat de kans op vorstdagen in de provincies Overijssel en Gelderland veel groter is dan in bijvoorbeeld de provincie Zeeland. Daarnaast blijken de provincies Drenthe en Groningen gemiddeld meer vorstdagen heeft dan de provincie Friesland. De provincie Noord-Holland en Zuid-Holland hebben, in vergelijking met Groningen en Friesland, echter weer opvallend weinig vorstdagen. Terwijl de provincies Flevoland, Friesland, Noord-Brabant en Limburg gemiddeld 55 vorstdagen in een jaar hebben.
ProvincieGemiddeld aantal vorstdagen
Groningen60
Friesland55
Drenthe60
Overijssel65
Flevoland55
Utrecht58
Gelderland65
Noord-Holland45
Zuid-Holland45
Noord-Brabant55
Limburg55
Zeeland30

IJsdagen

Naast vorstdagen hebben we in Nederland ook te maken met ijsdagen. Een ijsdag is een dag waarop het op een bepaalde plaats gedurende de gehele dag heeft gevroren.
Gemiddeld telt een winter in Nederland zeven ijsdagen.

Hoeveel dagen moet het vriezen om te kunnen schaatsen?

Hoeveel dagen het in Nederland precies achter elkaar moet vriezen om te kunnen schaatsen is erg moeilijk om aan te geven. Daarnaast is de mate van ijsgroei sterk afhankelijk van de mate waarin het vriest. Daarnaast hebben ook andere weersfactoren, zoals sneeuw en wind, een grote invloed op de ijsvorming.

De invloed van de gemiddelden

Gemiddeld gezien dient ook het ijs op combi ijsbanen, skeeler- en schaatsbanen, dik genoeg zijn om te kunnen schaatsen. Voor landijsbanen moet men echter wel enkele ijsdagen aanhouden om te kunnen schaatsen. Voor het doorgaan van de Elfstedentocht moet het gemiddeld veertien dagen heel sterk gevroren hebben en moet het ijs over de hele Elfstedentochtroute minimaal zestien centimeter zijn.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veilig schaatsen op natuurijsVeilig schaatsen op natuurijsNederland noemt zich een echt schaatsland. Grotendeels komt dit door de goede prestaties van onze schaatsers en schaatss…
Schaatsen, door Marian LugtenbergrecensieSchaatsen, door Marian LugtenbergDit boek gaat over schaatsen. Skeeleren doe je in de zomer, het lijkt een beetje op schaatsen. Als het kouder wordt en h…
Schaatsen op natuurijsZodra het 's nacht gaat vriezen willen Nederlanders graag gaan schaatsen. In de middeleeuwen werd waarschijnlijk al gesc…
Tips voor veilig schaatsenTips voor veilig schaatsenVeel mensen zijn roekeloos als het om schaatsen op natuurijs gaat. Ze stappen op te dun ijs, gaan ergens naartoe in hun…

Electric Run - een rageElectric Run - een rageDe Color Run is met succes geïntroduceerd in Nederland. In 2014 komt ook de Electric Run naar Europa. Hij waait over van…
Olympische Winterspelen Sochi/Sotsji 2014: logo en mascotteOlympische Winterspelen Sochi/Sotsji 2014: logo en mascotteIn het logo voor de Olympische Winterspelen in Sotsji, Rusland, is voor het eerst in de geschiedenis van de Olympiade ee…
Bronnen en referenties
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 08-02-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.