Olympische Winterspelen Sochi/Sotsji 2014: logo en mascotte

Olympische Winterspelen Sochi/Sotsji 2014: logo en mascotte In het logo voor de Olympische Winterspelen in Sotsji, Rusland, is voor het eerst in de geschiedenis van de Olympiade een domeinnaam (.ru) verwerkt. Het trademark is ontworpen en ontwikkeld door Interbrand, een internationaal opererend reclamebureau. Sinds de spelen van 1968 in Mexico-Stad is het niet meer voor gekomen dat wordt volstaan met alleen een 'word mark', in dit geval de naam van de Russische badplaats Sotsji aangevuld met een jaartal en de Olympische ringen. Die zijn in het logo voor de Winter Paralympics vervangen door drie asymmetrische halve maantjes. Een figuratief gestileerd element, verwijzend naar de organiserende stad ontbreekt. De Olympic Wintergames hebben drie mascottes: 'the White Bear', 'the Leopard' en 'the Hare' (witte beer, luipaard en haas). Voor de Paralympische Spelen werd gekozen voor 'the Ray of Light' en 'the Snowflake'. De winterspelen in Sochi duren van 7 tot en met 23 februari 2014, de paralympische winterspelen van 7 tot en met 16 maart 2014.
Het was sinds de Spelen van Mexico in 1968 niet meer voorgekomen dat de naam van de organisator centraal staat, in plaats van zoals gebruikelijk een gestileerd beeldmerk dat de stad symboliseert. Voor het eerst wordt in dit digitale tijdperk in het Olympische logo gelinkt naar een website. Door deze directe verwijzing naar de website (www.sochi2014.com) hoopt de organisatie vooral de jongere generatie meer te betrekken bij de Winterspelen.

Het logo bestaat uit het woord 'Sochi' met daaronder in hetzelfde lettertype en lichtblauwe kleurstelling '2014'. Het jaartal is grotendeels het spiegelbeeld van de naam van de Russische badplaats. Het is niet met zoveel woorden gezegd, maar waarschijnlijk beogen de ontwerpers hiermee de weerspiegeling in de Zwarte Zee, waaraan Sotsji gelegen is.

Interbrand

Reclamebureau Interbrand dat wereldwijd vestigingen heeft kreeg van het organisatiecomité van de Russische Spelen de opdracht voor de logo-ontwikkeling. Een team van twaalf professionals van de diverse vestigingen werd vrijgemaakt voor de klus. De opdracht was een balans te zoeken tussen creativiteit, het onderstrepen van de Russische signatuur en Sochi 2014.

Onthulling

Het trademark voor de Russische Winterspelen werd onthuld tijdens een feestelijke show op 30 november 2009.

Plaats van handeling was een tijdelijke ijsbaan op het Rode Plein in Moskou, waar aanwezig waren de toenmalige bestuurders president Medvedev, vice-premier Vladimir Poetin en IOC-president Jaques Rogge. Internationaal werd het publiekelijk gepresenteerd tijdens de sluitingsceremonie en overdracht aan het nieuwe gastland Rusland tijdens de Winterspelen van Vancouver in Canada, februari 2010.

Mascotte Sotchi

 <STRONG>de drie mascottes</STRONG> de drie mascottes
Op 1 september 2010 werd de Russische nationale competitie geopend, waarna gedurende de drie maanden durende inschrijvingstermijn 24.048 mascotte-suggesties binnen kwamen. Daaruit werd een shortlist samengesteld, bestaande uit tien voorstellen voor de Sochi Olympic Games en drie voor de Paralympische Spelen. Tussen december 2010 en februari 2011 werden de voorstellen door cartoonisten en animators uitgewerkt tot professionele beeltenissen.

Tijdens een landelijk uitgezonden live-finale op 26 februari 2011 konden kijkers middels een sms of telefonisch hun favorieten doorgeven. Uiteindelijk kwamen er drie officiële mascottes uit de bus: 'the White Bear', van ontwerper Oleg Serdechniy, 'the Leopard', van Vadim Pak en 'the Hare' van Silviya Petrova.

Logo en mascotte Paralympische Spelen

 <STRONG>mascottes Paralymics</STRONG> mascottes Paralymics
De eerste Paralympische Zomerspelen werden in 1960 gehouden in Rome, de eerste editie van de Winterspelen in het Zweedse Örnsköldsvik in 1976.
 <STRONG>logo Paralympics Sochi</STRONG> logo Paralympics Sochi
In Sochi zal de competitie worden aangegaan in verschillende wintersporten: skiën, biathlon, langlaufen, snowboarden, sledge ijshockey en rolstoelcurling.
Tijdens de bovengenoemde televisieavond werden ook voor de Paralympische Winterspelen de mascottes uitgekozen: 'the Ray of Light' van Natalia Balashova en 'the Snowflake' van Anna Zhilinsky.

In het logo voor de Paralympische Spelen in Sochi zijn de vijf Olympische ringen vervangen door drie zogeheten 'agitos', halvemaanvormige symbooltjes in de kleuren rood, blauw en groen. Dat zijn de tinten die het meest voorkomen in alle landsvlaggen van de wereld. Het inmiddels alom gebruikte Paralympische symbool is in 2003 geïntroduceerd en werd voor het eerst toegepast in het logo van de Paralympische Spelen in Athene in 2004.

Lees verder

© 2014 - 2024 Kroezenier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Olympische Winterspelen Pyeongchang 2018  logo en mascotteOlympische Winterspelen Pyeongchang 2018 logo en mascotteDe 23e Olympische Spelen in Pyeongchang zijn in 2018 van 9 tot 25 februari 2018 en de 12e Paralympische Winterspelen van…
Olympische Winterspelen Sotsji  bijzondere feitenOlympische Winterspelen Sotsji bijzondere feitenRusland is trots op zijn Olympische Winterspelen die in de maand februari van 2014 in het land plaatsvonden. Het draait…
WK voetbal Brazilië 2014: logo en mascotteWK voetbal Brazilië 2014: logo en mascotteHet logo van het WK in Brazilië is een beeltenis van drie handen, die samen de World Cup vorm geven, de gouden bokaal di…
Olympische Winterspelen 2014 in SotsjiOlympische Winterspelen 2014 in SotsjiDe Olympische Winterspelen van 2014, officieel genaamd XXII Olympic Games, vinden plaats is de Russische stad Sotsji. De…

Na hoeveel dagen vorst kun je schaatsen?Na hoeveel dagen vorst kun je schaatsen?Er zijn veel sporten. Veel bekende sporten worden ook als hobby beoefend. In de winter is dat het schaatsen. Nederland w…
Nieuw in de sportschool? Starters schema + uitleg oefeningenNieuw in de sportschool? Starters schema + uitleg oefeningenWilt u wel in een sportschool beginnen met fitness en krachttraining maar heeft u geen idee waarmee te beginnen en waar…
Bronnen en referenties
  • http://www.interbrand.com/en/our-work/Sochi-2014.aspx
  • http://www.sochi2014.com
  • http://www.rusland2014.nl
  • http://nl.wikipedia.org/wiki
Kroezenier (91 artikelen)
Gepubliceerd: 06-01-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.