Olympische Spelen Londen, 2012: logo en mascotte London 2012

Olympische Spelen Londen, 2012: logo en mascotte London 2012 Vanaf 27 juli 2012 worden in Londen de 27ste Olympische Zomerspelen gehouden, voor de derde keer is de Britse hoofdstad de gastheer. Aansluitend zullen ook de Paralympische Spelen er plaats vinden. Londen heeft wereldberoemde sportaccommodaties als het Wembley-stadion en Wimbledon waar diverse wedstrijden en toernooien afgewerkt zullen worden. Het logo van de Spelen in het Verenigd Koninkrijk kreeg nogal wat kritiek te verduren. Alles over het beeldmerk en de mascotte van London 2012.

Olympische Spelen 2012 in Londen

In Londen worden van 27 juli tot en met 12 augustus 2012 de Olympische Zomerspelen gehouden, voor de derde keer in successie na 1908 en 1948. Voor de Olympische Spelen wordt in Londen een nieuw Olympisch stadion gebouwd, waar de openings- en sluitingsceremonie, maar ook de atletiekwedstrijden plaats vinden. het ligt in het Olympisch Park en heeft tijdens de Spelen een capaciteit van 80.000 zitplaatsen. Dat wil zeggen 25.000 in de permanente onderste ring en 55.000 in de bovenste ring, een lichtgewicht constructie van staal en beton. Na de Spelen kan het stadion terug gebracht worden tot een capaciteit van 25.000 zitplaatsen (door het afbreken van de bovenste ring) en gebruikt worden voor atletiek en andere sportieve, culturele en maatschappelijke evenementen.

Toewijzing Olympische Spelen en aanslag

Londen kreeg de Olympische Spelen op 6 juli 2005 toegewezen op het congres van het IOC in Singapore. Het Internationale Olympische Comité maakte toen de keuze uit vijf steden die zich kandidaat hadden gesteld: Parijs, New York, Madrid, Moskou en dus de Britse hoofdstad. Parijs was de gedoodverfde winnaar, maar kreeg uiteindelijk 21 stemmen, één minder dan Londen.
De vreugde over de toewijzing was overigens van korte duur, een dag later, op 7 juli pleegde Al Qaida de verwoestende aanslag op de metro in Londen.

Logo London 2012

Het logo voor de Spelen in Londen werd gepresenteerd op 4 juni 2007. Het is in vier verschillende kleurcombinaties (roze, blauw, groen en oranje) beschikbaar en bestaat uit vier geometrische vormen die het getal 2012 weergeven. In de "nul" staan de Olympische ringen, in de eerste "2" het woord "London". Het logo is ontwikkeld door het gerenommeerde ontwerpbureau Wolff Olins uit Londen, die er meer dan een jaar aan werkten.
IOC President Jacques Rogge was er lovend over: "This is a truly innovative brand logo that graphically captures the essence of the London 2012 Olympic Games - namely to inspire young people around the world through sport and the Olympic values."

Logo en epilepsie

De critici en het publiek waren negatief over het € 590.000,-- kostende logo.
The Sun legde op de voorpagina het verband met epilepsie, anderen spraken over een "frommellogo". Ken Livingstone, de burgemeester van Londen, verklaarde dat de ontwerpers van het logo geen salaris krijgen. "Ik betaal geen penny voor zo’n catastrofale fout".
Na de voorstelling werd er een petitie op internet opgestart om de intrekking van het "belachelijke logo" te eisen, die in korte tijd ondertekend werd door 30.000 mensen.

Kritiek Iran op logo en boycot

Begin maart 2011 kwam er kritiek vanuit Iran met een heel andere invalshoek dan de esthetische. Het islamitische regime van Iran kan zich niet vinden in het logo, dat ze als "racistisch" en "zionistisch" bestempelden. Ze lezen in het logo het woord "Zion", naar de Bijbelse berg Zion in Jerusalem. Daarnaast verwijst het, volgens het bewind, naar het zionisme, een stroming die de staat Israël steunt, in doorn in het oog van Iran.

Het Olympisch Comité van Iran zond een officiële brief aan voorzitter Rogge om te protesteren en riep andere islamitische landen op hetzelfde te doen. "Het lijdt geen twijfel dat deze kwestie behandeld moet worden door het IOC. Anders zullen een aantal landen niet aanwezig kunnen zijn op de Spelen. Zeker Iran niet, want ons land voert waarden en principes hoog in het vaandel", stond o.a. te lezen in de brief.

Iraanse brief naar Rogge

Bahram Afsharzadeh, de secretaris-generaal van het Iraanse Olympisch Comité, heeft een officiële brief gestuurd naar IOC-voorzitter Jacques Rogge om te protesteren tegen het logo. Afsharzadeh maant in de brief ook andere islamitische landen aan om zich te kanten tegen het racistische logo. "Het lijdt geen twijfel dat deze kwestie moet behandeld worden door het IOC. Anders zullen een aantal landen niet aanwezig kunnen zijn op de Spelen. Zeker Iran niet, want ons land voert waarden en principes hoog in het vaandel", staat te lezen in de brief.

Mascotte London 2012: Wenlock en Mandeville

Op 21 mei 2010 werden de mascottes van de Spelen in Londen gepresenteerd: Wenlock en Mandeville. Die namen zijn afgeleiden van de plaatsen Much Wenlock (waar Baron Pierre de Coubertin zijn inspiratie vond voor het organiseren van de moderne Olympische Spelen) en Stoke Mandeville (waar de Paralympics zijn ontstaan).
Wenlock is de mascotte voor de Olympische Spelen, Mandeville voor de Paralympics. De mascottefiguren lijken op stripfiguren, beiden voorzien van maar één oog, die vooral de kinderen moeten aanspreken en stimuleren om te gaan sporten. Kinderboekenschrijver Michael Morpurgo heeft het verhaal bedacht voor een animatieserie over de twee, die te bekijken is op YouTube.
De Britse pers was net als bij de presentatie van het logo zeer kritisch gestemd over deze mascottes. Zo vonden veel Britten de Wenlock er qua vorm uitzien als een merkwaardige penis en Mandeville, zo vonden ze, leek alsof hij in zijn broek had geplast, met het oog op zijn grote blauwe vlak onder zijn buik.

Logo Paralympische Spelen Londen

Enkele weken na de Olympische Spelen vinden in Londen de Paralympics plaats, van 29 augustus tot en met 9 september 2012. Het logo voor dit evenement heeft het bekende basislogo, met toevoeging van de woorden "Paralympic Games" in de "twee" en enkele andere graphics.

Lees verder

© 2011 - 2024 Kroezenier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Olympische Spelen in Londen – Marit BouwmeesterOlympische Spelen in Londen – Marit BouwmeesterMarit Bouwmeester wint in Londen tijdens de Olympische Zomerspelen in 2012 de zilveren medaille met het zeilen in de Las…
De Olympische Spelen en een overzicht tot en met 2028De Olympische Spelen en een overzicht tot en met 2028De geschiedenis van de Olympische Spelen begint eeuwen geleden in het oude Griekenland. Meer dan 1500 jaar zijn er geen…
Olympische Spelen 2012 – Dorian van RijsselbergheOlympische Spelen 2012 – Dorian van RijsselbergheTesselaar Dorian van Rijsselberghe is Olympisch kampioen windsurfen. Tijdens de Spelen die in 2012 door Londen worden ge…

Stress bij het leveren van prestaties & hoe te verhelpenStress bij het leveren van prestaties & hoe te verhelpenStress en spanning kunnen je prestaties positief beïnvloeden. Door te veel stress en angst zullen de prestaties juist te…
Veiligheid bij het paardrijdenPaardrijden is een heerlijke sport, maar het kan ook een gevaarlijke sport zijn. Je hebt te maken met vluchtdieren van a…
Bronnen en referenties
  • www.molblog.nl
  • www.demorgen.be
  • www.olympischespelenlonden.nl
  • www.depers.nl
Kroezenier (91 artikelen)
Gepubliceerd: 19-06-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.