Tips voor veilig schaatsen

Tips voor veilig schaatsen Veel mensen zijn roekeloos als het om schaatsen op natuurijs gaat. Ze stappen op te dun ijs, gaan ergens naartoe in hun eentje of houden er geen rekening mee dat er onderweg iets kan gebeuren. Veilig schaatsen betekent niet dat schaatsen minder leuk is. Het betekent wel minder risico’s nemen en soms het verschil tussen leven en dood.

Ga nooit alleen schaatsen op natuurijs

Ga nooit alleen natuurijs op. Gebeurt er dan wat en dat kan van alles zijn variërend van door het ijs zakken tot een breuk oplopen, dan is er geen hulp nabij. Laat het thuisfront ook altijd weten waar je gaat schaatsen zodat ze weten waar je bent.

Hoe is de situatie ter plekke?

Laat je voorlichten over de situatie van het natuurijs waar je op wilt gaan schaatsen. IJs is overal anders, omdat er in Nederland enorme temperatuurverschillen kunnen zijn en het verschil tussen een besneeuwde en een onbesneeuwde ijsvlakte groot is. Let op ijsalerts en vraag andere schaatsers naar de toestand van het ijs.

Altijd meenemen

Wat een schaatser altijd bij zich moet hebben als hij gaat schaatsen is het volgende:
 1. Touw – om mensen uit een wrak te kunnen trekken
 2. Een ijspriem – hiermee kun je de dikte van het ijs meten
 3. Een ijsstok – ook met een ijsstok kun je de dikte van het ijs meten
 4. Een fluitje – Met een fluitje kun je mensen waarschuwen dat er iets met je aan de hand is.

Neem eerste hulp zaken mee

Neem een aantal zaken mee als je gaat schaatsen die er voor kunnen zorgen dat je ook in extreme omstandigheden gezond blijft. Dit zijn naast pleisters en verband ook isolatiefolder. Daarmee kun je voorkomen dat je aan onderkoelingsverschijnselen gaat lijden.

Doe de juiste kleren aan

Om onderkoeling te voorkomen is het van groot belang om de juiste kleding te dragen bij het schaatsen. Draag bij harde wind en lage temperaturen winddichte kleding, een bivakmuts en een skibril om te voorkomen dat je ogen bevriezen. Smeer daarnaast watervrije (belangrijk) vaseline op je gezicht.

Doe iets op je hoofd

Een klap op het ijs kan hard aankomen. Draag daarom iets op je hoofd. Een fietshelm, een skihelm of een smartcap voortkomt dat je beschadigingen oploopt.

Scherpe schaatsen en goede schoenen

Een belangrijke voorwaarde voor een goede schaatstocht is wel dat je de juiste schaatsen onder hebt. Allereerst moeten ze passen, want anders krijg je blaren, koude voeten of pijn. Zorg er verder voor dat je schaatsen goed geslepen zijn. Dan heb je meer grip op het ijs en daardoor val je dus veel minder snel.

Mobiel en reserve kleding meenemen

Neem een mobiele telefoon mee voor het geval dat je in de problemen komt. Neem ook reservekleding mee voor het geval je door het ijs gaat en je droge kleding nodig hebt.

Schaats alleen mee aan tochten die zijn goedgekeurd

Doe alleen maar mee aan een schaatstocht als die is goedgekeurd. IJsclubs van de KNSB organiseren alleen tochten als ze weten dat het veilig is. Ervaringen in het verleden hebben aangetoond dat op tochten die niet waren goedgekeurd mensen door het ijs zakten.

Let op hoe het ijs er uit ziet

Houd altijd goed in de gaten hoe het ijs er uit ziet waar je op wilt schaatsen. Kleurveranderingen, randen en scheuren zeggen veel. Zo zijn aangevroren randen die geelwit van kleur zijn vaak ijswakken. Zelfs als het hard vriest kunnen die nog open blijven, dus wees daar alert op. Ook scheuren zeggen veel en kunnen zorgen voor lelijke valpartijen.

Pas op andere schaatsers en objecten

Een botsing met een andere schaatser of een obstakel is soms zo maar gebeurd. Pas dus op voor:
 • Bruggen
 • Vogels
 • Riet
 • Waterplanten
 • Overhangende takken

Rijd niet te dicht op andere schaatsers

Wie te dicht op andere rijders schaatst, kan soms zo maar op zijn voorganger botsen. Als een voorganger valt, is het leed soms helemaal niet te overzien, want schaatsen zijn scherp en snijden snel door het mensenlichaam.

Lozingsplekken zijn soms gevaarlijk

Op plekken waar waterwegen elkaar kruisen, bij vaargeulen en wat loosplaatsen van fabrieken kan vervuild of warm water worden geloosd. Daardoor kan het ijs veel dunner zijn.

Kistwerken zijn gevaarlijk

Kistwerk is ijs dat is opgekruid en vervolgens vastgevroren. Het is een mooi gezicht, maar kan leiden tot gevaar.

Pas op bij mist

Bij mist is het belangrijk om nog veel voorzichtiger te zijn. Schaats dan minder hard of ga van het ijs af, want zonder goed zicht kun je ook het ijs niet goed zien en zie je wakken dus ook niet.

Nooit in het donker schaatsen

In het donker schaatsen is echt levensgevaarlijk, want dan zie je echt helemaal niets. Slecht ijs of wakken zijn dan helemaal niet te zien, bovendien zijn er dan vaak helemaal geen mensen in de buurt. Schaats dus niet in het donker.

Ben je erg vermoeid stop dan

Natuurlijk is het leuk om een tocht of een bepaalde route uit te rijden. Maar ben je erg moe en kunnen je benen je nog amper dragen, stap dan van het ijs. Wie vermoeid is, heeft veel meer kans op valpartijen en is vaak niet meer alert op gevaarlijke situaties.
© 2013 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veilig schaatsen op natuurijsVeilig schaatsen op natuurijsNederland noemt zich een echt schaatsland. Grotendeels komt dit door de goede prestaties van onze schaatsers en schaatss…
Een schaatstocht organiseren: een draaiboek is onmisbaarEen schaatstocht organiseren: een draaiboek is onmisbaarVroeger werden er overal en nergens schaatstochten georganiseerd. Kortebaan tochten, maar ook toertochten. Zo uit de los…
Mooiste klassieke toertochten op natuurijs per provincieMooiste klassieke toertochten op natuurijs per provincieVorige winter was er eindelijk weer eentje waarin we de ijzers konden onderbinden voor prachtige toertochten op natuurij…
Bekende schaatstoertochten op natuurijs van A tot ZBekende schaatstoertochten op natuurijs van A tot ZNatuurijs in Nederland: er ontstaat onrust in de schaatsliefhebber, want de schaatstoertochten kunnen worden gereden. To…
30 Day Shred: Een maand lang trainen30 Day Shred is een programma van Jillian Michaels, die ook wel bekend is van 'The Biggest Loser' en 'Losing it with Jil…
Bronnen en referenties
 • Leeuwarder Courant
 • Friescha Dagblad
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 24-01-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.