De workout in huis

De workout in huis De workout in de sportschool is voor de meeste mensen wel bekend en toch is er ook een grote groep mensen die het massale van de sportschool niet zien zitten. En als er geen kleine sportschool in de buurt is, wordt dat toch lastig. Maar het kan een kostenkwestie zijn, je kunt niet altijd in andermans portemonnee kijken. Als je echter van de thuissituatie uitgaat, zijn er ook tal van mogelijkheden.

Basis

Als de basis de thuissituatie is en daarmee bedoelen we in en om het huis, dan zijn er tal van mogelijkheden. Zaken waar we vaak niet eens bij stil staan. Maar behalve de tuin (of andere buiten omgeving), kan de slaapkamer, de keuken en de huiskamer prima als basis fungeren. Een basis en dat is … let altijd op je ademhaling en focus je er desnoods in het begin op. Een goede ademhaling is het begin van iedere goede workout.

Hardlopen

Het is en blijft toch iets wat iedereen met een normale fysieke gesteld kan en wat het gemakkelijkste is te doen. Maar wat nu als de buitensituatie niet geschikt is om een stuk te gaan rennen. Behalve een loopband in huis, kan je de loopbeweging op de plaats ook heel eenvoudig nabootsen. Desgewenst gemakkelijk voor de televisie enkele minuten in dribbel lopen op de plaats. Voer je tempo desgewenst op, maar zorg dat je de minuten bijhoudt. Zo bouw je langzaam op van een vijftal minuten tot een half uur. De kans op blessures is ook beduidend minder.

Oefeningen voor de armen, de buik, de benen

Tussen het lopen door of na het lopen is het ook goed om wat oefeningen te doen voor de lenigheid van je lichaam. Ga rechtop staan en draai met de schouders, de benen op heuphoogte, liggende “achtjes”. Er worden op deze manier verschillende spiergroepen aangeboord. Maar je mag ook de armen laten zwieren voor het lichaam kruisend en achter het lichaam de handen elkaar aantikkend.

Lekker strekken door je armen hangend naast je lichaam langzaam omhoog te brengen en laat de handen elkaar boven je hoofd, zo hoog mogelijk, aantikken. Rek jezelf als het ware op en voel je lichaam groter worden. Eventueel even op de tenen gaan staan om jezelf zo lang mogelijk te maken. Breng je armen weer terug in de begin situatie en herhaal. Ga zitten met de benen recht vooruit gestrekt. Probeer nu met de vingertoppen de tenen te raken, maar zorg dat de benen gestrekt blijven. Heel voorzicht beginnen en je zult merken dat je steeds verder komt. Heb je een maatje, zorg dan dat die helpt de benen gestrekt te houden.

Voor de buikspieren
Ga liggen, plaats de armen plat op de buik en zorg dat je met je buikspieren je bovenlichaam in rechtopstaande positie brengt. Ga weer terug in de ligstand en herhaal. Vervolgens de benen gestrekt en bij elkaar omhoog halen en zover mogelijk naar rechts naast je lichaam gaan (probeer de grond aan te tikken met je tenen), terugbrengen naar gestrekte ligsituatie en nu naar links brengen. Wissel af en voer ook deze oefening na verloop van tijd op.

Voor de armspieren
Ga aan de zijkant van het bed op de grond zitten en zet je armen op de rand van het bed. Probeer nu jezelf omhoog te drukken op je armspieren. Haal je het niet, ga je rustig terug en je zult zien dat het na verloop van zijn haalbaar is. Pak een stoel en zet je handen op de zitting en ga zover als mogelijk met je voeten naar achter (zorg dat je lichaam gestrekt blijft). Buig door je armen en strek ze vervolgens weer. Herhaal dit enkele keren.

Krachttraining
Om je spieren verder te optimaliseren is het goed om te kijken wat je in het keukenkastje hebt staan. Literflessen (bij voorkeur meer dan 1 liter) met een handvat zijn handig voor de grip. Pak de flessen vast en laat de armen langs het lichaam hangen. Brengen de armen met de flessen in de handen en het lichaam in rechte staande positie nu omhoog. Eerst recht voor je uit en daarna aan de zijkanten van je lichaam. Breng de armhouding weer terug langs je lichaam en herhaal. Bouw ook deze oefening rustig op.

Touwtje springen

Hoe kinderlijk het ook klinkt, touwtje springen is goed voor je. Dus leent de thuissituatie (mag ook buiten) zich voor touwtje springen, pas het dan in het schema. Gewoon een minuut of vijf springen.

Traplopen

Loop de trap in een aardig tempo enkele keren op en weer af. Meer is het niet, maar bouw ook het aantal keren dat je op en af loopt zorgvuldig op en wissel het bijvoorbeeld af met een andere oefening.

Conclusie

Slechts enkele van de vele oefeningen die je in en om het huis kunt doen. De thuissituatie leent zich net zo goed voor een stevige workout als de sportschool. Het gaat alleen om de discipline die je op moet brengen en het bijhouden van de oefeningen. Doe het samen en je hebt ook nog de stimulans naar elkaar toe. Lage kosten en zeker zoveel lol!
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klaar voor de zomer; 4 minuten workoutNog even en de zomer is weer een feit. Sommigen onder ons zijn alweer een tijd bezig om de overtollige pondjes eraf te w…
Mogelijkheden om gratis te sportenMogelijkheden om gratis te sportenBij sporten denken veel mensen aan betaald sporten, zoals in een sportschool of een zwembad. Een veel genoemd excuus om…
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Sport-bh tijdens het hardlopenSport-bh tijdens het hardlopenIedere vrouw die sport of hardloopt, kan niet zonder een goede sport-bh. Een goede sport-bh biedt voldoende steun en ond…

Schaatsen slijpenSchaatsen op botte schaatsen gaat erg moeilijk en is vooral redelijk frustrerend. Of u nu op kunstschaatsen, ijshockeysc…
Mooiste klassieke toertochten op natuurijs per provincieMooiste klassieke toertochten op natuurijs per provincieVorige winter was er eindelijk weer eentje waarin we de ijzers konden onderbinden voor prachtige toertochten op natuurij…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 13-02-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.