Schaatsen slijpen
Schaatsen op botte schaatsen gaat erg moeilijk en is vooral redelijk frustrerend. Of u nu op kunstschaatsen, ijshockeyschaatsen of noren schaatst, uw schaatsen zullen regelmatig geslepen moeten worden. De verschillende soorten schaatsen worden op verschillende manieren geslepen. Noren kunnen redelijk eenvoudig zelf geslepen worden, terwijl dit voor ijshockeyschaatsen en kunstschaatsen wat lastiger is.
De ronding van het schaatsijzer
Alle schaatsijzers hebben een bepaalde ronding. Het ijzer is nooit helemaal waterpas, omdat dan de glijdweerstand veel groter zou zijn. Bij ijshockeyschaatsen en bij kunstschaatsen kun je deze ronding heel makkelijk zien, het ijzer loopt duidelijk in een boog. Ook noren worden echter geslepen met een ronding. Als men twee noren met de ijzers tegen elkaar aan houdt, dienen de boven- en onderkant wat van elkaar af te staan.
Hoe vaak dienen schaatsen geslepen te worden?
Hoe vaak schaatsen geslepen moeten worden, hangt uiteraard af van het type schaatser. Veel professionele schaatsers slijpen hun schaatsen na twee of drie trainingen. Mensen die wat minder fanatiek schaatsen kunnen hun schaatsen om de drie tot vijf keer laten slijpen. Hierbij scheelt het natuurlijk wel hoeveel er geschaatst is per keer. Enkele rondjes op de ijsbaan laten de schaatsen minder slijten dan een flinke toertocht op natuurijs. Sommige schaatsijzers slijten ook sneller dan anderen, dus het is zeker ook schaatsafhankelijk.
Laten slijpen
Veel sportwinkels die schaatsen verkopen, kunnen ook schaatsen slijpen. Vraag dit echter van tevoren na en vermeld ook om welk type schaatsen het gaat. Veel winkels slijpen bijvoorbeeld alleen kunstschaatsen of ijshockeyschaatsen. Ook fietsenmakers en gereedschapwinkels slijpen in sommige gevallen schaatsen. Bij de wat grotere ijsbanen is vaak een schaatsenwinkel of –verhuurpunt te vinden, waar het slijpen van schaatsen ook tot de mogelijkheden behoort. Niet alle slijpers letten op de ronding van de schaatsen, vaak moet hier speciaal om gevraagd worden. In veel gevallen is het slijpen met ronding duurder dan het slijpen zonder. Het is verstandig om de ronding minstens één keer per seizoen te laten controleren en eventueel bij te laten stellen. Het laten slijpen van schaatsen kost meestal tussen de 5 en 10 euro indien er niet specifiek op de ronding gelet wordt.
Zelf uw schaatsen slijpen
Veel eigenaars van noren slijpen hun schaatsen zelf. Dit bespaart niet alleen vele ritjes naar de slijper, maar ook geld. Er zijn veel soorten slijptafels te koop, waar de schaatsen eenvoudig in geklemd kunnen worden. De modellen variëren van simpel tot luxe en hebben uiteraard verschillende prijskaartjes. De meest eenvoudige modellen kosten enkele tientallen euro’s, terwijl de meer luxe modellen tussen de 100 en 200 euro kosten. Naast een slijptafel is er ook een slijpsteen en een braamsteentje nodig.
Hoe moet dat slijpen dan precies?
De schaatsen worden met de ijzers naar boven naast elkaar in de slijptafel geklemd. Het is belangrijk dat de ijzers precies op dezelfde hoogte zitten, de meeste tafels hebben hier hoogteaanslagen voor. Als de ijzers goed vast zitten moet u met de grove kant van de slijpsteen schuin over de ijzers heen bewegen. U begint linksonder en slijpt naar rechtsboven en vervolgens begint u weer rechtsonder en slijpt u naar linksboven. Zorg dat u een gelijkmatige druk op de ijzers uitoefent. Hierdoor blijft de ronding van uw schaats langer in stand. Controleer af en toe of er al bramen zijn ontstaan aan de zijkanten van de ijzers. Indien dit het geval is gaat u eerst met de gladde kant van de slijpsteen uw ijzers polijsten. Dit doet u door de steen recht, van voor naar achter, over de ijzers te bewegen, en dus niet schuin zoals bij het grove slijpen. Daarna verwijdert u de bramen door met het braamsteentje over de zijkant van het ijzer te bewegen. U kunt de scherpte van uw ijzers controleren door met uw nagel langs het ijzer te gaan. Indien er wat nagel achterblijft op het ijzer is de schaats scherp. Controleer de scherpte langs het hele ijzer en niet alleen op één plek.
© 2012 - 2024 Ilsemarietje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke soorten schaatsen?Welke schaatsen moet je kopen? Welke soort schaatsen is het meest geschikt? Dit artikel biedt een overzicht van de versc…
Wat voor sporter ben jij?Veel mensen die aan hun conditie willen werken of af willen vallen, gaan hardlopen. Dit leidt nogal eens tot frustraties…
De workout in huisDe workout in de sportschool is voor de meeste mensen wel bekend en toch is er ook een grote groep mensen die het massal…