Welke soorten schaatsen?

Welke schaatsen moet je kopen? Welke soort schaatsen is het meest geschikt? Dit artikel biedt een overzicht van de verschillende soorten schaatsen voor zowel beginners als gevorderden.

IJshockeyschaatsen

De schoen van de ijshockeyschaats is erop gebouwd op klappen te verduren. Ze hebben dan ook een harde neus. Meestal is er een vetersluiting. Het materiaal van de schoen is vaak leer of nylon. De ijzers zijn kort en rond, aangezien snelheid en wendbaarheid van groot belang is in de ijshockeysport.

IJshockeyschaatsen zijn te koop met verschillende soorten schoenen:
  • Hardstaal (betere bescherming van de enkels)
  • Polyester
  • Combinatie van hardstaal en polyester (semi-softboots)

Kunstschaatsen

Kunstschaatsen lijken qua uiterlijk op ijshockeyschaatsen. Zoals de naam al zegt, zijn ze geschikt voor kunstschaatsen: het maken van korte bochtjes, pirouettes, sprongen en dergelijke. Ze zijn in leer verkrijgbaar, maar ook met een hardstalen schoen of een combinatie van hardstaal en polyester.

Lage noren

Lage noren zijn geschikte schaatsen voor beginners, maar ook voor gevorderden. Er is een kleine afstand tussen de schoen en het ijzer. De lage Noor biedt daardoor meer stabiliteit tijdens het schaatsen. De schaatsen zijn verkrijgbaar in leer, hardstaal en semi-softboots. Zowel lage noren hoge noren zijn geschikt voor het schaatsen van lange afstanden.

Hoge noren

Hoge noren zijn geschikt voor ervaren schaatsers en worden vaak gebruikt door wedstrijdrijders.

Klapschaatsen

Veel gevorderde schaatsers rijden op klapschaatsen. Tijdens de afzet van de schaatsbeweging komt de hiel los van de schaatsijzers: daarom worden deze schaatsen ook “klapschaatsen” genoemd. Het wordt aangeraden om pas klapschaatsen te kopen als je de techniek goed beheerst.

Combinoren

De combinoor is een combinatie tussen een skischoen en een Noor, daarom biedt hij stabiliteit aan de enkelspieren en is geschikt voor mensen met zwakke enkels. De Combi Noor wordt veel gedragen door beginnende schaatsers en mensen met zwakke enkelspieren of een slechte balans.

Schaatsen voor kinderen

  • Kinderen t/m 4 jaar: glij-ijzers met vier ijzertjes.
  • Kinderen tot 10 jaar: houtjes, die onder laarzen of stevige schoenen kunnen worden gegespt.Verder zijn er de zogenaamde “easy gliders” die van kunststof zijn in plaats van hout.

Welke schaatsen voor beginners?

Samengevat zijn de volgende soorten schaatsen geschikt voor beginners:
  • Combinoren (comfortnoren), vanwege de stevigheid die de schoen biedt.
  • Lage noren
© 2010 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schaatsen slijpenSchaatsen op botte schaatsen gaat erg moeilijk en is vooral redelijk frustrerend. Of u nu op kunstschaatsen, ijshockeysc…
Schaatsen kopenSchaatsen kopenBen je al aangestoken door het winterweer of de komende Olympische Winterspelen in Vancouver en heb je ook zin gekregen…
Schaatsen, welke soorten zijn er zoal te koopAls u of uw kinderen willen gaan schaatsen, staat u voor de keuze, welke schaatsen voor u het beste geschikt zijn. Hiero…
Schaatsen, door Marian LugtenbergrecensieSchaatsen, door Marian LugtenbergDit boek gaat over schaatsen. Skeeleren doe je in de zomer, het lijkt een beetje op schaatsen. Als het kouder wordt en h…

Kustmarathon, de zwaarste marathon van NederlandKustmarathon, de zwaarste marathon van NederlandDe Kustmarathon Zeeland, ook wel bekend als de Marathon Zeeland is naast de mooiste marathon ook veruit de zwaarste mara…
Een schaatstocht organiseren: een draaiboek is onmisbaarEen schaatstocht organiseren: een draaiboek is onmisbaarVroeger werden er overal en nergens schaatstochten georganiseerd. Kortebaan tochten, maar ook toertochten. Zo uit de los…
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 21-12-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.