Schaatsen kopen

Schaatsen kopen Ben je al aangestoken door het winterweer of de komende Olympische Winterspelen in Vancouver en heb je ook zin gekregen om te schaatsen? Heerlijk in de frisse lucht bewegen en je daarna warmen met een lekker drankje; dat kan op vele locaties in Nederland. Wanneer je geen schaatsen hebt, bieden vele schaatsbanen de mogelijkheid om ze te huren, maar misschien wordt het wel eens tijd om je eigen schaatsen te kopen.

Waar kun je zoal schaatsen kopen?

Voor schaatsen kun je in het winterseizoen bij vele verkooppunten terecht, zoals bij:
 • Sportzaken
 • Warenhuizen
 • Wintersportwinkels
 • Internetshops.
Buiten het winterseizoen worden schaatsen alleen in gespecialiseerde winkels verkocht. Wanneer je op zoek bent naar goedkope schaatsen, dan is het een goede tip om ze aan het einde van het winterseizoen in de uitverkoop aan te schaffen. Je hoeft ze dan niet in de kast te zetten tot de volgende winter, want je kunt ze ook al direct op een kunstijsbaan gebruiken!

Kiezen van een soort schaatsen

Zoals alle producten zijn schaatsen ook in een aantal soorten verkrijgbaar. Een grove indeling in categorieën, die voor de recreatieve schaatser afdoende is, is de volgende:
 • Kunstschaatsen; dit is een veel verkochte schaats waarmee je heerlijk over het ijs kunt glijden en pirouettes mee kunt draaien.
 • Noren c.q. viking schaatsen; deze lenen zich met name voor de langere afstanden en ook op het natuurijs komen deze perfect tot hun recht.
 • IJshockey schaatsen; met ijshockeyschaatsen kun je prima sprintjes trekken op het ijs, maar ook wanneer je lekker sportief op het ijs bezig wilt zijn met een puck, dan is de ijshockeyschaats onontbeerlijk.
 • Kinderschaatsen; voor kinderen zijn ook alle beschikbare soorten schaatsen verkrijgbaar, maar daarnaast kun je ook nog altijd de traditionele glij-ijzers kopen. Oriënteer je ook op de kunstschaatsen voor kinderen die verstelbaar zijn en daardoor enkele schoenmaten overlappen, waardoor je niet jaarlijks nieuwe schaatsen hoeft te kopen.

De prijs van schaatsen

Schaatsen zijn verkrijgbaar in alle mogelijke prijsklassen. Wanneer je af en toe eens lekker wilt schaatsen, dan zul je op zoek gaan naar schaatsen in de populaire prijsklasse van ongeveer 30 tot 90 euro. De standaard verkoopprijzen kunnen dus nogal variëren, maar zeggen ook wat over de kwaliteit, de duurzaamheid en het gebruikte materiaal.

Het materiaal van schaatsen

Het materiaal waarvan de schaatsen zijn gemaakt, speelt een belangrijke rol bij het draagcomfort. Leder heeft andere eigenschappen dan canvas en dit heeft weer andere eigenschappen dan PU. Let met name op eigenschappen zoals waterafstotendheid en of het materiaal ook ademt. Kijk ook naar de afwerking van de vetersluiting of klittenbandsluiting en de kwaliteit van het materiaal wat hiervoor gebruikt is. Uitgescheurde veterlusjes zorgen er namelijk voor dat je schaats echt niet lekker meer zit. Ook voor wat betreft het onderstel van de schaatsen kunnen er verschillende materialen worden gebruikt, die ieder hun specifieke eigenschappen en duurzaamheid kennen.

De pasvorm van schaatsen

Daarnaast is natuurlijk de pasvorm ook van groot belang. Kies een schaats die qua breedte van de schoen bij jouw voet past. Heb je een te smalle of brede schaats, dan zul je in beide gevallen heel snel blaren kunnen oplopen, die in veel gevallen een voortijdig einde van je schaatspret zullen betekenen. In de populaire prijsklasse zijn schaatsen meestal niet in breedtematen verkrijgbaar, dus zoek naar dat merk en dat model dat goed bij je voet past. Let er ook op of de schoen van de schaats aan de bovenrand een polstering heeft, want dit is voor veel mensen erg comfortabel.

Goedkope gebruikte schaatsen kopen

Wanneer je niet al te veel geld wilt uitgeven aan je schaatsen, dan is het ook een optie om voor tweedehands schaatsen te kiezen. Het is dan wel van belang dat deze nog in goede staat zijn, dus zowel het schoengedeelte als de ijzers moeten nog goed zijn, want anders heb je er niets aan.

Schaatsen kopen via het internet

Schaatsen zijn volop verkrijgbaar via internet. Een voordeel van kopen via internet is dat je in heel korte tijd het complete aanbod kunt bekijken en op basis daarvan je keuze kunt maken. Enkele andere aandachtspunten bij het kopen via internet zijn:
 • Ook kun je gemakkelijk specificaties en prijzen van schaatsen vergelijken, zodat je je favoriete schaatsen zo goedkoop mogelijk kunt kopen.
 • Let altijd op de verzendkosten, soms zijn deze gratis, en soms moet je voor het verzenden betalen (meestal is dit een bedrag tussen de 4,95 en 6,95 euro).
 • Check ook voordat je definitief je bestelling doorgeeft, of de door jou gekozen schaatsen wel voorradig zijn en hoe snel en wanneer er geleverd wordt. Vaak wordt er ook om de reden van gemak en snelheid gekozen voor het kopen via internet, dus dan valt het tegen als deze wens niet uitkomt!
 • Een nadeel van het kopen via internet waarmee je rekening moet houden, is dat je niet vooraf kunt passen. Je loopt dus altijd het risico dat je schaatsen niet passen. Check daarom ook voordat je definitief koopt hoe het retourbeleid is, zodat je niet met schaatsen wordt opgescheept die je niet passen of met hoge retourkosten.
© 2010 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke soorten schaatsen?Welke schaatsen moet je kopen? Welke soort schaatsen is het meest geschikt? Dit artikel biedt een overzicht van de versc…
Schaatsen slijpenSchaatsen op botte schaatsen gaat erg moeilijk en is vooral redelijk frustrerend. Of u nu op kunstschaatsen, ijshockeysc…
Leren schaatsenLeren schaatsenLeren schaatsen kan lastig zijn voor iemand die nog nooit geschaatst heeft. Het gladde ijs zorgt dikwijls voor spectacul…
Schaatsen, door Marian LugtenbergrecensieSchaatsen, door Marian LugtenbergDit boek gaat over schaatsen. Skeeleren doe je in de zomer, het lijkt een beetje op schaatsen. Als het kouder wordt en h…

Supplementen zin en onzinSupplementen zin en onzinSporters geloven graag in een pilletje die de sportprestatie bevordert. Er is een hoop op de markt, maar wat werkt er nu…
De Elfstedentocht van 1963Op 18 januari 1963 vond de twaalfde Elfstedentocht plaats. Dat was de ergste Elfstedentocht uit de gehele geschiedenis.…
Bronnen en referenties
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.