Leren schaatsen

Leren schaatsen Leren schaatsen kan lastig zijn voor iemand die nog nooit geschaatst heeft. Het gladde ijs zorgt dikwijls voor spectaculaire vallen en blauwe plekken. Maar met wat oefenen, geduld en de juiste techniek kan je na een tijdje je volledig amuseren op dit bevroren water.

Schaatsen kopen

Goede schaatsen zijn zeer belangrijk, niet alleen voor beginnende schaatsers maar voor iedereen. Je voeten moeten goed zitten in de schaatsen zonder dat ze gaan knellen maar ook niet te los. Schaatsen gemaakt van echt schoeisel (kunstschaatsen) zijn beter dan de plastieken schaatsen (hockey schaatsen) om te leren schaatsen omdat je meer gevoel gaat krijgen met je schaatsen tot het ijs. Je schaatsen zijn best altijd een halve maat kleiner dan de maat van je schoenen.

Leren lopen op schaatsen

Wanneer je het ijs op gaat ga je eerst proberen te stappen met je schaatsen. Langs de schaatsbanen heb je meestal een rand waaraan je jezelf kan vasthouden en zodoende kan voortbewegen. Zo leer je meer het gevoel te krijgen op het ijs en help je jezelf om meer te ontspannen. Wanneer je te gespannen bent kan je je niet concentreren en gaat het je zeker niet helpen. Het geeft niet als je af en toe eens valt, zelfs de beste schaatsers vallen wel eens, je moet gewoon opstaan en blijven proberen.

Leren schaatsen

Wanneer je het gevoel voor het ijs verkregen hebt ga je beginnen met het links-rechts-linkse schaatsstijl. Je zal best een paar keer vallen maar met vallen en opstaan leert men het schaatsen onder de knie te krijgen.
 1. Buig je knieën en leun op je linkervoet terwijl je je rechterschaats naar buiten en terug op het ijs brengt. Met je linkerschaats glijd je nu vooruit.
 2. Buig je knieën en leun op je rechtervoet terwijl je je linkerschaats naar buiten en terug op het ijs brengt.
 3. Blijf dit herhalen zodat je soepeltjes over het ijs gaat beginnen te glijden.
 4. Om te stoppen, buig je je knieën lichtjes naar binnen om vervolgens uit te duwen met één of beide voeten horizontaal te zetten. Lukt dit niet zo goed, dan laat je jezelf gewoon verderglijden zodat je vanzelf op stilstand komt.

Schaatsbanen in Nederland

De meeste schaatsbanen in Nederland zullen geopend zijn van half oktober tot half maart. Sommigen zijn maar enkele weken open. Om zeker te weten als de schaatsbaan in je buurt open is bel je best eens op voorhand of kijk je op de website van de betreffende schaatsbaan.

 • Alkmaar: (IJsbaan De Meent) Terborchlaan 301, 1816 MH, Alkmaar
 • Amsterdam: (Jaap Edenbaan) Radioweg 64, 1098 NJ, Amsterdam
 • Apeldoorn: (Omnisport Schaats- en Skeelerbaan) De Voorwaarts 55, 7321 MA, Apeldoorn
 • Assen: (IJsbaan De Bonte Wever) Stadsbroek 17, 9405 BK, Assen
 • Biddinghuizen: (FlevOnice) Strandgaperweg 20, 8256 PZ, Biddinghuizen
 • Breda: (Kunstijsbaan Breda) Terheijdenseweg 506, 4826AB Breda
 • Deventer: (Kunstijsbaan De Scheg) Piet van Donkplein 1, 7422 LW, Deventer
 • Dordrecht: (Drechtstedenhal) Karel Lotsyweg 7, 3318 AL Dordrecht
 • Eindhoven: (IJssportcentrum Eindhoven) Antoon Coolenlaan 3, 5644 RX Eindhoven
 • Enschede (IJsbaan Twente) Colosseum 90, 7521 PT, Enschede
 • Etten-leur: (Sportcentrum De Banakker) Frederik van Eedenstraat 23-25, 4873 AW Etten-Leur
 • Groningen: (Sportcentrum Kardinge) Kardingerplein 1, 9735 AA, Groningen
 • Haarlem: (IJsbaan Haarlem) IJsbaanlaan 2, 2024 AV, Haarlem
 • Heerenveen: (Thialf) Pim Mulierlaan 1, 8443 DA, Heerenveen
 • 's-Hertogenbosch: (Arctic Harbor Sportiom) Victorialaan 10, 5213 JE ís-Hertogenbosch
 • Hoorn: (IJsbaan de Westfries) Westfriese Parkweg 5, 1625 MA, Hoorn
 • Leeuwenarden: (IJshal Leeuwarden) Heliconweg 42c, 8913 ET, Leeuwarden
 • Leidschendam: (Schaatsbaan IceParadise) Weigelia 40, 2262 AB, Leidschendam
 • Nijmegem: (Schaatsbaan Triavium) Van Rosenburgweg 2, 6537 TM Nijmegen
 • Tilburg: (Ireen Wüst IJsbaan) Curlingstraat 15, 5022 DZ Tilburg
 • Utrecht: (Vechtsebanen) Mississippidreef 151, 3565 CE, Utrecht
 • Zoetermeer: (Silverdome Zoetermeer) Van der Hagenstraat 20, 2722 NT, Zoetermeer
© 2011 - 2024 Krisdeprest, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schaatsen kopenSchaatsen kopenBen je al aangestoken door het winterweer of de komende Olympische Winterspelen in Vancouver en heb je ook zin gekregen…
Welke soorten schaatsen?Welke schaatsen moet je kopen? Welke soort schaatsen is het meest geschikt? Dit artikel biedt een overzicht van de versc…
Schaatsen, door Marian LugtenbergrecensieSchaatsen, door Marian LugtenbergDit boek gaat over schaatsen. Skeeleren doe je in de zomer, het lijkt een beetje op schaatsen. Als het kouder wordt en h…
Na hoeveel dagen vorst kun je schaatsen?Na hoeveel dagen vorst kun je schaatsen?Er zijn veel sporten. Veel bekende sporten worden ook als hobby beoefend. In de winter is dat het schaatsen. Nederland w…

Hardlopen in het donkerHardlopen in het donker is voor veel hardlopers gedurende de herfst- en wintermaanden onvermijdelijk. Overdag heb je gee…
Alpe d'HuZes, fietsen tegen kanker op de Alpe d'HuezAlpe d'HuZes, fietsen tegen kanker op de Alpe d'HuezAlpe d'HuZes is een groot opgezet wielerevenement waarvan de opbrengsten volledig ten bate komen van de KWF Kankerbestri…
Bronnen en referenties
 • www.dagjeweg.nl
Krisdeprest (143 artikelen)
Gepubliceerd: 17-10-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.