10 technische tips voor schaatsen en onderhoud

Als er een vorstperiode in het vooruitzicht ligt krijgen schaatsliefhebbers vaak weer de kriebels en worden de schaatsen uit het vet gehaald. Het is verstandig om ze nog even een goede onderhoudsbeurt te geven voordat u het ijs opgaat.

Algemeen

Zonder een goed paar goede schaatsen gaat het schaatsen niet makkelijk. Het is daarom belangrijk om aandacht te besteden aan goed onderhoud, onder andere aan het slijpen van de schaatsen. Zijn de schaatsen aan een groot onderhoud toe, ga dan naar een specialist. Zelf kunt u het algemeen onderhoud doen. Schaatst u vaak? Dan is er tussentijds vaak onderhoud nodig, met name slijpen. Zie hieronder tien tips.

De tien tips

Recht

Controleer of laat controleren of uw schaatsen recht zijn en voorzien van een gelijkmatige 'bending'

Ronding

Zorg voor een juiste en nauwkeurige ronding om optimaal te kunnen sturen. Minimaal één keer per jaar laten controleren en eventueel opnieuw laten aanbrengen.

Slijpen

Slijp de ijzer vlijmscherp met een zuiver vlakke steen of diamantplaat. Stenen kunt u vlakken op een glasplaat met slijpkorrels. Gebruik ook een goed vlak braamsteentje of een diamant braamsteen.

Klinknagels

Bij conventionele schaatsen en combi-noren controleer regelmatig de klinknagels in de schoenen.

Boutjes

Bij klapschaatsen controleer of alle boutjes vastzitten en of de afstelling juist is.

Weerspanning

Controleer regelmatig of de veren nog heel zijn en of de weerspanning nog goed is, check dan meteen de boutjes.

Scharnierpunt

Controleer het scharnierpunt van de klapschaatsen of er speling is (beetje mag). Het scharnierpunt oppervlakkig inspuiten met teflonspray, dit maakt het geheel waterafstotend en voorkomt piepen en kraken. Niet teveel inspuiten, omdat anders het vet uit de lagers verdund wordt en eruit loopt.

Afdrogen

Na het schaatsen direct de ijzers goed afdrogen en de veters aan de bovenzijde vastmaken waardoor de schoenen mooier in de enkelvorm blijft. Thuis de schaatsen nogmaals droogwrijven en in verband met condens op een droge en liefst verwarmde plaats wegleggen.

Beschermers

Gebruik goede beschermers om op te lopen en badstofhoezen of een schaatshanddoek om de schaatsen in te vervoeren. Regelmatig de veters controleren op rafels of slechte plekken. Niet wachten tot ze breken, maar op tijd vervangen.

Invetten

Na het seizoen leren schoenen licht invetten met een schoencrème of schaatsvet en zonder beschermers eromheen opbergen op een droge plaats.
© 2013 - 2024 Ma-lin, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schaatsen, door Marian LugtenbergrecensieSchaatsen, door Marian LugtenbergDit boek gaat over schaatsen. Skeeleren doe je in de zomer, het lijkt een beetje op schaatsen. Als het kouder wordt en h…
Schaatsen slijpenSchaatsen op botte schaatsen gaat erg moeilijk en is vooral redelijk frustrerend. Of u nu op kunstschaatsen, ijshockeysc…
Schaatsen op ijsbaan of natuurijs in Den Haag en omgevingAls er weer eens geschaatst kan worden is dat voor de meeste Nederlanders eenvoudig; in ons land vind je overal wel een…
Na hoeveel dagen vorst kun je schaatsen?Na hoeveel dagen vorst kun je schaatsen?Er zijn veel sporten. Veel bekende sporten worden ook als hobby beoefend. In de winter is dat het schaatsen. Nederland w…

Nieuw in de sportschool? Starters schema + uitleg oefeningenNieuw in de sportschool? Starters schema + uitleg oefeningenWilt u wel in een sportschool beginnen met fitness en krachttraining maar heeft u geen idee waarmee te beginnen en waar…
Trainen met de sandbagTrainen met de sandbagHet trainen met een zandzak wordt steeds populairder en vaker toegepast. Het trainen met een zandzak is een ware uitdagi…
Ma-lin (15 artikelen)
Laatste update: 02-04-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.