Trainen met de sandbag

Trainen met de sandbag Het trainen met een zandzak wordt steeds populairder en vaker toegepast. Het trainen met een zandzak is een ware uitdaging voor je lichaam. Je traint er een enorme groep spieren mee doordat het zand constant in beweging is tijdens de oefeningen. De oefeningen zijn eenvoudig aan te leren en kunnen op allerlei verschillende manieren worden uitgevoerd.

De sandbag

Sandbags worden steeds vaker gebruikt om je lichaam mee te trainen. De sandbag is een simpel attribuut welke bestaat uit een omhulsel welke gevuld is met vulzakken waarin zand aanwezig is. Deze vulzakken kunnen verwisseld worden met andere vulzakken om het gewicht aan te passen. Zo kan de training met de sandbag aangepast worden aan een bepaalde oefening.

De sandbag kan gebruikt worden voor een tal van verschillende soorten oefeningen. De sandbag is zelfs voor beginners eenvoudig in gebruik en is een ideaal voorwerp om het gehele lichaam mee te trainen. De oefeningen zijn aan te passen door het gewicht van de sandbag aan te passen, of door de houding te veranderen. Bijvoorbeeld door de sandbag tijdens het squatten tegen de borst of boven het hoofd te houden.

Sandbags zijn verkrijgbaar in diverse afmetingen en gewichten. De kleinste en lichtste exemplaren zijn al verkrijgbaar vanaf 5 kilogram. De zwaarste modellen kunnen oplopen tot wel 70 kilogram.

Bron: Vivian1965, PixabayBron: Vivian1965, Pixabay

Trainen van een grote groep spieren

Trainen met de sandbag heeft in principe veel overeenkomsten met het trainen van kettlebells. Je traint met een sandbag niet alleen op kracht, maar ook je uithoudingsvermogen krijgt een enorme boost.

Een sandbag heeft de eigenschap dat het zwaartepunt van het gewicht in de zak kan verplaatsen tijdens de bewegingen bij de training. Het zand zit immers los in de zak, en zal zijn eigen weg zoeken. Dit heeft als gevolg dat de persoon welke aan het trainen is met een sandbag zijn lichaamshouding moet aanpassen en hiermee het lichaam moet dwingen om bepaalde spieren te gebruiken. Hierdoor train je een veel grotere groep spieren dan wanneer je constant dezelfde bewegingen maakt en het gewicht zich niet verplaatst (zoals kettlebells).

Wanneer je aan het trainen bent met een sandbag is het van belang altijd goed te letten op je houding. Wanneer deze niet juist is, heb je een grote kans om blessures op te lopen tijdens je oefeningen. Dit is eigenlijk bij alle soorten krachtsporten het geval. Zolang je een rechte rug gebruikt kan er weinig mis gaan. Erg ingewikkeld en moeilijker dan dit is het trainen met een sandbag simpelweg niet.

Knijpkracht ontwikkelen

Sandbags zijn veel lastiger vast te houden als halters met gewichten of fitness machines en apparaten. Hierdoor moeten je handen en onderarmen veel harder werken. Hierdoor zal je op termijn een enorme hoeveelheid knijpkracht ontwikkelen.

Variatie in trainingen

Met sandbags kan een enorme hoeveelheid aan verschillende oefeningen worden uitgevoerd. Je training kun je iedere keer opnieuw aanpassen. Zo kun je ze gebruiken om mee te klimmen, squaten, pressen, slepen en zelfs gooien. Verder kun je deze oefeningen iedere keer opnieuw veranderen en aanpassen. Je kunt het jezelf moeilijker maken door tijdens het squaten de sandbag bijvoorbeeld bij je borst te houden, of juist boven je hoofd, wat de oefening aanzienlijk zal verzwaren. Je kunt op allerlei verschillende manieren aan de slag met de sandbag. De oefeningen zijn eenvoudig aan te leren en zijn ook nog eens veelzijdig.

Het leuke van de sandbag is dat je op iedere locatie aan de slag kunt. Zelfs in je woonkamer kun je met de sandbag goed uit de voeten.

Goedkoop

Zand is in verhouding tot alle fitness machines, gewichten en apparaten stukken voordeliger. Ook is het gemakkelijk om zelf thuis oefeningen te doen met de sandbag. Dure sportscholen, instructeurs en gewichten zijn niet nodig om je lichaam te trainen.
© 2013 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snel resultaat met hoge intensiteit interval trainingSnel resultaat met hoge intensiteit interval trainingHoge intensiteit interval training, meestal aangeduid met de Engelse term high intensity interval training, is een relat…
Overtraining en ondertraining bij het trainenBij bodybuilding kun je zowel ondertrainen als overtrainen. Bij beide situaties verlies je meer potentiële winsten op ma…
Aërobe training en hartslagAërobe training en hartslagSpieren hebben energie nodig om te werken. De energie kan op twee manieren worden verkregen: aeroob (= met zuurstof) of…
Snelle vakantie fitness trainingSnelle vakantie fitness trainingWat is een ideale allround fitness training tijdens de vakantie? Hoe kan je jezelf goed blijven trainen als je op vakant…

10 technische tips voor schaatsen en onderhoudAls er een vorstperiode in het vooruitzicht ligt krijgen schaatsliefhebbers vaak weer de kriebels en worden de schaatsen…
Mooi in de sportMooi in de sportMooi in de sport kan enerzijds opgepakt worden als mooi aan de start verschijnen en anderzijds de sport mooi beoefenen.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Vivian1965, Pixabay
  • http://traininglifestyleenvoeding.nl/lifestyle/archieven/845#.Um6qEp1gWUk
  • Afbeelding bron 1: Vivian1965, Pixabay
Anteur (147 artikelen)
Laatste update: 29-10-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.