Mooi in de sport

Mooi in de sport Mooi in de sport kan enerzijds opgepakt worden als mooi aan de start verschijnen en anderzijds de sport mooi beoefenen. Maar je kunt het ook combineren, want in de sport die je graag én goed uitoefent mag je er best mooi uit zien. Het feit dat het in de sport slechts alleen functioneel moet zijn, is al lang voorbij.

Geschiedenis

De vorige eeuw...

Goede voorbeelden zijn enkele bekende hardloopsters, met als een van de bekendste de Amerikaanse sprintster Florence Griffith-Joyner die in 1998 overleed aan een beroerte. Met haar enorme bos haar, haar make-up op en haar enorme nagels, soms in de kleuren van de Amerikaanse vlag, was het destijds al een verschijning op zich. Het gegeven dat het naast een Olympisch- en Wereldkampioen ook een schoonheidsspecialiste was, heeft vast een rol gespeeld.
Haar “heftige” uiterlijk stond al die records niet in de weg en pas toen ze liet zien dat ze kon hardlopen, nam met haar uiterlijk op de koop toe.

Terug in het nu...

Inmiddels zijn we vele jaren verder en is de (top-)sportende vrouw geen manwijf meer, maar een echte vrouw – met alles wat daarbij hoort – die zich een sport eigen heeft gemaakt en zich er prettig bij voelt. Het gevolg daarvan is weer dat de industrie daar mee aan de haal gaat en je het zo gek niet kunt bedenken of het wordt wel geproduceerd. Nieuwe materialen, kleuren en modellen vinden hun weg naar de sportwinkels, want de vrouw in de sport mag gewoon vrouwelijk zijn.

Kleren en schoenen

De vraag is altijd of iets moois ook functioneel is. Het is een vraag die boven komt drijven als je sportkleding of accessoires gaat kopen. Bepaal eerst het functionele aspect en koppel er daarna pas het mooie aan. Denk bij alle sporten altijd aan de volgende zaken;
  • Is het een natuurlijk materiaal? Een natuurlijk materiaal zorgt dat het ademend is en je zweet en lichaamswarmte een uitweg vindt. We hebben het hier over de laag op het lichaam en wellicht de tweede laag. De buitenste laag mag, al is het maar om regen af te weren, wel een synthetische buitenlaag hebben. Normaal is de binnenkant daar dan weer op afgestemd.
  • De sportende vrouw draagt altijd een sportbeha! De borsten - groot of klein - zo veel als mogelijk op een verantwoorde manier op de plaats houden is, behalve prettig tijdens het sporten, ook beter voor de borsten. Iedere beweging is een aanslag op de borstspieren.
  • Kleding en schoenen dienen op de eerste plaats voor het juiste doel uitgezocht te worden (beweeg er ook goed in als je een setje aantrekt) en pas op de tweede plaats op de mooie aspecten. Aangezien er zoveel keus is, is er voor iedere vrouw wel iets.
  • Als je (veel) transpireert werk dan met zweetbanden (hoofd en polsen), de zweetbandjes zijn zo leuk dat je kapsel er niet onder te leiden hoeft te hebben. Probeer je haar altijd uit het gezicht te houden en met een kort kapsel wil een zweetband nog wel eens een oplossing zijn.
  • Zorg dat je gezien wordt als je op de weg loopt of fietst. Kijk eerst naar de functionele aspecten, maar ook hiervoor geldt dat er zoveel te koop is, dat functioneel inmiddels ook hier gekoppeld kan worden aan schoonheid.
  • Lange nagels is een, maar bekijk of dit wel kan met je sport. Met bepaalde sporten mag het niet, denk aan waterpolo of judo en met andere sporten kan het niet, denk aan volleybal.
  • Sieraden is niet altijd handig, denk aan te lange oorbellen of een ketting die tijdens hardlopen in het gezicht kan komen.

Uiterlijke verzorging

Als je dan naast een functioneel setje ook iets gevonden hebt wat mooi is, wil menig vrouw er ook qua uiterlijk zo uit blijven zien. Dat kan én mag, want iedereen moet vooral doen waar men zich prettig in voelt. Als je er gesoigneerd uit wilt blijven zien tijdens het sporten, dan moet dat kunnen.

Soms zijn daar wel wat kunstgrepen voor nodig en soms is het een kwestie van de juiste producten gebruiken. Waarbij overigens gezegd dient te worden dat niet alle producten ook daadwerkelijk doen wat ze op de verpakking schrijven. Soms is het een kwestie van uitproberen en soms hebben collega sporters het voorwerk al voor je gedaan.

Concreet wil dat zeggen...

  • Afhankelijk van het gegeven of je buiten- of binnensport, is het zinvol om de juiste dagcrème te gebruiken. In de zomer buiten in de zon of in de winter in de regen of sneeuw versus binnen waar je peentjes zweet als het buiten warm is of midden in de winter waar de verwarming stevig draait. Het vergt een andere benadering van de huid.
  • Gebruik een goede deodorant en soms kan een lichaamspray (met de functie van een deodorant) dan net even handiger zijn. Overigens stinkt alleen oud zweet en je loopt dus niet met hevige luchten rond als je je zojuist in het zweet gewerkt hebt.
  • Als je make-up gebruikt, zorg dan dat het waterproof is. Mascara, oogpotlood of zelfs als je een kleurtje op de wangen doet. Het zweet kan je een vreemd uiterlijk geven als je geen waterproofmateriaal gebruikt.
  • De lippen met lippenstift bewerken kan natuurlijk ook, maar wil je de lippen soepel houden is een verzorger – eventueel met een kleurtje – beter.
  • Haal het haar zoveel als mogelijk uit het gezicht, dit voorkomt zielige natte pieken langs het hoofd. Zet je haar vast, doe er een goede wax of gel in en spoel het tijdens het douchen goed uit met een verzorgende shampoo. Sluit je haarcyclus af met een crèmespoeling om de haarschubben te sluiten en het lekker soepel - bij voorkeur aan de natuur - op te laten drogen.
  • Na het sporten douchen is heerlijk, maar gebruik een verzorgende douchegel die iets toevoegt. Als de huid wat droger wordt kan een douchegel in de vorm van een olieachtig product al helpen. Maar minimaal de bodylotion die je na het afdrogen gebruikt.
  • Als je met kalk op de handen hebt gesport, bijvoorbeeld als je aan een gripsport doet, verwen ze dan na het douchen met een handmasker. Die kalk is noodzakelijk voor je handen, maar geen feest voor je huid.

Mooi de sport beoefenen kan en mag, maar wel op een – voor het lichaam – verantwoorde manier. Geniet er van, want sporten is gesoigneerd of niet gesoigneerd goed voor lichaam en geest!
© 2013 - 2024 Dressedbyfaisel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vind binnen een jaar je favoriete sport!Vind binnen een jaar je favoriete sport!Wil je schaatsen? Wandklimmen? Paaldansen? Soms is het lastig in te schatten wat nu de sport is die bij jou past. Daarbi…
Jeuk na het sportenJeuk na het sportenHeb je jeuk na het sporten? Bijvoorbeeld aan je benen, je buik, of onder je sportkleding? Kom achter de mogelijke oorzak…
Sport-bh tijdens het hardlopenSport-bh tijdens het hardlopenIedere vrouw die sport of hardloopt, kan niet zonder een goede sport-bh. Een goede sport-bh biedt voldoende steun en ond…
De leukste sporten voor vrouwen op de sportschoolDe leukste sporten voor vrouwen op de sportschoolHet zoeken van een leuke sport kan heel moeilijk zijn. Daarnaast speelt motivatie vaak een grote rol. Sporten wordt niet…

Trainen met de sandbagTrainen met de sandbagHet trainen met een zandzak wordt steeds populairder en vaker toegepast. Het trainen met een zandzak is een ware uitdagi…
Afvallen met hulp van een personal trainerAfvallen met hulp van een personal trainerEen personal trainer, dat klinkt als iets heel duurs en iets waar alleen beroemdheden gebruik van maken. Toch hoeft dat…
Dressedbyfaisel (32 artikelen)
Gepubliceerd: 25-10-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.