Fitness, de soorten en het resultaat

Wanneer een nieuw jaar van start gaat, grijpen veel mensen dit aan om hun leven te beteren. Afvallen, gezond eten en sporten zijn waarschijnlijk wel de meest gehoorde goede voornemens bij elke jaarwisseling. Elk jaar zijn er bij de sportscholen dan ook veel nieuwe aanmeldingen en veel van de nieuwbakken fanatiekelingen kiezen ervoor om te gaan fitnessen.

Wat?

Onder fitness wordt verstaan alle vormen van conditie- en krachttraining, zowel op een sportschool als thuis.

Waar?

Sportschool

De meeste mensen kiezen ervoor om te gaan fitnessen bij een sportschool. Je vindt ze tegenwoordig op bijna iedere straathoek, dus echt ver hoef je er meestal niet voor weg. Het voordeel van een sportschool is uiteraard dat er naast alle fitness- en andere sportapparatuur legio voorzieningen beschikbaar zijn, variërend van sauna's en zonnebanken tot kinderopvang en DVD-verhuur.

Thuis

Voor diegenen die de drempel naar de sportschool te hoog vinden, of gewoonweg niet houden van sporten in volle, drukke ruimtes, is er uiteraard altijd de mogelijkheid om vanuit huis te fitnessen. Dit kan dan binnen, in de woonkamer voor de televisie, maar natuurlijk ook in de frisse buitenlucht.

Hoe?

Wanneer men er voor kiest te fitnessen bij een sportschool, zal er over het algemeen voornamelijk gebruik worden gemaakt van de beschikbare apparatuur. Te denken valt dan aan stepapparaten, crosstrainers, buikspiertoestellen, etc. Echter zijn dergelijke toestellen niet perse nodig om aan een goede conditie te werken. Andere vormen van fitness die ook thuis goed te beoefenen zijn, zijn bijvoorbeeld opdrukken, touwtje springen, het doen van sit-ups, etc. Daarnaast zijn fietsen en hardlopen bekende voorbeelden van fitness-zonder-sportschool.

Resultaat?

Fitness kan ingezet worden om verschillende doelen te bereiken. Er kunnen drie einddoelen worden onderscheiden, namelijk het verbeteren van de conditie, vetverbranding en spieropbouw. Uiteraard kan ook een combinatie van die drie het gewenste resultaat zijn.

Conditie

Er zijn verschillende fitnessapparaten die zorgen voor een verbetering van de conditie. Veel gebruikt hiervoor zijn het fietsapparaat (dit wordt ook gebruikt bij de zogenoemde spinning-lessen), de step, de crosstrainer, het roeiapparaat en de hardloopband.

Vetverbranding

Voor een optimale vetverbranding worden dezelfde apparaten gebruikt als voor de opbouw van de conditie. De intensiviteit van je training bepaalt of je voornamelijk conditie opbouwt of ook vet verbrandt. Voor vetverbranding train je het best op een hartslag die op 60% tot 70% ligt van je maximale hartslag. Die maximale hartslag schat men ruwweg op 220 min je leeftijd. Ben je dus bijvoorbeeld 30 jaar, dan kun je voor een optimale vetverbranding het beste trainen op een hartslag van 60% tot 70% van 220 min 30. Oftewel 114 tot 133 slagen per minuut.

Spieropbouw

Voor een zo groot mogelijke spieropbouw wordt uitsluitend gebruik gemaakt van gewichten. Intensief gebruik hiervan zorgt ervoor dat de spieren gaan 'groeien' en er uiteindelijk (indien gewenst) een bodybuilderslichaam ontstaat. Uiteraard hangt dit wel samen met de vetverbranding, aangezien spieren zorgen voor vetverbranding. Voor iemand die alles uit zijn fitnesslessen wil halen, is het dus niet overbodig om naast de cardio-oefeningen ook wat tijd te besteden aan de gewichten.

Trilplaat

Een apart soort fitnesstoestel is de trilplaat. Dit is, zoals de naam al zegt, een plaat die trilt, waar men in verschillende posities op kan gaan staan, zitten of liggen. Het lichaam verzet zich tegen de trillingen en de spieren spannen zich onwillekeurig hard aan, wat zorgt voor een intensieve workout in korte tijd. De meningen over de werking van de trilplaat zijn echter verdeeld.
© 2008 - 2024 Magali, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fitness op de trilplaat: doen of niet doen?Fitness op de trilplaat: doen of niet doen?Tijdens je fitnessoefeningen zal je meer dan waarschijnlijk al in contact gekomen zijn met een trilplaat. Of je hebt hie…
Tijdschriften over krachtraining, fitness en bodybuildingTijdschriften over krachtraining, fitness en bodybuildingEr zijn verschillende tijdschriften over krachttraining, fitness en bodybuilding. Wie aan deze sport doet, kan zijn pres…
Gymform Vibro Max, hoe werkt dat apparaat?Gymform Vibro Max, hoe werkt dat apparaat?De Gymform Vibro Max is een fitnessapparaat of trilplaat, die door trillingen zorgt dat meerdere spiergroepen gebruikt w…
Klassieke vormen van fitnessKlassieke vormen van fitnessDe klassieke vormen van fitness bestaan uit spinning, cardiotraining, step aerobics, zumba, aquagym en striding. Iedere…

Kruisboog, van oorlogstuig naar sportDe kruisboog, in het Engels crossbow, in het Frans arbalète, was ooit een revolutionair oorlogswapen. Thans is het een v…
Aerobics, Hi-Low Impact, benamingen pasjes choreografieAerobics, Hi impact en Low Impact. In dit artikel vind je een omschrijving van aerobics, wat houdt het in? En enkele pas…
Magali (4 artikelen)
Laatste update: 22-01-2008
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.