Skeeleren of inline-skating?

Skeeleren of inline-skating? Wat is het, skeeleren of inline-skating? Deze namen voor dezelfde sport worden veelal door elkaar gebruikt en voor veel mensen is het niet duidelijk wat nu eigenlijk de juiste benaming is. Waarom noemen we het de ene keer skeeleren en de andere keer inline-skating? En wat is (formeel) de juiste benaming?

Alleen in Nederland

Om meteen met de deur in huis te vallen: skeeleren is een Nederlands woord en het heeft geen enkele internationale betekenis. We spreken dus alleen in Nederland (en in Vlaanderen) over skeeleren als we het hebben over de sport op wieltjes. Hoewel al rond 1700 door een onbekende Nederlander de eerste skeelers werden uitgevonden, is de naam “skeelers” pas in 1979 door de Nederlandse firma Zandstra geïntroduceerd als naam voor de skates met vijf wielen, om deze daarmee te onderscheiden van de skates met vier wielen. Vooral door de populariteit van het skeeleren in de 80-er jaren is de naam ingebed in ons taalgebruik als we het hebben over zowel de sport (skeeleren) als over het materiaal (skeelers).

Buiten Nederland en Vlaanderen heet de skeelersport dus geen skeeleren, maar inline-skating. Dat is overigens ook het enige verschil. Inhoudelijk zijn er geen verschillen tussen hoe de sport in Nederland en buiten Nederland wordt bedreven.

Officiële naam

Skeeleren en skeeler zijn dus niet weg te denken uit onze Nederlandse taal. Toch is skeeleren sinds 2010 volgens de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) niet meer de formele benaming van de sport. Na de fusie van de Skatebond Nederland (SBN) met de KNSB is namelijk besloten de internationale benaming toe te passen. Overigens hanteert de KNSB daarbij de naam inline-skaten in plaats van inline-skating. Nog steeds niet echt internationaal dus, want “skaten” is geen Engels woord. Maar goed, officieel bestaat het skeeleren sinds 2010 dus niet meer als sport in Nederland.

Dapper verzet

Nu is niet iedereen in de “skate-wereld” blij met de naam inline-skaten of inline-skating. Er zijn dan ook in Nederland meerdere verenigingen en personen op alle niveaus (van bestuurders tot commentatoren en sporters) die de naam skeeleren niet alleen mondeling, maar ook in andere vormen van communicatie blijven gebruiken. De aanleiding is waarschijnlijk vooral de emotionele waarde die wordt verbonden aan de naam skeeleren. En dit zal zo nog wel een tijdje blijven. En dat is niet erg. Zolang we ons maar beseffen dat we het (internationaal) over inline-skating hebben als we spreken over de skeelersport, vallen we ons in Nederland niet echt een buil aan het (blijven) hanteren van deze naam.

Wat houdt de sport in?

Skeeleren of inline-skating is volgens insiders een prachtige sport, die helaas volgens diezelfde insiders in Nederland lang niet de aandacht krijgt die het verdient. Het wordt vooral door schaatsers en schaatstrainers vooral als trainingsvorm voor het schaatsen gezien. De sport is echter spannend en spectaculair om te doen en te zien en wordt door publiek en sporters enorm hoog gewaardeerd (ook door de zogenaamde schaatsende skeeleraars en vice versa). Vooral de wedstrijden op de 200 meter-pistes zijn zeer vermakelijk en ook nog eens zeer goed in beeld te brengen. Denk hierbij maar aan baanwielrennen en shorttrack als referentiesporten. Deze sporten worden sinds 2012 niet alleen in toenemende mate door de NOS in beeld gebracht, maar ook de wedstrijdvorm kent grote overeenkomsten. Bovendien is inline-skating een sport die in meer dan 50 landen op hoog niveau wordt bedreven, waarbij vooral een aantal Zuid-Amerikaanse en Aziatische landen de dienst uitmaken. Europese landen die geregeld medailles halen op wereldkampioenschappen zijn Italië, Frankrijk en België.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tuimelaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beginnen met inline skatenBeginnen met inline skatenInline skaten is een sport en/of hobby die erg goed is voor uw conditie en spieropbouw. Het is intensief, maar het kan o…
Orbit Wheels: skatesOrbit Wheels: skatesOrbit wheels: kopen, skates, gebruik, prijs. Orbit Wheels zijn een rage die uit Amerika zijn overgewaaid. Orbit Wheels z…
Een digitale nieuwsbrief maken met "inline CSS"Een digitale nieuwsbrief maken met "inline CSS"Als we via e-mail een digitale nieuwsbrief willen versturen dan volstaat het niet meer om deze te schrijven in eenvoudig…

Ronde van België live op tv en livestreamRonde van België live op tv en livestreamDe officiële internationale naam van de Ronde België is de 'Baloise Belgium Tour'. Deze Belgische rittenkoers is een ond…
Omloop het Nieuwsblad live op tv en livestreamOmloop het Nieuwsblad live op tv en livestreamDe Omloop het Nieuwsblad is de openingswedstrijd van het Belgische profwielerseizoen. Deze koers wordt live op tv uitgez…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia https://nl.wikipedia.org/wiki/Skaten
Tuimelaar (10 artikelen)
Gepubliceerd: 22-01-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.