Beginnen met inline skaten

Beginnen met inline skaten Inline skaten is een sport en/of hobby die erg goed is voor uw conditie en spieropbouw. Het is intensief, maar het kan ook erg ontspannend zijn als u in de zomer rustig door een mooie omgeving skate. De vraag is alleen, hoe begint u met het skaten? Een goede start met de juiste materialen is al het halve werk. U leest hier meer over in dit artikel.

Koop goede inline skates

Een goede start voor het skaten is het kopen van goede inline skates. Koop ze goed passend en laat het winkelpersoneel u adviseren en helpen bij het kiezen van geschikte inline skates. Veel mensen noemen het inline skaten ook wel skeeleren. Echter zijn skeelers anders dan inline skates:
 • Een skeeler heeft 5 wielen een inline skate 4
 • Skates zijn wendbaarder dankzij de kortere wielbasis, hierdoor zijn de skeelers weer erg geschikt voor de lange afstanden
 • Een skeeler heeft geen remblok een inline skate wel
 • Skeelers hebben vaak lagere schoenen waardoor u minder steun heeft in het begin

Bescherming

Als u de inline skates aan gaat schaffen en nog nooit geskate heeft is het verstandig om ook bescherming mee te nemen. Als u goed begint zal er een kleine kans zijn op vallen maar de kans is er uiteraard vooral in het begin wel. Er bestaat bescherming voor:
 • polsen
 • ellebogen
 • knieën
 • hoofd
Wellicht vind u het niet echt stoer staan maar aangezien u toch met wielen over asfalt gaat en in het begin niet zo snel kunt stoppen kan het gevaar in een klein hoekje zitten, voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.

Kleding

Bij het inline skaten is het van belang kleding te dragen die lekker soepel zit. Het handigst is als u de pijpen van uw broek in de skates kunt doen zodat u niet kunt blijven hangen. De kleding moet een beetje wijd zitten zodat u makkelijk kunt bewegen en uw lichaamsdelen kunt buigen zonder moeite. Kies niet de nieuwste kleding uit, mocht u vallen dan zou het zonde zijn als nieuwe kleding beschadigt.

Cursus

In verschillende plaatsen in Nederland zijn cursussen te volgen waarin u binnen een paar lessen de basis zult leren van het skaten. Vaak zijn er ook vervolgen op de basiscursus waardoor u de techniek nog beter onder de knie kunt krijgen. Zulke cursussen kunnen erg handig zijn maar deze worden soms niet het hele jaar door gegeven of niet in de buurt. In zo'n cursus leert u onder andere:
 • afzetten
 • remmen
 • bochten maken

Zelf aan de slag

Als u zelf wilt leren skaten is het bij de eerste paar keren handig als u naar een plek toe gaat waar het asfalt gelijk is, niet teveel bochten zijn en waar weinig ander verkeer is. Een goede plek kan bijvoorbeeld een industrie terrein op de zondag of in de avond zijn. U kunt voor de eerste keren iemand meevragen die u helpt vasthouden bij de eerste paar keren waar het nodig is ook zodat u kunt oefenen met bochten en remmen zonder dat u angst ondervind.
Angst is vaak een grote valkuil bij het skaten, echter draagt u wellicht alle bescherming en des te vaker u het doet des te makkelijker het zal gaan. Het is in het begin alleen soms erg moeilijk de goede balans te vinden. Zorg ten alle tijden dat de wegen waarop u gaat skaten vlak zijn zodat u niet zult vallen over ongelijke tegels en houd rekening met de medeweggebruikers, u bent nog steeds een voetganger tijdens het skaten.

Wil niet te snel

Een van de belangrijkste tips is, wil niet te snel gaan met het skaten. Bouw langzaam het skaten op en ga niet direct een paar kilometer achter elkaar. Vooral als u niet gewend bent te sporten kunnen uw spieren erg verzuren in uw benen en u kunt last krijgen van kramp onderweg die u er niet gemakkelijk uitdrukt tijdens het skaten. Ook in verband met het leerproces is het handig niet te snel te willen, zorg dat als u nog geen goede bochten kunt nemen u uzelf op tijd uit laat rollen als u een bocht ziet aankomen zodat u deze rustig kunt maken.
© 2010 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Skeeleren of inline-skating?Skeeleren of inline-skating?Wat is het, skeeleren of inline-skating? Deze namen voor dezelfde sport worden veelal door elkaar gebruikt en voor veel…
Orbit Wheels: skatesOrbit Wheels: skatesOrbit wheels: kopen, skates, gebruik, prijs. Orbit Wheels zijn een rage die uit Amerika zijn overgewaaid. Orbit Wheels z…
Skeeleren: hulpmiddelen tijdens een training en wedstrijdSkeeleren: hulpmiddelen tijdens een training en wedstrijdBij skeeleren zijn er verschillende hulpmiddelen die kunnen worden gebruikt. Het doel van de hulpmiddelen is vooral geri…
Hulp bij aankoop van skates: wielformaatHet aanbod van verschillende soorten skates is de afgelopen jaren explosief gestegen, met name de ontwikkelingen in het…

Bij krachtsport verbruiken spieren veel eiwitten en proteïneBij krachtsport verbruiken spieren veel eiwitten en proteïneProteïnen of eiwitten zijn onmisbaar voor de bouw van ons lichaam en dus voor onze spiermassa. Vooral krachtsporters heb…
Een goede sportbh kiezenEen goede sportbh kiezenEen goede sportbh ondersteunt de borsten tijdens het sporten om te voorkomen dat het borstweefsel beschadigd raakt en de…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Stux, Pixabay
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 14-03-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.