Hulp bij aankoop van skates: wielformaat

Het aanbod van verschillende soorten skates is de afgelopen jaren explosief gestegen, met name de ontwikkelingen in het wielformaat zijn het afgelopen decennium enorm snel gegaan. Voor wie niet exact weet welk wielformaat voor hem het beste is, hier enkele tips voor de aanschaf van skates.

Ontwikkeling van het skeelerwiel

Jaren terug werd onderscheid gemaakt tussen skates en skeelers op basis van het aantal wielen. Vier wielige skates waren geschikt voor de 'freestyle' of 'stuntskater', terwijl de 'hardrijders' kozen voor vijf wielige skates. Tegenwoordig rijden ook de hardrijders meestal op vier wielen, en de vijf wielige ‘skeeler’ lijkt verledentijd. De reden hiervoor is dat men ervan overtuigd is geraakt dat grotere wielen voor meer snelheid zorgen en dus beter zijn (tot op zekere hoogte).

Tot 84mm

Het begon allemaal met skates met vijf wielen van 72mm, vervolgens ging men over op 76mm, 77,5mm en 80mm. Vooral de wielen van 80mm hebben lang de wedstrijd- en recreatieve skatewereld in hun greep gehad. Verdere groei kon echter niet uitblijven en het 82mm wiel werd geïntroduceerd, gevolgd door het 84mm wiel. Dit zou een tijdlang de nieuwe standaard worden. Toen de 84mm wielen op de markt kwamen, ontwikkelde men ook een nieuw soort frame (‘high-low’), waarin de voorste drie wielen 80mm waren en alleen de achterste twee wielen 84mm. Later kwamen ook frames op de markt met vijf wielen van 84mm, waarop vele internationale titels behaald werden.

90mm: Te groot en te lang?

Aangezien grotere wielen ook echt beter bleken, ging de ontwikkeling verder en werden wielen van 90mm geïntroduceerd. Een skate met vijf wielen van 90mm is echter vrij lang en bovendien wat hoger dan zijn voorgangers. Dit had tot gevolg dat vooral lange skaters hier goed op uit de voeten konden, maar dat het gros van de skaters niet tevreden was, de skate was simpelweg te lang.

100mm: Een nieuw tijdperk

Natuurlijk werd ook hier een oplossing voor gevonden. De wielen werden nog groter gemaakt en er werd één wiel minder in het frame geplaatst, waardoor de skates met vier maal 100mm wielen een feit waren. Hierdoor werden de frames echter nog hoger, maar ook een stuk korter en wendbaarder. Wel was het een nadeel dat de bevestigingspunten voor de schoenen wat verder uit elkaar moesten komen te liggen, zodat de skate zo laag mogelijk gehouden kon worden. In plaats van 16,5cm tussen het voorste en achterste bevestigingspunt, werd de standaard voortaan 19,0cm. Oude schoenen hoefden niet direct bij het grofvuil, want door een frame te ontwikkelen met op de plaats van het tweede wiel een 84mm of 90mm wiel, konden ook oude schoenen op 100mm wielen gemonteerd worden. 100mm wielen bleven enkele jaren de standaard en vele successen werden op deze wielen geboekt. Dat de introductie van nog grotere wielen een tijdlang uitbleef was mede te wijten aan de verschillende bonden die het wedstrijdrijders verboden om op grotere wielen dan 100mm te rijden. Voor de diverse merken was het daarom niet direct interessant om nog grotere wielen te ontwikkelen al ging het onderzoek wel door.

110mm: De hedendaagse standaard

Tegenwoordig rijden veel wedstrijdrijders op 110mm. Dit kan, omdat in Nederland in 2008 deze wielgrootte in wedstrijden toegestaan werd. Vooral op de lange afstanden lijken deze grote wielen nog beter te presteren dan de kleinere wielen. Echter veel kleinere en fysiek minder sterke skaters hebben veel moeite met de gewichtstoename en extra lengte van de skates. Hierdoor kunnen zij minder goed accelereren en zijn minder wendbaar dan voorheen. Ook mensen met kleine voeten hebben moeite met het rijden op vier wielen van 110mm, omdat hun frames ver aan de voor en achterkant van hun schoen uitsteken en ze zichzelf dus makkelijk onderuit kunnen schoppen. Om deze mensen tegemoet te komen zijn er wederom andere frames ontwikkeld: zogenaamde ‘high-low’ frames met twee wielen van 110mm (voor en achter) en twee wielen van 100mm (in het midden), en frames met slechts drie wielen van 110mm. Er gaan echter geruchten dat frames met maar drie wielen verboden gaan worden in wedstrijdverband, wat het einde van de laatstgenoemde frames kan betekenen.

125mm en nog groter?

Het verbieden van frames met minder dan vier wielen in wedstrijdverband, legt ook direct de ontwikkeling van nog grotere wielen aan banden. Deze zal immers niet oneindig door kunnen gaan aangezien ook de maximale lengte van een skate vastgelegd is: 50cm. dit leert ons dat de maximale wielgrootte onder de 125mm zal liggen (met dit wielformaat is overigens al wel getest, maar dan op drie wielen). Het is echter de vraag in hoeverre grotere wielen nog meer rendement op zullen leveren, met andere woorden: vanaf welke wielgrootte gaan de nadelen van grote wielen zwaarder wegen dan de voordelen?

Voordelen grote wielen

De voordelen van grote wielen op een rijtje:
  • minder rolweerstand (minder omwentelingen)
  • langere skate (meer stabiliteit)
  • hogere snelheid (met name op langere stukken)

Nadelen grote wielen

De nadelen van grote wielen op een rijtje
  • hogere frames (minder stabiliteit)
  • langere skate (minder wendbaarheid)
  • groter gewicht (meer kracht nodig, sneller overbelasting van de knieën)
  • minder acceleratie (kost meer kracht en energie om op gang te komen)
  • minder geschikt voor kleinere mensen
  • meer ervaring nodig (beter geschikt voor de technisch begaafde skater)

Aankoop skates: tips

  • Ga eerst na wat uw doelen zijn: recreatief skaten of zo hard mogelijk (misschien zelfs wedstrijden) skaten
  • Ga uit van uw eigen lichaam: bent u groot en sterk, dan kunt u waarschijnlijk wel grote wielen aan. Bent u wat kleiner en nog niet zo sterk, dan kunt u waarschijnlijk beter voor een kleinere wieldiameter kiezen.
  • Ga uit van uw eigen kunnen: Bent u een gevorderde skater, dan kunt u wel wat langere frames aan, maar bent u onervaren, dan doet u er verstandig aan een kortere skate aan te schaffen.
  • Laat u goed adviseren bij een speciaalzaak, kennissen met ervaring etc. en maak dan een goede afweging op basis van alle informatie.
© 2009 - 2024 Sportler, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beginnen met inline skatenBeginnen met inline skatenInline skaten is een sport en/of hobby die erg goed is voor uw conditie en spieropbouw. Het is intensief, maar het kan o…
Skeeleren: hulpmiddelen tijdens een training en wedstrijdSkeeleren: hulpmiddelen tijdens een training en wedstrijdBij skeeleren zijn er verschillende hulpmiddelen die kunnen worden gebruikt. Het doel van de hulpmiddelen is vooral geri…
Skeeleren of inline-skating?Skeeleren of inline-skating?Wat is het, skeeleren of inline-skating? Deze namen voor dezelfde sport worden veelal door elkaar gebruikt en voor veel…
Hulp bij aankoop van skates: skeelerframesVoor de serieuze beginnende skater is het erg lastig om het goede materiaal te kiezen. Er zijn zeer veel verschillende s…

Skaten: de remtechniekHoewel er verschillende belangrijke technieken te onderscheiden zijn bij skaten, zoals recht vooruit skaten, rechtop de…
Veilig skaten: tipsIn Nederland is skaten (ook wel skeeleren genoemd) een snel groeiende sport met een sterk toenemend aantal beoefenaars,…
Reactie

Jurry, 14-03-2018
Ik nav dit artikel een vraag over de hilo frames. Wat is de toegevoegde waarde van de 2x110 wielen als er ook 2x100 mm wielen in een frame zitten? Reactie infoteur, 09-10-2018
Bij skatewielen geldt tot op zekere hoogte het principe: groter is beter. De laatste jaren is de trend om met steeds grotere wielen te gaan skaten. Inmiddels is 4x110 mm of zelfs 3x125 mm gangbaar.

De hilo frames zijn vooral ontwikkeld om gewichtsbesparing te bereiken. Dus deze zijn vooral geschikt voor de iets minder sterke skater en worden over het algemeen gebruikt door vrouwen en jongere skaters.

Verder is bij 4x110mm skates de zogenaamde steekafstand (afstand tussen het voorste en achterste verbindingspunt met de schoen) 195 mm. Deze afstand is te groot voor onder een kleine schoen van bijvoorbeeld kleiner dan maat 40/41. De hilo frames bieden de mogelijkheid om deze steekafstand terug te brengen tot slechts 165 mm, waardoor de frames beter onder kleinere schoenen passen.

Sportler (57 artikelen)
Laatste update: 17-06-2009
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.