Skeeleren: hulpmiddelen tijdens een training en wedstrijd

- Skeelers
- Merken
- Basis skeelerartikelen
- Schoen
- Onderstel
- Wielen
- Helm
- Torx sleutel
- Beschermartikelen
- Polsbeschermers
- Knie- en elleboogbeschermers
- Beschermbroek
- Footies
- Bitje
- Sportbril
- Trainingsartikelen
- Bidon
- Pionnen
Skeelers
Er zijn diverse soorten skeelers te koop met uiteenlopende doeleinden. Sommige worden gebruikt om een kort rondje te skeeleren, andere worden gebruikt om stunts mee te maken en nog andere worden gebruikt voor tochten en wedstrijden. Er worden doorgaans twee termen gebruikt: skeelers en skates. Skates zijn ook wel bekend als fitness skates of inline-skates. Deze soort is het meest gangbaar, bekend en wordt voornamelijk door beginnende en recreatieve skeeleraars gebruikt. Skeelers worden voornamelijk gebruikt door ervaren en professionele skeeleraars die lange afstanden afleggen.Hierbij is de vuistregel dat skeelers een grotere wielmaat hebben dan skates. Skates beschikken in principe over een remblok, bij een skeeler is deze meestal niet aanwezig. Het frame van skates is korter dan dat van skeelers en skates hebben doorgaans een hogere schoen.
Elke skeeler en skate bestaat grofweg uit een schoen, onderstel en wielen. Het voordeel van de meeste skeelers is dat ze zelf samengesteld kunnen worden. Zo kunnen er o.a. verschillende maten en soorten wielen onder de schoen gemonteerd worden. De skeeler zelf is het belangrijkste hulpmiddel voor een skeelertocht.


Merken
Er zijn enorm veel soorten en merken skeelers te koop. Enkele betrouwbare en professionele merken die gebruikt worden tijdens trainingen en wedstrijden zijn:- Zandstra
- Viking
- Maplez
- Powerslide
- K2
- Luigino
- Bont
- Cado Motus
Basis skeelerartikelen
De basis skeelerartikelen zijn voor elke wedstrijd of training nodig. Deze artikelen bestaan uit de skeeler zelf, een helm en een torx sleutel. De artikelen die samen een skeeler maken worden kort toegelicht: de schoen, het onderstel en de wielen. Extra uitleg is nodig, omdat deze onderdelen erg belangrijk zijn tijdens een wedstrijd. Zo kunnen de wielen die voor een training worden gebruikt verschillen met de wielen die voor een wedstrijd worden gebruikt.Schoen
De schoenen zijn in alle kleuren en maten beschikbaar. Het is ten eerste belangrijk dat de maat van de schoen goed is, koop ze niet op de groei. Ook een te kleine maat is af te raden, omdat er kramp en knelling tijdens het skeeleren kan ontstaan. Het belangrijkste verschil tussen schoenen is de hoogte. De schoenen die worden gebruikt om een trainingsrondje te skeeleren kunnen zowel hoog als laag zijn. Schoenen die tijdens wedstrijden worden gebruikt komen meestal tot net boven de enkels, ze geven hierdoor weinig ondersteuning. De lage schoen zorgt er echter voor dat de skeeleraar beter door zijn knieën kan gaan en een hogere snelheid kan behalen.Professionele skeelerschoenen zijn meestal thermoplastisch vervormbaar. Dit betekent dat ze na opwarmen precies om de voet van de skeeleraar kunnen vervormen. Hierdoor ontstaat er zo min mogelijk wrijving tijdens het skeeleren. Het opwarmen kan thuis in de oven of bij een skeelerzaak, dit hoeft maar eenmaal.
Onderstel
Een onderstel wordt onder de schoen bevestigd, in het onderstel worden de wielen geplaatst. Onderstellen verschillen in lengte, materiaal en het aantal wielen die erin kunnen. Zo zijn er onderstellen voor 3, 4 en 5 wielen. Een langer onderstel zorgt voor meer snelheid, maar beperkt de wendbaarheid. Lange onderstellen worden vaak gebruikt voor wedstrijden, maar voor skeelertochten in een stad zijn ze niet aan te raden in verband met de verminderde wendbaarheid. Een langer onderstel heeft de voorkeur bij lange afstanden. De onderstellen worden normaal gesproken van carbon en aluminium gemaakt.Het gekozen onderstel bepaalt de hoeveelheid én de maat van de wielen die er in geplaatst kunnen worden. De maat van de wielen die in het onderstel passen staat meestal op het onderstel genoteerd.
Wielen
Hardheid van de wielenDe gekozen hardheid van een skeelerwiel is erg belangrijk. Het is van belang dat de gekozen hardheid bij het juiste doeleinde past. Zo heeft een zacht wiel meer grip dan een hard wiel. Echter kan er op een hard wiel een hogere snelheid worden behaald. Hiernaast slijten harde wielen minder snel, waardoor ze langer mee gaan. Geoefende skeeleraars maken hierom meestal gebruik van harde wielen. Zeker tijdens wedstrijden zijn harde wielen van belang om een goede tijd neer te zetten. Voor beginnende skeeleraars kunnen zachte wielen de voorkeur hebben, doordat ze meer grip bieden.
De hardheid van skeelerwielen voor trainingen en wedstrijden loopt ongeveer van 72A tot 88A. De 'A' maakt duidelijk dat het om de hardheid gaat en het getal weergeeft de daadwerkelijke hardheid. Hoe hoger de hardheid, hoe groter het getal. Wielen met 72A hebben dus een lage hardheid, dit zijn zachte wielen. Terwijl wielen met 88A een hoge hardheid hebben, dit zijn harde wielen.
Maat van de wielen

Bij het gebruik van een grote wielmaat zitten er minder wielen in het onderstel. Bij skeelers met een wielmaat van 125 mm zitten er vaak 3 wielen in het onderstel, terwijl er bij een wielmaat van 72 mm vaak 5 wielen in het onderstel passen. Wielen met een doorsnede rond de 100 mm zitten vaak met 4 wielen in het onderstel.