Skeeleren: hulpmiddelen tijdens een training en wedstrijd

Skeeleren: hulpmiddelen tijdens een training en wedstrijd Bij skeeleren zijn er verschillende hulpmiddelen die kunnen worden gebruikt. Het doel van de hulpmiddelen is vooral gericht op de snelheid en veiligheid. Bij wedstrijden zijn de gekozen skeelers vooral belangrijk voor de snelheid. Alle andere hulpmiddelen zorgen vooral voor veiligheid. De meeste beschermingsartikelen zijn zo ontwikkeld dat ze zo min mogelijk weerstand bieden, maar veiligheid is het belangrijkste aspect. Tijdens wedstrijden en trainingen kan een skeeleraar grote snelheden bereiken en bij een valpartij moeten deze middelen hem zo veel mogelijk bescherming bieden.

Skeelers

Er zijn diverse soorten skeelers te koop met uiteenlopende doeleinden. Sommige worden gebruikt om een kort rondje te skeeleren, andere worden gebruikt om stunts mee te maken en nog andere worden gebruikt voor tochten en wedstrijden. Er worden doorgaans twee termen gebruikt: skeelers en skates. Skates zijn ook wel bekend als fitness skates of inline-skates. Deze soort is het meest gangbaar, bekend en wordt voornamelijk door beginnende en recreatieve skeeleraars gebruikt. Skeelers worden voornamelijk gebruikt door ervaren en professionele skeeleraars die lange afstanden afleggen.

Hierbij is de vuistregel dat skeelers een grotere wielmaat hebben dan skates. Skates beschikken in principe over een remblok, bij een skeeler is deze meestal niet aanwezig. Het frame van skates is korter dan dat van skeelers en skates hebben doorgaans een hogere schoen.

Elke skeeler en skate bestaat grofweg uit een schoen, onderstel en wielen. Het voordeel van de meeste skeelers is dat ze zelf samengesteld kunnen worden. Zo kunnen er o.a. verschillende maten en soorten wielen onder de schoen gemonteerd worden. De skeeler zelf is het belangrijkste hulpmiddel voor een skeelertocht.
Fitness skates: een rem, kleine wielen en hoge schoen / Bron: Gellinger, PixabayFitness skates: een rem, kleine wielen en hoge schoen / Bron: Gellinger, Pixabay
Skeelers: geen rem, grote wielen en lage schoen / Bron: Oscar Megía, Flickr (CC BY-ND-2.0)Skeelers: geen rem, grote wielen en lage schoen / Bron: Oscar Megía, Flickr (CC BY-ND-2.0)

Merken

Er zijn enorm veel soorten en merken skeelers te koop. Enkele betrouwbare en professionele merken die gebruikt worden tijdens trainingen en wedstrijden zijn:
  • Zandstra
  • Viking
  • Maplez
  • Powerslide
  • K2
  • Luigino
  • Bont
  • Cado Motus

Basis skeelerartikelen

De basis skeelerartikelen zijn voor elke wedstrijd of training nodig. Deze artikelen bestaan uit de skeeler zelf, een helm en een torx sleutel. De artikelen die samen een skeeler maken worden kort toegelicht: de schoen, het onderstel en de wielen. Extra uitleg is nodig, omdat deze onderdelen erg belangrijk zijn tijdens een wedstrijd. Zo kunnen de wielen die voor een training worden gebruikt verschillen met de wielen die voor een wedstrijd worden gebruikt.

Schoen

Bron: Ncole458, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Ncole458, Flickr (CC BY-2.0)
De schoenen zijn in alle kleuren en maten beschikbaar. Het is ten eerste belangrijk dat de maat van de schoen goed is, koop ze niet op de groei. Ook een te kleine maat is af te raden, omdat er kramp en knelling tijdens het skeeleren kan ontstaan. Het belangrijkste verschil tussen schoenen is de hoogte. De schoenen die worden gebruikt om een trainingsrondje te skeeleren kunnen zowel hoog als laag zijn. Schoenen die tijdens wedstrijden worden gebruikt komen meestal tot net boven de enkels, ze geven hierdoor weinig ondersteuning. De lage schoen zorgt er echter voor dat de skeeleraar beter door zijn knieën kan gaan en een hogere snelheid kan behalen.

Professionele skeelerschoenen zijn meestal thermoplastisch vervormbaar. Dit betekent dat ze na opwarmen precies om de voet van de skeeleraar kunnen vervormen. Hierdoor ontstaat er zo min mogelijk wrijving tijdens het skeeleren. Het opwarmen kan thuis in de oven of bij een skeelerzaak, dit hoeft maar eenmaal.

Onderstel

Een onderstel wordt onder de schoen bevestigd, in het onderstel worden de wielen geplaatst. Onderstellen verschillen in lengte, materiaal en het aantal wielen die erin kunnen. Zo zijn er onderstellen voor 3, 4 en 5 wielen. Een langer onderstel zorgt voor meer snelheid, maar beperkt de wendbaarheid. Lange onderstellen worden vaak gebruikt voor wedstrijden, maar voor skeelertochten in een stad zijn ze niet aan te raden in verband met de verminderde wendbaarheid. Een langer onderstel heeft de voorkeur bij lange afstanden. De onderstellen worden normaal gesproken van carbon en aluminium gemaakt.

Het gekozen onderstel bepaalt de hoeveelheid én de maat van de wielen die er in geplaatst kunnen worden. De maat van de wielen die in het onderstel passen staat meestal op het onderstel genoteerd.

Wielen

Hardheid van de wielen
De gekozen hardheid van een skeelerwiel is erg belangrijk. Het is van belang dat de gekozen hardheid bij het juiste doeleinde past. Zo heeft een zacht wiel meer grip dan een hard wiel. Echter kan er op een hard wiel een hogere snelheid worden behaald. Hiernaast slijten harde wielen minder snel, waardoor ze langer mee gaan. Geoefende skeeleraars maken hierom meestal gebruik van harde wielen. Zeker tijdens wedstrijden zijn harde wielen van belang om een goede tijd neer te zetten. Voor beginnende skeeleraars kunnen zachte wielen de voorkeur hebben, doordat ze meer grip bieden.

De hardheid van skeelerwielen voor trainingen en wedstrijden loopt ongeveer van 72A tot 88A. De 'A' maakt duidelijk dat het om de hardheid gaat en het getal weergeeft de daadwerkelijke hardheid. Hoe hoger de hardheid, hoe groter het getal. Wielen met 72A hebben dus een lage hardheid, dit zijn zachte wielen. Terwijl wielen met 88A een hoge hardheid hebben, dit zijn harde wielen.

Maat van de wielen
Bij het skeeleren van lange tochten en wedstrijden heeft een grote wielmaat de voorkeur. Echter zijn grote wielen minder wendbaar en is remmen lastiger. Soms is het hierdoor verstandig om op kleine wielen te beginnen met skeeleren en later op een grotere wielmaat over te stappen. De maat van de wielen loopt grofweg van 72 mm tot 125 mm.

Bij het gebruik van een grote wielmaat zitten er minder wielen in het onderstel. Bij skeelers met een wielmaat van 125 mm zitten er vaak 3 wielen in het onderstel, terwijl er bij een wielmaat van 72 mm vaak 5 wielen in het onderstel passen. Wielen met een doorsnede rond de 100 mm zitten vaak met 4 wielen in het onderstel.

Helm

In tegenstelling tot andere beschermartikelen is een helm bij veel wedstrijden en tochten verplicht en wordt hierdoor tot de basis skeelerartikelen gerekend. Wanneer een skeeleraar zelf een rit maakt, kan hij zelf kiezen of hij gebruik maakt van een helm. Het gebruik van een helm is eigenlijk altijd aan te raden, voor zowel beginnende als gevorderde skeeleraar.

Torx sleutel

Een skeeleraar moet altijd een torx sleutel in bezit hebben. Dit is een speciale sleutel waarmee de wielen uit het onderstel gehaald kunnen worden. De sleutel is nodig om andere wielen in het onderstel te plaatsen en om de wielen strak te draaien.

Beschermartikelen

Beschermartikelen dienen de skeeleraar bij een valpartij zo veel mogelijk te beschermen. De meeste beschermartikelen zijn optioneel, de skeeleraar mag zelf beslissen of hij hier gebruik van wil maken. Een helm is hierop een uitzondering, want deze is vaak verplicht tijdens wedstrijden en tochten.

Polsbeschermers

Polsbeschermers zijn naast een helm één van de belangrijkste beschermartikelen voor skeeleren. Deze vorm van bescherming is belangrijk, omdat de handen bij een valpartij de klap opvangen. Door polsbeschermers worden de handen en de pols beschermt bij een valpartij. Sommige polsbeschermers zijn hard en hebben een plastic gedeelte die de klap opvangt. Andere zijn wat comfortabeler en hebben het formaat van een handschoen. In de handschoen zitten verdikte delen zodat de vingers beschermt zijn bij een val.

Knie- en elleboogbeschermers

Bescherming voor de knie en elleboog worden minder vaak gebruikt in vergelijking tot polsbeschermers. Toch is deze bescherming aan te raden, zeker voor beginnende skeeleraars. Sommige van deze beschermartikelen zijn zo ontworpen dat ze zelfs onder de kleding gedragen kunnen worden. Op de knie en elleboog zit een hard stuk plastic die de val zo veel mogelijk dempt. Gevorderde skeeleraars maken vaak geen gebruik van deze bescherming in verband met verminderde bewegingsvrijheid.

Beschermbroek

Een minder gebruikt beschermartikel is de beschermbroek. Deze broek is speciaal ontworpen om bescherming te bieden voor de heupen en het stuitje. Deze vorm van bescherming is vooral aan te raden voor skeeleraars die hoge snelheden bereiken. Dit beschermartikel wordt veel gebruikt door snowboarders en skiërs.

Footies

Footies zijn sokken die ervoor zorgen dat er minder blaren en schaafplekken op de voet ontstaan. Ze worden ook wel anti-blarensokken genoemd. Het is een soort half-hoge sok, die tot het midden van de voet komt en reikt dus niet tot aan de tenen. De footies zijn gemaakt van Neopreen en zijn 2 of 3 mm dik. Dit beschermartikel kan er overigens ook voor zorgen dat er minder speling tussen de voet en de skeeler zit, waardoor de skeelers beter om de voet en enkel passen. Het dragen van footies kan dus helpen, wanneer de skeelers een beetje te groot zijn. De footies worden onder de echte sokken gedragen.

Bitje

Een bitje beschermt de tanden bij een valpartij. Dit beschermartikel wordt vooral gebruikt door geoefende skeeleraars. Als de skeeleraar met zijn gezicht op asfalt valt, kan het bitje ervoor zorgen dat zijn tanden niet beschadigd raken. Het verkleint de kans op een tand door de lip of zelfs een gebroken tand.

Sportbril

Een sportbril beschermt de ogen tegen vliegen en andere kleine deeltjes tijdens een skeelertocht. Hiernaast kan een sportbril ook helpen tegen de zon, het beschermt de ogen tegen felle stralen, waardoor het zicht beter blijft.

Trainingsartikelen

Bidon

Tijdens een training is het gebruik van een bidon aanbevolen. Het is belangrijk om tussendoor wat te drinken. Bij een lange buitentocht is het ook aan te raden wat eten voor onderweg mee te nemen.

Pionnen

Tijdens trainingen worden soms pionnen gebruikt om een parcours uit te zetten of om techniek oefeningen mee te doen. Zo worden ze ook gebruikt om te slalommen, zigzaggend wordt er tussen de pionnen door gereden. Dit is een veel gebruikte techniek oefening.
© 2020 - 2024 Iwri, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Skeeleren of inline-skating?Skeeleren of inline-skating?Wat is het, skeeleren of inline-skating? Deze namen voor dezelfde sport worden veelal door elkaar gebruikt en voor veel…
De juiste skeelertechniek voor meer snelheid en veiligheidDe juiste skeelertechniek voor meer snelheid en veiligheidSkeeleren is een sport die vooral in de zomerperiode wordt gedaan. Sommige sporters doen het voor hun plezier, ze skeele…
Beginnen met inline skatenBeginnen met inline skatenInline skaten is een sport en/of hobby die erg goed is voor uw conditie en spieropbouw. Het is intensief, maar het kan o…
Thuis sporten, zo val je makkelijk afThuis sporten, zo val je makkelijk afOm lekker in beweging te zijn heb je helemaal geen duur sportschoolabonnement nodig, ook thuis en rondom het huis kun je…

Atletiek: Diamond League live op tv en livestreamAtletiek: Diamond League live op tv en livestreamDe IAAF Diamond League is een reeks atletiekwedstrijden die jaarlijks wordt georganiseerd. Het is te beschouwen als een…
Darts: strategie bij het wegzetten en finishenDarts: strategie bij het wegzetten en finishenAls je een leg wil winnen in het darts zul je moeten eindigen met een dubbel. Dit wordt ook wel finishen genoemd. Veel g…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Adege, Pixabay
  • https://ikgaskeeleren.nl/skeeleren/bescherming/
  • https://www.decathlon.nl/c/htc/hoe-kies-ik-skeelers-voor-volwassenen/_/R-a-3286f690-ca4c-41ec-a870-c7d648154782
  • https://www.oomssport.nl/nl/blog/post/video-welke-skeeler-of-inline-skate-wielen-zijn-geschikt-voor-mij/
  • https://www.oomssport.nl/nl/blog/post/hoe-koop-ik-de-juiste-skeelers/
  • https://www.skatepro.nl/a15.htm
  • https://ikgaskeeleren.nl/skeeler-kennisbank/begrippen/torx-sleutel-skeeleren/
  • https://www.skatepro.nl/c117.htm
  • https://www.skatepro.nl/c51.htm
  • Afbeelding bron 1: Gellinger, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Oscar Megía, Flickr (CC BY-ND-2.0)
  • Afbeelding bron 3: Ncole458, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 4: Raymondklaassen, Flickr (CC BY-ND-2.0)
Iwri (24 artikelen)
Laatste update: 28-04-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.