Veilig skaten: tips

In Nederland is skaten (ook wel skeeleren genoemd) een snel groeiende sport met een sterk toenemend aantal beoefenaars, zeker ook op recreatief vlak. Er gebeuren dan ook zeer veel ongevallen bij skaters. Om de schade tot een minimum te beperken, worden hier enkele tips gegeven.

Skate-ongevallen

In vrijwel alle skate-ongevallen is sprake van een val (zon 95 procent). Het grootste aantal verwondingen bestaat uit schaafwonden en kneuzingen, maar bij skate-ongevallen komen relatief veel botbreuken voor (vooral aan de onderarm, elleboog en pols). Ook hoofdletsel komt vrij vaak voor en is in veel gevallen ook ernstig.

Exacte ongevallencijfers zijn niet bekend, omdat het grootste aantal mensen niet naar een arts gaat met schaafwonden e.d. Echter in 1999 werden op de spoedeisende hulpafdelingen van ziekenhuizen in Nederland 13000 skaters behandeld. In 2000 waren dit er veel minder: 7600, waarvan 6 procent moest worden opgenomen. Destijds werd door Veilig Verkeer Nederland gesteld dat deze daling vooral te danken was aan verbeterde bescherming van de skaters, waarmee het belang van goede bescherming onderschreven werd.

Er zijn verschillende beschermingsmiddelen op de markt. Eerste vereiste is dat deze producten comfortabel zitten en goed passen, omdat ze anders hun functie niet goed kunnen vervullen. Verder is het belangrijk deze beschermingsmiddelen altijd te dragen; ook op korte ritjes kunnen ongelukken gebeuren!

Beschermingsmiddelen

De belangrijkste beschermingsmiddelen op een rijtje:

Helmen:

Een van de meest kwetsbare delen van het lichaam is het hoofd, daarom is hoofdbescherming zeer belangrijk bij het skaten. Zorg dat de helm goed past en goed gedragen wordt (sluit altijd het bondje aan de onderkant van de helm en zorg dat de banden aan de binnenkant van de helm goed op maat afgesteld staan. Fietshelmen volstaan goed, maar er zijn ook speciale skatehelmen die beter afgestemd zijn op de skatebewegingen (bij skaten beweegt het hoofd over het algemeen meer dan bij fietsen). Let bij het kopen van een helm op dat deze is getest en is voorzien van het CE keurmerk.

Polsbeschermers:

De pols is zeer kwetsbaar bij een val, omdat men zich meestal probeert op te vangen met de handen. Hierdoor zijn polsbreuken zeer veel voorkomende blessures. Bij de aankoop van polsbeschermers moet er op worden gelet dat deze beschermd tegen botbreuken, dit gebeurd door een hard deel aan de binnenzijde van de hand. Verder kunnen polsbeschermers bescherming bieden tegen schaafwonden e.d.

Knie- en elleboogbeschermers:

De knieën en onderarmen zijn de lichaamsdelen waar het meeste op gevallen wordt tijdens het skaten. Schaafwonden en kneuzingen komen dan ook het meeste voor op deze plaatsen. Aangezien de ellebogen en knieën vrij moeten kunnen bewegen tijdens het skaten worden veel beschermingsmiddelen voor deze gewrichten als onprettig ervaren, omdat zij het bewegen kunnen belemmeren. Om deze reden is het zeer belangrijk dat deze producten prettig zitten. De beschermers moeten zacht zijn aan de binnenkant en moeten bovendien stevig en eenvoudig zijn te bevestigen.

Tips om veilig te kunnen skaten

 • Draag altijd de bovengenoemde beschermingsmiddelen: Helm, knie-, pols- en elleboogbeschermers.
 • Blijf op het fietspad of op de stoep (volgens de wet ben je een voetganger).
 • Houd je aan de verkeersregels.
 • Skate niet op een natte weg, dit is meestal erg glad, waardoor je snel valt en nauwelijks kunt remmen.
 • Oefen eerst op daarvoor geschikte en verkeersvrije plekken.
 • Zorg dat je andere weggebruikers kunt horen, dus draag bijvoorbeeld nooit een walkman als je skate.
 • Kijk goed vooruit in het verkeer (kijk goed voor je, maar let ook op wat andere weggebruikers doen)
 • Let op oneffenheden in de weg (zoals losliggende stoeptegels, plassen, olievlekken, kuilen en scheuren)
 • Zorg dat je goed zichtbaar bent in het donker en draag goed zichtbare kleding.
 • Laat je nooit voortslepen door gemotoriseerde voertuigen
 • Tijdens een goede skatetraining leer je de technieken om op de juiste manier te rijden, remmen en vallen. Zorg dat je deze technieken goed onder de knie krijgt!
© 2009 - 2024 Sportler, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beginnen met inline skatenBeginnen met inline skatenInline skaten is een sport en/of hobby die erg goed is voor uw conditie en spieropbouw. Het is intensief, maar het kan o…
Skeeleren of inline-skating?Skeeleren of inline-skating?Wat is het, skeeleren of inline-skating? Deze namen voor dezelfde sport worden veelal door elkaar gebruikt en voor veel…

Hulp bij aankoop van skates: skeelerframesVoor de serieuze beginnende skater is het erg lastig om het goede materiaal te kiezen. Er zijn zeer veel verschillende s…
Is fanatiek sporten wel zo gezond?Is fanatiek sporten wel zo gezond?Bewegen en sporten is gezond. Het doel is vaak een betere conditie, afvallen, verlaging van bloeddruk en cholesterol en…
Bronnen en referenties
 • www.veiligverkeernederland.nl
Sportler (57 artikelen)
Laatste update: 17-06-2009
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.